“Mr. Turkey Goes to Turkey. How a Dutch Diplomat Wined and Dined in 18th-century Constantinople.”

Η Joanita Vroom ειδικεύεται στην αρχαιολογία των μεσαιωνικών και μεταβυζαντινών χρόνων στην ανατολική Μεσόγειο (από τον 7ο έως τον 20o αιώνα) με έμφαση στις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτιστικές πτυχές της βυζαντινής, ισλαμικής και οθωμανικής κεραμικής, καθώς και της κεραμικής των πρώιμων νεότερων χρόνων. Ενδιαφέρεται κυρίως για την παραγωγή και διακίνηση της κεραμικής καθώς και για την κουζίνα και τις συνήθειες εστίασης. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας, δραστηριοποιήθηκε ως ειδικός στην κεραμική σε διεθνείς ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες στην Αλβανία (Βουθρωτό, Απολλωνία, Δυρράχιο, Rembeç), στην Ελλάδα (Αιτωλία, Αθήνα, Βοιωτία, Θήβα, Κύθηρα, Αντικύθηρα), στη Μικρά Ασία (Έφεσος, Λίμυρα, Σάρδεις), στην ανατολική Τουρκία (Ευχάιτα, Kalehöyük, Horum Höyük, Ταρσός, Zeytinli Bahçe), στην Ουκρανία (Χερσόνησος) και στην Κύπρο (όρος Τρόοδος). Έχει συνεργασθεί με 23 ευρωπαϊκά, και μη, πανεπιστήμια και με 13 ερευνητικά ινστιτούτα. Έχει δημοσιεύσει τη διδακτορική της διατριβή με θέμα After Antiquity. Ceramics and Society in the Aegean from the 7th to the 20th century A.C. A Case Study from Boeotia, Central Greece στη σειρά Archaeological Studies του πανεπιστημίου Leiden (2003) και μια δεύτερη μονογραφία με τίτλο Byzantine to Modern Pottery in the Aegean. An Introduction and Field Guide (Utrecht, 2005). Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Leiden.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα βλ. επίσης http://archaeology.leiden.edu/organization/staff/vroomjac/html καιhttp://byzottarch.hum.uva.nl Σκοπός της διάλεξης ήταν να διαφωτίσει τις διατροφικές και οινολογικές συνήθειες που επικρατούσαν στην οθωμανική Αυλή της Κωνσταντινούπολης μέσα από τα μάτια ενός ξένου, και στην προκειμένη περίπτωση του ολλανδού πρέσβη στην Υψηλή Πύλη του 18ου αιώνα Cornelis Calkoen (1696-1764), του οποίου το όνομα σημαίνει στην κυριολεξία «γαλοπούλα-turkey». Πέρα από την περιγραφή της ακρόασής του στην Αυλή του Σουλτάνου σε μία λεπτομερή αναφορά προς τους εντολοδόχους του, ο Calkoen είχε αναθέσει στο γάλλο ζωγράφο Jean-Baptiste Vanmour (1671-1737) να αποδώσει ζωγραφικά το σημαντικό αυτό γεγονός. Παράλληλα, η διάλεξη πραγματεύτηκε τους οθωμανικούς κανόνες εθιμοτυπίας που αφορούν στο φαγητό και το ποτό και οι οποίοι συχνά απορρέουν από το ισλαμικό δόγμα. Με μία ευρύτερη έννοια εξετάστηκε η εξέλιξη της συμπεριφοράς στο τραπέζι στην περιοχή του Αιγαίου από τα τέλη του 15ου έως τον 19ο αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα κουζινικά σκεύη και τον εξοπλισμό εστίασης που χρησιμοποιούνταν στα αυτοκρατορικά μαγειρεία του ανακτόρου Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης, όπου ήταν αποθηκευμένα διαφόρων ειδών σκεύη: κινέζικη πορσελάνη, χάλκινα σκεύη και τοπική κεραμική με εφυάλωση κασσίτερου (όπως κεραμικά Ιζνίκ και Κιουτάχειας).

If you have trouble viewing this videocast, make sure your browser has Flash installed: Download Flash Player

This year the Gennadius Library would like to thank Lloyd E. Cotsen and Margit Cotsen for their generous support.