VIDEOCAST - St. Luke and the Icon of the Virgin Kykkotissa in Cyprus

Η Annemarie Weyl Carr, Διακεκριμένη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist του Ντάλλας των ΗΠΑ, έχει ασχοληθεί με τη μελέτη της ιστορίας της μεσοβυζαντινής τέχνης και ειδικότερα με τη μελέτη των χειρογράφων. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκουν η τέχνη και τα ζητήματα πολιτιστικών ανταλλαγών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και κυρίως στο νησί της Κύπρου, την περίοδο των Σταυροφοριών. Επίσης οι γυναίκες – καλλιτέχνες στη διάρκεια του Μεσαίωνα. Την εποχή αυτή μελετά τη ζωή των φορητών εικόνων μετά το Βυζάντιο.

Μερικά από τα βιβλία της είναι τα: Byzantine Illumination, 1150-1250: The Study of a Provincial Tradition (1987), A Masterpiece of Byzantine Art Recovered: The Thirteenth-Century Murals of Lysi, Cyprus (1991), και Cyprus and the Devotional Arts of Byzantium in the Era of the Crusades (2005). Έχει, επίσης, επιμεληθεί και συν-γράψει τα: Imprinting the Divine: Byzantine and Russian Icons in the Menil Collection (2011), Asinou in Time: The Church and Frescoes of the Panagia Phorbiotissa, Cyprus (2012), and Famagusta, Art and Architecture (forthcoming 2013). 

Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Lifetime Achievement Award for Teaching από το College Art Association της Αμερικής το 2006. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης της Τέχνης του Μεσαίωνα (International Center of Medieval Art), και εκτελεί χρέη αντιπροέδρου της Επιτροπής του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου στη Λευκωσία της Κύπρου (Cyprus American Archaeological Research Institute in Nicosia).  

Η διάλεξη της στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη είχε ως αφετηρία μία μικρή εικόνα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη (T101), στην οποία η Παναγία που αναφέρεται ως «Η Ελεούσα του Κύκκου» απεικονίζεται δίπλα στον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή, ο οποίος παριστάνεται ως δημιουργός της εν λόγω εικόνας. Η ομιλήτρια παρουσίασε την έρευνα της πάνω στην εξέλιξη του εικονογραφικού τύπου της Παναγίας στη Μονή Κύκκου στην Κύπρο και τους τρόπους με τους οποίους αποδίδεται ο Άγιος Λουκάς στις φορητές εικόνες.

 

 

St. Luke and the Icon of the Virgin Kykkotissa in Cyprus from ASCSA on Vimeo.