Videocast: Η Ελλάδα του Ortelius μέσα από τους χάρτες της Συλλογής Σαμούρκα

Η εκδήλωση της 20ης Ιανουαρίου 2011 εγκαινιάζει την ετήσια διάλεξη Μαργαρίτας Σαμούρκα για την Ιστορία της Χαρτογραφίας. Η Συλλογή Σαμούρκα είναι η πληρέστερη και μεγαλύτερη συλλογή ελληνικής χαρτογραφίας στον κόσμο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ευρύτητα της συλλογής για τα νησιά και ολόκληρη την Ελλάδα με έμφαση στη χαρτογραφική παράδοση της Γεωγραφίας του Πτολεμαίου, αλλά και στους ιστορικούς χάρτες, καθώς και στη χρονολογική εξέλιξη της ελληνικής χαρτογραφίας.

O Γιώργος Τόλιας, ειδικός στην ιστορία της χαρτογραφίας, είναι διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος ‘’Γεωγραφική παιδεία και ιστορία της χαρτογραφίας’‘, αφιερωμένο στην ιστορική μελέτη των προσλήψεων και των αναπαραστάσεων του χώρου - αφηγηματικών και εικονικών - και στην επίδρασή τους στην πολιτική, πολιτιστική και τεχνολογική ιστορία.

Η διάλεξή του με τίτλο «Η Ελλάδα του Αβραάμ Ορτέλιους μέσα από χάρτες της Συλλογής Σαμούρκα» επεξηγεί την εξέλιξη της ελληνικής χαρτογραφίας κατά τον 16ο αιώνα και προσφέρει μια εισαγωγή στην έκθεση των πρωτότυπων χαρτών του Ορτέλιους από τη συλλογή Σαμούρκα που εκτίθενται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη ως το τέλος Φεβρουαρίου.


Διάρκεια 57 λεπτά. Εάν έχετε δυσκολία να παρακολουθείστε το videocast, προσπαθείστε να εγκαταστήστε το πρόγραμμα Flash στον υπολογιστή σας: Download Flash Player

Η μαγνητοσκόπηση των διαλέξεών μας και η προβολή τους σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου είναι δυνατή χάρη στη γενναιοδωρία του Alex Zagoreos, Προέδρου του Συμβουλίου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Η Σχολή ευχαριστεί επίσης τον Lloyd E. Cotsen για τη χρηματοδότηση των διαλέξεων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, το Ίδρυμα Κανελλόπουλου και το Αμερικανικό Υπουργείο Παιδείας.

Παρακολουθείστε τη μαγνητοσκοπημένη ομιλία:

Η Ελλάδα του Ortelius μέσα από τους χάρτες της Συλλογής Σαμούρκα. Μέρος 1

 

Η Ελλάδα του Ortelius μέσα από τους χάρτες της Συλλογής Σαμούρκα. Μέρος 2