Angelos Terzakis Papers - Series VIII
Αρχείο Άγγελου Τερζάκη - ΕΝΟΤΗΤΑ VIII: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΦΑΚ. 25
υποφακ. 1α
Ακαδημία Αθηνών
Εισηγήσεις του Άγγελου Τερζάκη για υποψήφιους ακαδημαϊκούς: χειρόγραφα κείμενα για τους Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο, Γ. Αθανασιάδη, Ά. Βλάχο, Δ. Ρώμα, Κ. Δεδόπουλο.
Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών
- Πρακτικά συνεδριάσεων Εταιρείας, αυτόγραφα του Τερζάκη και δακτυλόγραφα (τα δακτυλόγραφα πρακτικά της συνεδρίασης της 10/7/1934 σε 3 αντίγραφα), κατάλογοι παρευρισκομένων με υπογραφές, δύο ιδιόχειρες αποδείξεις για έξοδα της Ένωσης Λογοτεχνών (1931), λυτά φύλλα, ταξινομημένα σε χρονολογική σειρά, 1934-35.
Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
- Τρία λυτά φύλλα διαφορετικών μεγεθών, εκ των οποίων ένα αυτόγραφο με ονόματα μαθητών Α΄και Β΄ τάξης και σημειώσεις ρόλων/έργων, δύο χειρόγραφα με ονόματα μαθητών και ρόλων και σημειώσεις Τερζάκη για τα έργα και τους ρόλους.
- Δακτυλόγραφο κείμενο με το πρόγραμμα των ετήσιων εξετάσεων σχολ. έτους 1975-76 της Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών, λυτό, 26/5/76.
- Δακτυλόγραφο κείμενο με το πρόγραμμα των απολυτηρίων εξετάσεων σχολ. έτους 1975-76 της Δραματικής Σχολής Ωδείου Αθηνών, λυτό, 5/6/76.
Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου
- Επιστολή Κ. Καρθαίου σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων της Δραματικής Σχολής, 29/5/51, επισυνάπτεται το πρόγραμμα των εξετάσεων. Στο πίσω μέρος του προγράμματος υπάρχει χειρόγραφο κείμενο του Α.Τ.
- Απόφαση υπουργού Γ. Κασιμάτη σχετικά με τον ορισμό μελών Επιτροπής μελέτης θεατρικών ζητημάτων, 7/6/62.
- Φάκελος από Θ. Κωτσόπουλο, διευθύνοντα καθηγητή Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, με δακτυλόγραφη επιστολή, το πρόγραμμα των προαγωγικών εξετάσεων Α΄ και Β΄ έτους 1962-63, βαθμολογικούς πίνακες με καταστάσεις των εξεταζομένων μαθητών, επισυνάπτεται ιδιόχειρο επιστολάριο, 14/5/63.
- Αυτόγραφο σημείωμα με πρόγραμμα προαγωγικών και διπλωματικών εξετάσεων 1975-76, έργα και ονόματα εξεταζομένων μαθητών, λυτό, 2 φύλλα.
- Έγγραφα σχετικά με το θέμα των Δραματικών Σχολών και του Οργανισμού της Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου:
- Υπηρεσιακά έγγραφα: δακτυλόγραφο απόσπασμα πρακτικών συνεδρίας 7/12/61 (2 αντίγραφα), 3 δακτυλόγραφα αντίγραφα με άρθρα περί διευθυντού και διοικητικού συμβουλίου και οργανισμού Εθνικού Θεάτρου και Δραματικής Σχολής (το ένα με αυτόγραφες διορθώσεις και σημειώσεις), δακτυλόγραφη τροποποίηση Ν.Δ. 1715/42 ‘Περί των εν τω κράτει ιδιωτικών δραματικών και μελοδραματικών σχολών’.
- Απόκομμα από τα Σύγχρονα Επιτεύγματα (έκδοση του τμήματος ειδήσεων της Βρετανικής Πρεσβείας) με άρθρο ‘Το Ιωβηλαίον της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης’, Αθήνα 19/1/65.
