Εγχειρίδιον Μεθοδικόν, 1622: επανέκδοση μετά από τετρακόσια χρόνια
Το Εγχειρίδιον Μεθοδικόν, η πρώτη και σπανιότατη έκδοση Eξομολογηταρίου με συγγραφέα τον Νικηφόρο Πασχαλέα, τυπώθηκε στη Βενετία από τον Αντώνιο Πινέλλι (Antonio Pinelli) το 1622. Το Εγχειρίδιον σύμφωνα με τον Émile Legand είναι μια έκδοση εξαιρετικής σπανιότητας και στις ελληνικές βιβλιογραφίες καταγράφεται μόνο το αντίτυπο του Ιωάννη Γεννάδιου. Η εξαιρετική επανέκδοση του έργου έχει σαν κύρια πηγή το αντίτυπο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και πραγματοποιήθηκε από τον Δρα Γεώργιο Βλαχάκη στις εκδόσεις Αρμός.
Το αντίτυπο, σε σχήμα 16ο, είναι συσταχωμένο με το Ωρολόγιον (Πινέλλι, 1623) σε δερμάτινη βιβλιοδεσία με κτητορικό οικόσημο κόσμημα, αρχικά γράμματα SE και χρυσωμένες ακμές.
Ο δακτυλόγραφος κατάλογος της προσωπικής βιβλιοθήκης του Ιωάννη Γεννάδιου με θεματική τη Θεολογία (περίπου 6000 εκδόσεις) περιλαμβάνει την κατηγορία των λειτουργικών κειμένων, στην οποία έχουν ενταχθεί κάποιες εκδόσεις Εξομολογηταρίων. Ανάμεσά τους εξέχουσα θέση κατέχει το Εγχειρίδιον Μεθοδικόν.
Το τυπογραφείο των Πινέλλι ήταν ένα από τα σημαντικά ιταλικά τυπογραφεία που εξέδωσαν ελληνικά βιβλία στη Βενετία το 17ο αιώνα. Ιδρυτής του τυπογραφείου ήταν ο «φιλέλληνας», όπως αποκαλεί τον Αντώνιο Πινέλλι ο Νικηφόρος Πασχαλεύς. Παρέμεινε ενεργό για δύο αιώνες, έως το τέλος της Ενετικής Δημοκρατίας. Στο χρονικό διάστημα από το 1600 έως το 1676, το τυπογραφείο εξέδωσε πάνω από 244 ελληνικούς τίτλους.
Για να εξασφαλίσει την καλή ποιότητα των βιβλίων και περισσότερες πωλήσεις, ο Αντώνιο Πινέλλι συνεργάστηκε στενά με επιμελητές και εκδότες της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας. Αυτοί είναι τόσο ο πρώην εκδότης των εκδόσεων του Zanetti Μάξιμος Μαργούνιος όσο και οι συγγραφείς Νεόφυτος Ροδινός, Ματθαίος Γαλατιανός, Ματθαίος Πολυτζίδης, Ναθαναήλ Έμπορος και, κυρίως, οι Θεοφάνης Ξενάκης, Θεοφύλακτος Τζανφουρνάρης και Νικηφόρος Πασχαλεύς.
Η επανέκδοση του δυσεύρετου Εγχειριδίου του 1622 από τον Γεώργιο Βλαχάκη εμπεριέχει πλούσια και κατατοπιστικότατη εισαγωγή, καθώς και θεολογική και φιλολογική ανάλυση του κειμένου που την καθιστούν σημαντικότατο εργαλείο μελέτης για τον ερευνητή.