VIDEOCAST-Molly Greene με θέμα «1453: How Important Was It?».

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η 32η Ετήσια Διάλεξη Walton προς τιμήν του Βιβλιοθηκάριου της Γενναδείου Francis R. Walton (1961-1976). Τη διάλεξη έδωσε η Molly Greene με θέμα «1453: How Important Was It?».


Η διάλεξή της βασίστηκε στην τρέχουσα μελέτη της που αφορά στην ιστορία των Ελλήνων και του ελλαδικού χώρου υπό την οθωμανική κυριαρχία για μία πολύτομη σειρά που θα εκδοθεί από τον Edinburgh University Press. Η συγγραφή ενός τέτοιου τόμου της έδωσε το έναυσμα να θέσει κάποια θεμελιώδη ερωτήματα: ποια είναι τα χαρακτηριστικά που συνιστούσαν την ταυτότητα των Ελλήνων στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου; Ποιο ρόλο διαδραμάτισε ο Πατριάρχης στις ζωές των Χριστιανών της αυτοκρατορίας; Πως επηρέασε η μοίρα της οθωμανικής αυτοκρατορίας τις εξελίξεις στη χριστιανική κοινότητα; Και, τέλος, το πόσο σημαντικό ήταν το 1453. Η απάντηση των ερωτημάτων αυτών αποτέλεσε τον κορμό της ομιλίας της στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.


Η Molly Greene μελετά την ιστορία της Μεσογείου, της οθωμανικής αυτοκρατορίας και του ελληνικού κόσμου. Ενδιαφέρεται για την κοινωνική και οικονομική ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, την εμπειρία των Ελλήνων υπό την οθωμανική κυριαρχία, την πειρατεία στη Μεσόγειο, καθώς και το μηχανισμό της αγοράς. Μετά τις προπτυχιακές της σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Tufts (1981), η Greene έζησε αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην οθωμανική ιστορία στο Τμήμα Σπουδών για την Εγγύς Ανατολή του πανεπιστημίου Princeton (1993). Από το 1993 είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Princeton.


Στο πρώτο βιβλίο της με τίτλο A Shared World: Christians and Muslims in the Early Modern Mediterranean (2000) εξετάζει τη μετάβαση από την ενετική στην οθωμανική κυριαρχία στο νησί της Κρήτης, το οποίο οι Οθωμανοί κατέλαβαν το 1669. Αμφισβητώντας  τη ριζική ρήξη με το παρελθόν με την άφιξη των Οθωμανών, η Greene δείχνει ότι ο πληθυσμός της Κρήτης είχε δεχτεί επιρροές από τον κόσμο των Οθωμανών πολύ πριν την κατάκτηση του νησιού και ότι αντίθετα υπήρξε μια ομαλή συνέχεια από την ενετική στην οθωμανική περίοδο. Συνάμα, υποστηρίζει την ύπαρξη ενός απλού μοντέλου ανταγωνισμού μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην ανατολική Μεσόγειο και θεωρεί ότι η ένταση μεταξύ καθολικών και ορθόδοξων χριστιανών υπήρξε εξίσου σημαντική  για τη διαμόρφωση της ιστορίας στην περιοχή.    


Το βιβλίο της Catholic Corsairs and Greek Merchants: A Maritime History of the Mediterranean, 1450-1700 μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Princeton University Press.