- Χειρόγραφο έγγραφο με τίτλο ‘Ετήσια έξοδα μισθοδοσίας διδακτικού προσωπικού Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου’.
- Αυτόγραφο σημείωμα του Τερζάκη με διαμαρτυρία για το νόμο που εισηγήθηκε το Υπουργείο Παιδείας για τη Δραματική Σχολή, λυτά 3 φύλλα.
- Δακτυλόγραφη επιστολή προς τον Τερζάκη του Συλλόγου Σπουδαστών Δραματικών Σχολών Ο Θέσπις που αναγγέλλει την ίδρυση του συλλόγου, φέρει σφραγίδα του συλλόγου και υπογραφές Γ. Ευαγγελίδη (πρόεδρος) και Α. Βουγιούκα (γεν. Γραμματέας), λυτό, 7/5/63, 1 φύλλο.
- Δακτυλόγραφο κείμενο Συλλόγου Σπουδαστών Δραματικών Σχολών Ο Θέσπις σχετικά με τη θεατρική παιδεία και τις δραματικές σχολές, φέρει σφραγίδα του Συλλόγου και υπογραφές Γ. Ευαγγελίδη (πρόεδρος) και Α. Βουγιούκα (γεν. Γραμματέας), λυτό, αχρονολόγητο, 2 φύλλα.
- Εφημερίς της Κυβερνήσεως τεύχος πρώτον, αρ. φύλλου 2, 15/1/1963, περιέχει το διάταγμα ‘Περί Οργανισμού της Δραματικής Σχολής του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου’.
- Εφημερίς της Κυβερνήσεως τεύχος πρώτον, αρ. φύλλου 221, 4/9/42, περιέχει το Ν.Δ. 1715 ‘Περί των εν τω κράτει ιδιωτικών Δραματικών και Μελοδραματικών Σχολών’
- Απόκομμα από την εφημερίδα Η Καθημερινή, 7/3/63, με άρθρο του Αιμ. Χ. ‘Περί Δραματικών Σχολών’.
- Απόκομμα από την εφημερίδα Νίκη, 11/3/63, με άρθρο του Μ. Πλωρίτη ‘«Παιδική» Ακαδημία’.
- Δεμένο τεύχος Πορίσματα της Επιτροπής Γραμμάτων και Καλών Τεχνών 25/6-14/12/57, Προεδρία Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αχ. Κ. Γεροκωστοπούλου, Αθήνα 1958.
- Δακτυλόγραφο κείμενο Πρακτικόν συνεδρίας της 23/8/62 του Ανωτάτου Συμβουλίου Δημοσίων Υπηρεσιών, Τμήμα Διακοπών, Περί τροποποιήσεως του άρθρου 3 του σχεδίου Β.Δ. ‘Περί οργανισμού της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου’, εισηγητής Μ. Δροσόπουλος (πάρεδρος), λυτό, 5 φύλλα.
- Δακτυλόγραφο κείμενο με τίτλο Σχέδιον Βασιλικού Διατάγματος ‘Περί οργανισμού της Δραματικής Σχολής του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου’, λυτό, 11 φύλλα, 1962. Για θέματα του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου, βλ. και τον επόμενο υποφάκελο 1β.
- Δελτίον Παρουσίας Σπουδαστών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου (1963), 1 δακτυλόγραφη σελ.
- Τεχνική επιτροπή Βασιλικού Θεάτρου, πρακτικά συνεδριών (από 11ης Δεκεμβρίου 1937 έως 20ης Σεπτεμβρίου 1940), 56 σελ.
- Φάκελος Μητρώου Ηθοποιού (άδειος).
υποφ. 1β
Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου / Οργανισμός Εθνικού Θεάτρου
- επιστολές ΑΤ προς τη Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου με θέματα της Δραματικής Σχολής και του Οργανισμού (27/3/1958, 11/12/1961, 15/9/1962) και σχετική απάντηση του Αιμ. Χουρμούζιου, διευθυντή του Οργανισμού (18/9/1962).
