Οδυσσέας Ελύτης. Στοιχεία μιας ποιητικής ταυτότητας

Στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη διοργάνωσε διάλεξη της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης. Στοιχεία μιας ποιητικής ταυτότητας». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με την έκθεση «Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Για έκτη συνεχή χρονιά οι εκδηλώσεις της Γενναδείου πραγματοποιούνται χάρις στη γενναιόδωρη υποστήριξη των Lloyd και Margit Cotsen.

Σχετικά με την έκθεση
Τα Αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης δάνεισαν πλούσιο υλικό από το Αρχείο Οδυσσέα Ελύτη προκειμένου να παρουσιασθεί στην εν λόγω έκθεση, η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο των ζωγραφικών έργων του νομπελίστα ποιητή. Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν τη μοναδική καλλιτεχνική υπόσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του μεγάλου ποιητή. Παράλληλα, εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων που θαύμαζε ο Ελύτης και έχει γράψει αξεπέραστα κείμενα για το έργο τους, μεταξύ των οποίων οι Θεόφιλος, Τσαρούχης, Γκίκας, Καπράλος, Κανέλλης, Μόραλης, Δέρπαπας, Φασιανός, Πανιάρας και Τσόκλης. Η έκθεση πλαισιώνεται, επίσης, από χειρόγραφα και εκδόσεις που ανήκαν στην προσωπική συλλογή του ποιητή, καθώς και με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται, εκτός από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, από το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη και πολλές ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου, σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου 2011. Για περισσότερες πληροφορίες: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Οδυσσέας Ελύτης. Στοιχεία μιας ποιητικής ταυτότητας. Part 1

Οδυσσέας Ελύτης. Στοιχεία μιας ποιητικής ταυτότητας. Part 2