Ημερολόγιο διαλέξεων Γενναδείου Βιβλιοθήκης 2007-2008

Πρόσκληση στη διάλεξη του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Tην 27η ετήσια διάλεξη προς τιμήν του Francis Walton έδωσε, στις 6 Μαΐου 2008, ο Επίτιμος Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Cyril Mango. Θέμα της εισήγησής του, που έλαβε χώρα σε ένα κατάμεστο Cotsen Hall, ήταν «Εικονίζοντας την Κωνσταντινούπολη». Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συμπόσιο για τον εορτασμό των 80χρονων του Καθηγητή Mango, το οποίο διοργανώθηκε από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με τη συνδρομή της Anne McCabe. Τίτλος του συμποσίου ήταν “Βυζαντινή Αθήνα: Μνημεία, Ανασκαφές, Επιγραφές». Στο συμπόσιο συμμετείχαν επτά ομιλητές, οι οποίοι στις εισηγήσεις τους επικεντρώθηκαν στην αρχαιολογία της Βυζαντινής Αθήνας και, επίσης, περιλάμβανε μία αξιομνημόνευτη επίσκεψη στον Παρθενώνα με την ξενάγηση του Καθηγητή Μανόλη Κορρέ.

Χάρη στη γενναιοδωρία του Lloyd Cotsen, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη διοργάνωσε τις ακόλουθες διαλέξεις κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007 – 2008:

  • Η Gonda Van Steen από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα μίλησε με θέμα «Ο Αριστοφάνης στην Αθήνα του 20ου αιώνα» (3 Νοεμβρίου 2007).
  • Ο Oleg Grabar (Institute for Advanced Study) παρουσίασε «Το αντικείμενο στην Ισλαμική Τέχνη - το αντικείμενο της Ισλαμικής Τέχνης» (11 Μαρτίου 2008).
  • Ο Anthony Cutler - από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια - παρουσίασε, στις 18 Μαρτίου 2008, διάλεξη με θέμα «Δωρεές των Μεγάλων Κομνημών: ο Αλέξιος Γ΄, η Θεοδώρα και η Μονή Διονυσίου στο Άγιον Όρος».
  • Ο Timothy Gregory – από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο – έδωσε διάλεξη με θέμα «Μία Νέα Ιστορία της Βυζαντινής Ελλάδας: Μία Αρχαιολογική Προσέγγιση». Η εκδήλωση διοργανώθηκε στις 8 Απριλίου 2008 σε συνεργασία με το Διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
  • Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος (Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν) μίλησε με θέμα «Η αποδόμηση της Ακρόπολης στην ελληνική λογοτεχνία» στις 27 Μαΐου 2008.
  • Ο Sinan Kuneralp, διευθυντής του εκδοτικού οίκου Isis Press της Κωνσταντινούπολης, έδωσε διάλεξη, στις 5 Μαΐου 2008, με αντικείμενο «Το αρχείο του Yanko Aristarchi Bey, Έλληνα Οθωμανού Διπλωμάτη του 19ου αιώνα». Στη διάλεξή του υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης για τη μελέτη της οθωμανικής ιστορίας.

    Η δεύτερη κατά σειρά διάλεξη με τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης παρουσίασε, στις 13 Μαΐου 2008, τον Καθηγητή Mark Janse (Πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου), ο οποίος ειδικεύεται στην ελληνική γλωσσολογία. Θέμα της ομιλίας του ήταν «Η αναβίωση της διαλέκτου της Καππαδοκίας (Μικρασιατικής Ελληνικής)».