- κανονιστικά διατάγματα (περί εγκρίσεως του Οργανισμού του Εθνικού Θεάτρου), 4/12/1943, νομοθετικό διάταγμα 80/46 Βασιλέως Γεωργίου Β΄περί Εθνικού Θεάτρου (31/8/1946), Εφημερίς της Κυβερνήσεως αρ. 262 (3/9/1946) ΝΔ 80 Περί του Εθνικού Θεάτρου, Εφημερίς της Κυβερνήσεως αρ. 163 (24/9/1964) περί ιδρύσεως Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και ρυθμίσεων τινών του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αντίγραφα διαφόρων άρθρων από ΦΕΚ (1959), διάφορα αποσπάσματα από αποφάσεις συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού του Εθνικού Θεάτρου (1964).
- Προϋπολογισμός Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου 1962-1963 (Ιούλιος 1962), ονομαστικές καταστάσεις υπηρετούντων, κατάσταση υπολογισμού εξόδων κινήσεως.
- οικονομικοί πίνακες μισθοδοσία; διοικητικού προωπικού Εθνικού Θεάτρου (1941, 1943).
- χειρόγραφος πίνακας μελών διοικητικού συμβουλίου Εθνικού Θεάτρου.
- διανομή έργου Φραντζέσκα ντα Ρίμινι (18/1/1943) που υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Α. Τερζάκης (4 αντίγραφα).
- χειρόγραφο σημείωμα Τερζάκη για την υποψηφιότητα Σωκράτη Καραντινού για σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου.
- αποσπάσματα από δημοσίευση για την ιστορία του Βασιλικού Θεάτρου, μαζί και νέα από το ρεπερτόριο και τις περιοδείες (1939).
- σχόλια κριτικής επιτροπής έργων Λυρικής Σκηνής για το έργο Λεστενίτσα (Σκλάβου).
- 3 επιστολές προς τον Τερζάκη σχετικές με θέματα του Εθνικού Θεάτρου: σχετικά με διάρρηξη στις αποθήκες του Εθνικού Θεάτρου κατά τη διάρκεια των συμπλοκών του εμφυλίου πολέμου (18/1/1945), χ.χ. σχετικά με έργα ανακατασκευής πλατείας θεάτρου Ολύμπια και επιστολή Μαγκλιβέρα σχετικά με διαμαρτυρία για τη διανομή ρόλων (31/10/1943).
- χειρόγραφες σημειώσεις Α. Τερζάκη, διαφημιστικό έντυπο για τους Δεσμώτες του Α. Τερζάκη.
- λίγες σελίδες δακτυλόγραφες από κείμενο στα γαλλικά με διορθώσεις.
- χειρόγραφα ποιήματα (όχι με το γραφικό χαρακτήρα του Α. Τερζάκη).
- αποκόμματα εφημερίδων και ένα φύλλο της εφημερίδας Ελληνικός Ταχυδρόμος (14/6/1930).
υποφακ. 2
Μαθήματα Δραματολογίας
Α. Μαθήματα Δραματολογίας από τη δεκαετία του 1930 και μετέπειτα:
- 42 λυτά φύλλα διαφόρων μεγεθών +1 μικρό φύλλο συνημμένο με σημειώσεις για τα μαθήματα. Το πρώτο μέρος φέρει την επικεφαλίδα ‘Μάθημα Πρώτο’ και περιλαμβάνει 22 θέματα που αναφέρονται στη διάρθρωση και την οργάνωση του μαθήματος (βλ. π.χ. τι σκοπό έχει η τέχνη, ορισμός δραματολογίας, διαίρεση της ύλης κλπ), ακολουθούν σημειώσεις για την ποιητική του Αριστοτέλη, για θέματα όπως έλεος και φόβος, δραματική συγκίνηση, αττική τραγωδία και κωμωδία, βιβλιογραφικές σημειώσεις, σχεδιαγράμματα μαθημάτων.
