Philippos Dragoumis - Processing History
Αρχείο Φίλιππου Δραγούμη - Οργάνωση και ταξινόμηση του αρχείου
Το αναλυτικό ευρετήριο του αρχείου Φ.Δ. συντάχθηκε με βάση τη θεματική και χρονολογική ταξινόμηση του αρχείου και με γνώμωνα βέβαια την εσωτερική του διάρθρωση και λειτουργικότητα Η περιγραφή των περιεχομένων έγινε σε επίπεδο φακέλων, υποφακέλων και ενοτήτων για κάθε υποφάκελο. Οι τίτλοι των φακέλων και υποφακέλων, που διατηρήθηκαν, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, αυτούσιοι, αποτελούν κατά κανόνα αναγραφές του δημιουργού του αρχείου. Δεν είναι όμως σε εισαγωγικά (εκτός από λίγους τίτλους υποφακέλων) χάριν της γλωσσικής ομοιομορφίας του κειμένου. Το αρχειακό υλικό ταξινομήθηκε σε δέκα θεματικές ενότητες, μέσα στις οποίες ακολουθήθηκε η χρονολογική κατάταξη:
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. Πολιτικά - Βουλευτικά - Κυβερνητικά αξιώματα
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ. Μακεδονικά - Μακεδονικός Αγώνας – Μειονότητες
ΕΝΟΤΗΤΑ III. Αλβανία - Βόρεια ΄Ηπειρος
ΕΝΟΤΗΤΑ IV. Κυπριακά - Κυπριακό ζήτημα
ΕΝΟΤΗΤΑ V. Δραστηριότητες Φ.Δ. (πολιτιστικές, επιστημονικές)
ΕΝΟΤΗΤΑ VI. Βογατσικό - Κληροδοτήματα
ΕΝΟΤΗΤΑ VII. Αλληλογραφία
ΕΝΟΤΗΤΑ VIII. Προσωπικά - Οικογενειακά
ΕΝΟΤΗΤΑ IX. Εργογραφία Φ.Δ.
ΕΝΟΤΗΤΑ Χ. Αποκόμματα εφημερίδων περί Φ.Δ.
Το αρχείο αποτελείται συνολικά από 170 φακέλους.
-Η αρίθμηση των φακέλων είναι συνεχής.
-Η αρίθμηση των υποφακέλων είναι ιδιαίτερη εσωτερικά σε κάθε φάκελο.
-Η αρίθμηση των εγγράφων είναι ξεχωριστή για κάθε φάκελο (δίδεται συνολικός αριθμός εγγράφων φακέλου και επί μέρους για κάθε υποφάκελο).
-Η αρίθμηση των εγγράφων παρουσίασε ορισμένα τεχνικά προβλήματα λόγω της ποικιλίας των μορφών ορισμένων εγγράφων (σχέδιο εγγράφου, οριστικό έγγραφο, πρωτότυπο, πανομοιότυπο αντίγραφο, αντίγραφο με διαφοροποιήσεις στον παραλήπτη ή με σημειώσεις, μεταφρασμένο, μεταγραμμένο, επισυναπτόμενο έγγραφο). Τα αποκόμματα των εφημερίδων αριθμήθηκαν μόνο όταν βρέθηκαν ενταγμένα σε φάκελο με έγγραφα (λυτά ή επικολλημένα σε λευκά δίφυλλα) και όχι όταν αποτελούσαν από μόνα τους ενότητα φακέλου. Αυτό έγινε και χάριν οικονομίας χρόνου, αλλά βασικά γιατί ήσαν επικολλημένα σε λευκά δίφυλλα που τα διασφάλιζαν. Οσο για την χρησιμοποίηση τους στην έρευνα, αυτή γίνεται με παραπομπή στην ημερομηνία του δημοσιεύματος.
-Η παύλα δηλώνει μία μικρή ενότητα του υποφακέλου και αντιστοιχεί σε ό,τι περιλαμβάνεται σ’ένα λευκό δίφυλλο.
-Στις υποσημειώσεις χάριν συντομίας, αναφέρεται μόνο ο αριθμός φακέλου και υποφακέλου, όπου παραπέμπω, και όχι ο τίτλος.
-Το θεματικό ευρετήριο αποτελείται από θεματικές αναγραφές τις οποίες θεώρησα άξιες εντοπισμού και μνείας. Η επιλογή έγινε με κριτήρια την έκταση και τη σπουδαιότητα που κατέχουν στο αρχείο.
Σημείωση:Την ταξινόμηση του αρχείου και τη σύνταξη του καταλόγου επιμελήθηκε η ιστορικός/αρχειονόμος Χριστίνα Βάρδα.