Χρηματοδότηση του Προγράμματος ‘Turning-the-Pages’ από το Ίδρυμα Νιάρχου
December 5, 2012
Μαρία Γεωργοπούλου
Το Ίδρυμα ‘Σταύρος Νιάρχος’ προσέφερε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη μια γενναιόδωρη χορηγία ύψους € 100.000, για την παρουσίαση ορισμένων από τους πολυτιμότερους θησαυρούς της, έτσι ώστε να γίνουν προσβάσιμοι σε ένα ευρύτερο κοινό σε εικονική μορφή. Η δωρεά επιτρέπει στη Βιβλιοθήκη να χρησιμοποιήσει το βραβευμένο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου ‘Turning-the-Pages’ που επιτρέπει στο χρήστη να περιηγηθεί στο ψηφιοποιημένο υλικό με τη μορφή ανοικτού βιβλίου, ενώ παράλληλα του προσφέρει τη δυνατότητα να ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο του.
Με 120.000 βιβλία, χειρόγραφα, αρχεία και έργα τέχνης, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι ένα αποθετήριο θησαυρών που είναι πολύ σημαντικοί για την ιστορία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η βασική αποστολή της Βιβλιοθήκης είναι η επιστημονική έρευνα, αλλά η ανάπτυξη των νέων τεχνολογικών μέσων έχει επιτρέψει την αυξημένη πρόσβαση στο υλικό που απαρτίζει τις συλλογές της σε ένα ευρύτερο κοινό. Εμπνεόμενοι από τις δυνατότητες που προσφέρουν νέα προγράμματα στην παρουσίαση ψηφιοποιημένων χειρογράφων σε πολλές μεγάλες βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, όπως το ‘Turning-the-Pages’ στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να επιδείξουμε την ποικιλομορφία και το βάθος των συλλογών μας.
Το έργο θα δημιουργήσει διαδραστικά εικονικά "βιβλία / αντικείμενα", στα οποία θα μπορούν εύκολα να πλοηγηθούν οι χρήστες είτε επί τόπου είτε σε απευθείας σύνδεση. Μεταξύ των θησαυρών που θα παρουσιαστούν είναι: το χειρόγραφο Νησολόγιο του φλωρεντινού Cristoforo Buondelmonti (περ. 1420) με χάρτες όλων των νησιών του Αιγαίου, η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φερραίου, μια επιλογή από το χειρόγραφο Μαθηματάρια που δείχνει πως οι νεαροί μαθητές μάθαιναν γραμματική κατά τον πρώιμο 19ο αιώνα, το πρώτο τυπωμένο στα ελληνικά βιβλίο, η Επιτομή του Κωνσταντίνου Λάσκαρη του 1476, μια επιλογή υδατογραφιών του Edward Lear και οι ζωγραφικοί πίνακες του Παναγιώτη Ζωγράφου που αναπαριστούν τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη.
Όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στα ελληνικά και τα αγγλικά, καθώς και με ήχο. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη να επιτύχει τους ακόλουθους στόχους:
α. ολοκλήρωση της λεπτομερούς τεκμηρίωσης και καταλογογράφησης των μοναδικών και αναντικατάστατων χειρογράφων και των άλλων σπάνιων συλλογών που απαρτίζουν την ‘ψυχή’ της βιβλιοθήκης,
β. η διαθεσιμότητα ψηφιακών αναπαραγωγών θα μειώσει την άμεση επαφή με τα ευαίσθητα χειρόγραφα, πίνακες ζωγραφικής και σπάνια βιβλία, ενώ την ίδια στιγμή όλα αυτά θα είναι εύκολα προσβάσιμα στο ευρύτερο κοινό,
γ. όπως η έρευνα έχει αποδείξει, τέτοιες παρουσιάσεις θα οδηγήσουν τους χρήστες και τους φίλους της Βιβλιοθήκης σε μία βαθύτερη πρόσβαση στις συλλογές της,
δ. ο εμπλουτισμός του διαδικτυακού καταλόγου της Βιβλιοθήκης με πλούσιες περιγραφές θα ενεργοποιήσει νέο ενδιαφέρον για έρευνα.
Είμαστε ευγνώμονες στο Ίδρυμα Νιάρχου για την ευκαιρία που μας έδωσε να φέρουμε αυτή τη δημιουργική νέα τεχνολογία στην Ελλάδα.