- Δύο πράσινα ντοσιέ με ένδειξη Α΄ Χρονιά (Α΄ Κύκλος) και Β΄ Χρονιά (Β΄ Κύκλος). Περιέχονται σημειώσεις και σχεδιαγράμματα για τα μαθήματα (γένεση της τραγωδίας, πνεύμα της Τραγωδίας, περί κωμωδίας, εξεταστέα ύλη σχολ. έτους 1941-42, μαθητολόγιο, τετράδιο μικρού μεγέθους με σκληρό εξώφυλλο και τίτλο Μαθήματα Δραματολογίας, πρόγραμμα μαθημάτων στο Αθήναιον 1946, Ριχάρδος Γ΄, σημειώσεις από διαβάσματα (π.χ. για σαιξπηρική τραγωδίας, σημειώσεις για τη μοντέραν τραγωδία και την κωμωδία στα γαλλικά, δακτυλόγραφο κείμενο για τον Σαίξπηρ και το Ισπανικό Θέατρο).
υποφακ. 3
Β. Σημειώσεις χειρόγραφες περί Δραματολογίας και θεωρίας του δράματος, μάλλον πρόκειται για σημειώσεις μαθημάτων του Α.Τ. Συγκεκριμένα:
- Δύο μικρά πράσινα ντοσιέ σημειώσεων. Το ένα φέρει σελίδα τίτλου με τη δακτυλόγραφη ένδειξη ‘Εγχειρίδιο Δραματολογίας -1957’ και τη χειρόγραφη προσθήκη: ‘Engaňas con la verdad…Λόπε ντε Βέγα’. Διάγραμμα της ύλης: προέλευση και περιεχόμενο του δραματικού είδους, η δραματική συγκίνηση, θεωρία του δράματος, η θεατρική σύμβαση, τα πρόσωπα, τα είδη, οικονομία του δράματος. Περιλαμβάνει ακόμα αποκόμματα εφημερίδων, λυτά φύλλα διαφόρων μεγεθών με σημειώσεις (χειρόγραφες και δακτυλόγραφες) περί δραματολογίας και σκέψεις πάνω σε κείμενα/μελέτες άλλων. Θεματολογία του δεύτερου ντοσιέ: δραματικά είδη, το δράμα, κωμωδία, το νόημα του δραματικού είδους, οικονομία του δράματος, ο διάλογος, πρόταση-επίταση-καταστροφή, η θεατρικότης. Μαζί και απόκομμα επιφυλλίδας του Α.Τ. από την εφημερίδα Το Βήμα, 14/8/1957 και λυτά φύλλα με σημειώσεις.
υποφακ. 4
- Δεσμίδα σε δίφυλλο με πρόχειρο χειρόγραφο κατάλογο περιεχομένων στο εξώφυλλο (τι είναι η Δραματολογία, ποιοι συγγραφείς Δραματολογιών, αντικειμενικοί όροι, χρονική και τοπική σχετικότητα του κειμένου, υπάρχουν κανόνες;, Hegel πότε το δράμα;, Συγκρούσεις, από πού το θέατρο;). Περιλαμβάνει δακτυλόγραφες σημειώσεις με χειρόγραφες διορθώσεις και πρόσθήκες περί δραματολογίας και θεωρίας του δράματος οργανωμένες σε κεφάλαια (προέλευση και περιεχόμενο του δραματικού είδους, η δραματική συγκίνηση, η θεωρία του δράματος, δραματικά πρόσωπα, διάλογος, ερμηνεία). Ακόμα περιλαμβάνει κείμενο ομιλίας σχετικού περιεχομένου.
- Γαλάζιο δίφυλλο (ντοσιέ) μικρού μεγέθους με χειρόγραφη ένδειξη ‘Δραματολογία’. Περιέχει λυτά φύλλα διαφόρων μεγεθών με χειρόγραφες και δακτυλόγραφες σημειώσεις περί δραματολογίας. Περιλαμβάνει διάγραμμα του έργου του Allardyce Nicoll: The Theory of Drama (δακτυλόγραφο, 2 φύλλα). Ακόμα περιλαμβάνει 16 αριθμημένα φύλλα μικρού μεγέθους με ερωτήσεις (πιθανώς πρόκειται για θέματα εξετάσεων) ταξινομημένες κατά χώρες και δύο φύλλα με ερωτήσεις για τον Κορνέιγ, το Μολιέρο και τον Ντιντρό. Απόκομμα τύπου με απόσπασμα κειμένου του Άλκη Θρύλου και απόκομμα περιοδικού με κείμενο του Τ.Κ. Παπατζώνη με τίτλο ‘Τι είναι το έπος’.
