Γεωγραφία και Περιηγητισμός
Ο Ιωάννης Γεννάδιος δημιούργησε μια από τις πληρέστερες περιηγητικές συλλογές για την Ελλάδα και τις γειτονικές περιοχές. Η συλλογή αποτελείται από περιγραφές όσων επισκέφτηκαν την Ελλάδα και τηv Ανατολική Μεσόγειο και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους για να διαβάζονται από τις κατοπινές γενιές. Πολλοί από αυτούς, κυρίως κατά το Μεσαίωνα, επισκέπτονταν τους Αγίους Τόπους και μέρη που συνδέονταν με τη Βίβλο ως προσκυνητές. Τα χρονικά τους συμπληρώνονται από αφηγήσεις εμπόρων και ναυτικών, και αργότερα, το 16ο αιώνα, από περιγραφές λογίων και περιηγητών που έρχονταν να επισκεφθούν τους τόπους της κλασικής αρχαιότητας. Περίπου 3000 ιστορικοί χάρτες και πολλά χαρακτικά συμπληρώνουν τη συλλογή.
Οι ταξιδιωτικές αυτές διηγήσεις είναι από μόνες τους πολύ ενδιαφέρουσες, καθώς περιγράφουν την ευχαρίστηση και τις περιπέτειες του ταξιδιού σε μία εποχή που η μετακίνηση ήταν αργή και, συχνά, επικίνδυνη. Επίσης, ρίχνουν φως σε περασμένες συνήθειες και έθιμα και, περιγράφουν ή εικονίζουν μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές. Κατά συνέπεια, αποτελούν σημαντικά ιστορικά τεκμήρια. Η συλλογή της Γενναδείου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρώτο βιβλίο που δημοσιεύτηκε από τις σημειώσεις του Κυριακού του Αγκωνίτη, ο οποίος ταξίδεψε στην Ανατολική Μεσόγειο το πρώτο μισό του 15ου αιώνα. Από το 17ο αιώνα σημειώνουμε το σημαντικό χρονικό του Τούρκου περιηγητή Evliya Celebi (1611-1679), καθώς και τα χρονικά των Άγγλων περιηγητών Spon και Wheeler. Πολλά από αυτά είναι εικονογραφημένα.
Από τις εξαιρετικές αρχειακές συλλογές, μνημονεύουμε τη συλλογή του Γάλλου γεωγράφου και φιλόλογου Jean Denis Barbier du Bocage (1760-1825), καθώς επίσης και μέρος της συλλογής του Γάλλου στρατηγού βαρώνου Frederic Francois Guillaume de Vaundoncourt (1772-1845).
Ο Shirley H. Weber έχει εκδόσει ένα δίτομο κατάλογο των ταξιδιωτικών βιβλίων της Βιβλιοθήκης (Princeton, 1952-53).
Περιηγηθείτε σε κάποια βιβλία του 16ου και 17ου αιώνα μέσω της ψηφιακής εφαρμογής TravelTrails.