Zania (Angeliki) Kotsika Papers

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ - COLLECTION OVERVIEW

Collection Number: GR GL KZ 080
Name(s) of Creator(s): Zannia (Angeliki) Kotsika - Dara (1912-1998)
Title: Zannia Kotsika Papers
Date [bulk]:
Date [inclusive]:
Language(s): Greek
Summary: The small collection consists of  photos, family mementos, and personal documents of Zannia Kotsika-Dara and her family
Quantity: 1 box
Immediate Source of Acquisition: Gift of Maria Sabatakaki (2014, 2015)
Information about Access: The papers are catalogued and available for research
Cite as: American School of Classical Studies at Athens, Archives,  Zannia (Aggeliki) Kotsika Papers (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Ζαννιάς (Αγγελικής) Κότσικα)

For more information, please contact the Archives at:
The American School of Classical Studies at Athens
54 Souidias Street, Athens 106 76, Greece
phone: +30 213 000 2400 (ext. 425)
Contact via E-mail

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - BIOGRAPHICAL NOTE

Η Ζαννιά Κότσικα – Δάρα  γεννήθηκε το 1912 σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας. Εγκατέλειψε τον τόπο καταγωγής της μαζί με την οικογένειά της το 1932 για την Αθήνα. Έξι μήνες πριν πεθάνει, το 1998, αφηγήθηκε τη ζωή της στην ερευνήτρια - συγγραφέα Μαρία Σαμπατακάκη. Οι αφηγήσεις της,  σε επιμέλεια της Μαρίας Σαμπατακάκη, εκδόθηκαν σε βιβλίο το 2010 (Ζανιά Κότσικα είναι τ’ όνομά μου. Εκδόσεις Τόπος, 2010)


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - CONTENTS

ΦΑΚΕΛΟΣ 1

Yποφάκελος 1

Ο υποφάκελος περιλαμβάνει μία καρτ-ποστάλ, τέσσερις πρωτότυπες φωτογραφίες και δύο ηλεκτρονικά αντίγραφα πρωτοτύπων φωτογραφιών

  1. Ευχετήρια καρτ ποστάλ σταλμένη στη Ζαννιά από συγγενικό πρόσωπο. Όπισθεν αναγράφεται: Εν Αθήναις τη (;) 1932. Αγαπημένη αδελφή Αγγελική και αδελφέ Χαράλαμπε, σας εύχομαι με υγεία και ευτυχία να διέλθετε το Νέον Έτος. Γ. Κότσικας.
  2. Η Ζαννιά Κότσικα κρατώντας το μωρό της σε υπαίθριο γλέντι στον λόφο του Φιλοπάππου την Καθαρά Δευτέρα, 1933. Φωτογραφία τραβηγμένη από πλανόδιο φωτογράφο. Δίπλα της κάθονται τα πεθερικά της. Στο κέντρο, τρίτος από αριστερά ο άντρας της.
  3. Ο πρωτότοκος γιος της Ζαννιάς, Θανάσης, στο σπίτι τους στα Πατήσια, 1934. Όπισθεν αναφέρει: Ενθύμιον Αθανασίου Δάρα, εν Αθήναις τη 15 Οκτωβρίου 1934.
  4. Η Ζαννιά Κότσικα στην εξώπορτα του σπιτιού της στα Πατήσια με συγγενικό πρόσωπο, 1934. Όπισθεν αναφέρει: Ενθύμιον Ιωάννη Π. Κότσικα και Αγγελικής Δάρα, εν Αθήναις τη 15 Οκτωβρίου 1934.
  5. “Καλλιτεχνική” φωτογράφηση των παιδιών της Ζαννιάς, Θανάση και Θύμιου, σε αθηναϊκό φωτογραφικό ατελιέ, 1936 ή 1937. Λεπτομέρεια: τα τσαρούχια που φορούν τα δύο αγόρια.
  6. Η Ζαννιά, ο Μπάμπης (σύζυγος) και η μητέρα του Βαρβάρα (δισέγγονη Δημητρίου Πλαπούτα). Φωτογραφία τραβηγμένη στην Αρκαδία, λίγο πριν τη μετανάστευση στην Αθήνα, 1931. [Σημ. ηλεκτρονικό αντίγραφο πρωτοτύπου]
  7. Η Ζαννιά Κότσικα με τον άντρα της, Χαράλαμπο (Μπάμπη) Δάρα, καλοβαλμένοι φωτογραφίζονται το 1938. [Σημ. ηλεκτρονικό αντίγραφο πρωτοτύπου]

Υποφάκελος 2

Ο υποφάκελος περιλαμβάνει έξι καταστατικά ομογενειακών ιδρυμάτων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου 

Υποφάκελος 3

Ο υποφάκελος περιλαμβάνει τέσσερα έγγραφα (Accession # 2015_06)

  1. Άδεια περιπτέρου στο όνομα του Χαράλαμπου Δάρα, συζύγου της Ζαννιάς Κότσικα-Δάρα
  2. Δελτίο τροφίμων μισθωτών στο όνομα του Αθανάσιου Δάρα
  3. Ταυτότητα Αγγελικής Κότσικα- Δάρα
  4. Δελτίο ασκήσεως επαγγέλματος καπνοπώλου στο όνομα του Χαράλαμπου Δάρα

Υποφάκελος 4

Οικογενειακή φωτογραφία σε κορνίζα. Απεικονίζονται οι Ευθύμιος και Βαρβάρα Δάρα (δισεγγονή Δημητρίου Πλαπούτα), πεθερικά της Ζαννιάς Κότσικα με τον εγγονό τους. Αρκαδία, 1932

Υποφάκελος 5

Γυναικείο φεσάκι με πλεξίδα από χρυσοκλωστή, ότι απέμεινε από την παραδοσιακή ενδυμασία που φορούσε στο γάμο της η Ζαννιά Κότσικα.