- Δεσμίδα με σημειώσεις περί Δραματολογίας. Χειρόγραφα και δακτυλόγραφα λυτά φύλλα διαφόρων μεγεθών (13 φύλλα).
- Τρία σπιράλ μπλοκ σημειώσεων. Στο εξώφυλλο φέρουν τη χειρόγραφη σημείωση: ‘All. Nicoll: The Theory of Drama’, Α΄, Β΄, Γ΄. Ακολουθείται συνεχής αρίθμηση φύλλων (συνολικά 116 φύλλα). Περιέχουν σημειώσεις περί δραματικής τέχνης και θεωρίας.
ΦΑΚ. 26
Μαθήματα Δραματολογίας (συνέχεια)
υποφακ. 1
- Λυτά φύλλα με χειρόγραφες σημειώσεις (8 σελ.). Ένα φύλλο φέρει τον τίτλο ‘Πρώτο Μάθημα’. Το περιεχόμενο είναι σχετικό με την έννοια του τραγικού, σημειώσεις από διαβάσματα.
- Δίφυλλο εξώφυλλο του Οργανισμού του Εθνικού Θεάτρου (Λ΄ Θεατρική Περίοδος) έχει χρησιμοποιηθεί ως ντοσιέ και φέρει τη χειρόγραφη ένδειξη ‘Θεωρία του Δράματος. Η Δραματική Συγκίνηση’. Περιέχει λυτά φύλλα διαφόρων μεγεθών με χειρόγραφες και δακτυλόγραφες σημειώσεις περί δραματικής συγκίνησης. Μεταξύ αυτών και δακτυλόγραφος κατάλογος ερωτήσεων περί δραματικής συγκίνησης (θέματα εξετάσεων;) (14 φύλλα).
- Χειροποίητο τετράδιο μικρού μεγέθους με χειρόγραφες σημειώσεις χωρισμένες στις εξής έξι ενότητες: πηγή του δραματικού είδους, αναπαράσταση πάσχοντος θεού, ο άνθρωπος ζώο φιλοσοφικό, Hegel, δύο στοιχεία το περιεχόμενο του δραματικού είδους (πάθος, σύγκρουση), το θέατρο δεν βγαίνει κατευθείαν από την υπόκριση (6 σελ.).
- Δακτυλόγραφο κείμενο ανακοίνωσης του Α.Τ. με τίτλο ‘Το σύγχρονο νόημα της τραγωδίας’ (1 σελ.). Το ίδιο κείμενο σε γαλλική μετάφραση ‘Le sens moderne de la tragédie’, 2 σελ. (3 αντίγραφα).
- Σπάραγμα από περιοδικό με άρθρο του Α.Τ. ‘Ο Τραγικός Χορός’, σελ. 238-243. Στο περιθώριο χειρόγραφες σημειώσεις του Α.Τ.
- Λυτά φύλλα διαφόρων μεγεθών με σημειώσεις για τις παραδόσεις του Α.Τ. και σχεδιαγράμματα για την οργάνωση των κεφαλαίων του βιβλίου του (18 φύλλα).
- Λυτά φύλλα διαφόρων μεγεθών πιασμένα με δίφυλλο που φέρει τη χειρόγραφη ένδειξη ‘Ο ορισμός της Τραγωδίας’ (48 φύλλα). Πρόκειται για χειρόγραφες και δακτυλόγραφες σημειώσεις περί τραγωδίας. Μία από τις δακτυλόγραφες σελίδες φέρει την επικεφαλίδα ‘Προσχέδιο αρχής ή τέλους του τελευταίου κεφαλαίου’. Έχει χειρόγραφες διορθώσεις και σημειώσεις και παρεμβάλλονται χειρόγραφα σημειώματα με προσθήκες.
