Στο Περιθώριο της Ιστορίας: H Μουσική των Ελληνοεβραίων Γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μουσική διάλεξη του πολυβραβευμένου Αμερικανού εθνομουσικολόγου Christopher C. King με τίτλο “Στο Περιθώριο της Ιστορίας: H Μουσική των Ελληνοεβραίων Γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα”. Ως στρατηγικός εταίρος, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη φιλοξένησε την εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα Cotsen Hall.
Πρωταγωνίστριες της βραδιάς ήταν η Ρωμανιώτισσα Εβραία τραγουδίστρια από τα Ιωάννινα Αμαλία Βάκα (Μάτσα) και οι σεφαραδίτισσες Εβραίες τραγουδίστριες από τη Θεσσαλονίκη Ρόζα Εσκενάζυ και Στέλλα Χασκίλ.
Την παρουσίαση άνοιξε με χαιρετισμό και καλωσόρισμα η Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου. Η συζήτηση του κου King με τη δημοσιογράφο και συντονίστρια της βραδιάς κα Μαριάννα Σκυλακάκη, οι ενδιάμεσες μουσικές παύσεις από τα ηχογραφημένα τραγούδια σε αυθεντικούς δίσκους 78 στροφών που ήχησαν στο χώρο του αμφιθεάτρου και η ζωντανή μουσική των Ελένη Βράττη (oύτι), Δημοσθένη Καραχριστοδούλου (πολίτικη λύρα) και Ευαγγελία Φλιτούρη (φωνή) μετέφεραν τους θεατές στο ταξίδι της πολυσήμαντης και ταυτόχρονα περιθωριοποιημένης ιστορίας της μουσικής των Εβραίων γυναικών στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Βουλευτής της ΝΔ κος Φίλιππος Φόρτωμας, η κα Shanna Surendra, Cultural Attache της Πρεσβείας των Η.Π.Α., ο Γενικός Ταμίας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κος Δανιήλ Μπεναρδούτ και ο Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός κος Μίνως Μάτσας.
Οι δύο επόμενες διαλέξεις της ίδιας σειράς θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 26 Μαΐου και τα Ιωάννινα στις 29 Μαΐου. Όλες πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και την Αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.
Στρατηγικοί εταίροι των τριών διαλέξεων είναι, εκτός από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.