- Πορτοκαλί δίφυλλο που φέρει τη χειρόγραφη ένδειξη ‘Η Τραγωδία’. Περιλαμβάνει:
- ροζ δίφυλλο με το χειρόγραφο τίτλο ‘Θεωρία του δράματος. Η Τραγωδία᾿ (81 φύλλα και μέσα σε δίφυλλο με χειρόγραφη ένδειξη ‘Το σύγχρονο τραγικό’ 15 φύλλα + 1 απόκομμμα εφημερίδας Το Βήμα 12/4/62, υπάρχει και δίφυλλο με τίτλο ‘Το τραγικό πνεύμα’ και διάγραμμα για τη φιλοσοφία της Τραγωδίας). Κυρίως χειρόγραφα και μερικές σελίδες δακτύλόγραφες διαφόρων μεγεθών, διαγράμματα, σημειώσεις, σκέψεις.
- 105 φύλλα διαφόρων μεγεθών, ορισμένα κομμένα σε μικρά κομμάτια, 3 αποκόμματα εφημερίδων (τα δύο με κείμενα του Ε.Π. Παπανούτσου, το ένα σχετικά με διάλεξη του Τόμσον). Μέσα σε δίφυλλο σχετικά με τον τραγικό χορό 47 φύλλα, μέσα σε άλλο δίφυλλο με τη χειρόγραφη ένδειξη ‘Δευτερεύοντα αλλά όχι περιττά’, 92 φύλλα.
υποφακ. 2
- Παραδόσεις μαθημάτων δραματολογίας: λυτά χειρόγραφα φύλλα. Προτάσσεται διάγραμμα με δύο σχήματα για την οργάνωση του μαθήματος του έτους 1949-50 (από το Μεσαίωνα στους νεώτερους χρόνους, Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία). Στην αρχή υπάρχουν 43 φύλλα και ακολουθούν σε χειροποίητα δίφυλλα πέντε μαθήματα με συνεχή αρίθμηση φύλλων από τον Α.Τ. 1-188 (μαθήματα 1-4 και 6, λείπει το πέμπτο, δηλ. λείπουν οι αριθμημένες σελ. 132-146). Μέσα στο δίφυλλο του πρώτου μαθήματος (‘Θεωρία του Δράματος’) υπάρχει εισαγωγικό κείμενο (2 σελ.) και σχεδιάγραμμα των μαθημάτων (2 σελ.) όπου είναι φανερό ότι πρόκειται για σειρά μαθημάτων δραματολογίας στο ‘Αθήναιον’. Στον κύκλο αυτό του ‘Αθηναίου’ ασχολείται με το νόημα του δραματικού έργου, το θέατρο του Χριστιανικού κόσμου, την ελισσαβετιανή εποχή, τους προδρόμους του Σαίξπηρ και την Τραγωδία. Υπάρχουν ακόμα 22 λυτά φύλλα από άλλα μαθήματα, χειρόγραφες σημειώσεις και δακτυλόγραφο σχεδιάγραμμα για το Ελισσαβετιανό Θέατρο σε δέκα μαθήματα (2 αντίγραφα), ο μονόλογος της Ιουλιέτας από τη Β΄πράξη (δακτυλόγραφο), σχεδιάγραμμα με ανακεφαλαίωση μαθημάτων έτους (2 σελ.) και φύλλο από την εφημερίδα Σύνταγμα (18/11/1951, χωρίς άμεση σχέση).
- ‘Η Σαιξπηρική Τραγωδία’, δακτυλόγραφο κείμενο μαθήματος, 19 σελ. (2 αντίτυπα).
- Τρία φύλλα μικρού μεγέθους με πρόχειρες σημειώσεις.
- Απόκομμα από την εφημερίδα Le Monde σχετικά με το θέατρο (πορτραίτο του Jean Vilar από το βιβλίο του Claude Roy).