Στη μνήμη του Νίκου Μπακόπουλου
Μαρία Γεωργοπούλου, Νίκος Μπακόπουλος, Χρήστος Καμπόλης, Καλυψώ Γκουντή έξω από το Cotsen Hall

Στη μνήμη του Νίκου Μπακόπουλου (13 Μαρτίου 1949 – 12 Ιουλίου 2021), επί μακρόν Επιτρόπου και υποστηρικτή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η χήρα του Καλυψώ Γκουντή δώρισε στη Γεννάδειο ένα εξαίρετο αντίτυπο της περίφημης μνημειώδους έκδοσης του 18ου αιώνα The Antiquities of Athens των James Stuart και Nicholas Revett. Τα βιβλία τα απέκτησε ο Νίκος λίγους μήνες πριν τον θάνατό του και επιθυμία του ήταν να εμπλουτίσουν τις συλλογές της Γενναδείου. Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη δωρεά που συμβολίζει το έντονο ενδιαφέρον του για τις ανθρωπιστικές σπουδές, τα σπάνια βιβλία, αλλά και τη βαθιά εκτίμησή του για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Ο Νίκος και η Καλυψώ χρηματοδότησαν, επίσης, την ανέγερση ενός ειδικού αναγνωστηρίου στην πρόσφατα ανακαινισμένη Δυτική Πτέρυγα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. 

Μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο Νίκος Μπακόπουλος έλαβε πτυχίο B.A. από το Cornell College, διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και έκανε τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. Ξεκίνησε την επιστημονική του καριέρα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Dartmouth, όπου διηύθυνε εργαστήριο χρηματοδοτούμενο από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIH). Στη συνέχεια εντάχθηκε στην Pfizer ως Διευθυντής Νευροεπιστήμης και από το 1996-2000 ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής της Pfizer, Anaderm Research Corporation. Ο Νίκος ήταν εφευρέτης και επιστήμονας που διεξήγαγε καινοτόμο έρευνα για τα φάρμακα και τις μεθόδους θεραπείας κατά του καρκίνου, που είχε ως αποτέλεσμα 12 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος διαφόρων σημαντικών φαρμακευτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Mersana και Aton Pharma, και ιδρυτής πολλών εταιρειών βιοτεχνολογίας (Kotinos Pharmaceuticals Inc., Medexis, S.A. και MAKScientific LLC), αλλά και μανιώδης συλλέκτης βιβλίων και καταξιωμένος ζωγράφος. Υπήρξε έμπιστος σύμβουλος της Γενναδείου τόσο σε θέματα σπάνιων βιβλίων όσο και σε ζητήματα πολιτικής και διοίκησης της Βιβλιοθήκης.

Στην Ελλάδα, ο Νίκος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών κατά την ίδρυσή του στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Βραβεύτηκε για την Ερευνητική του Υπηρεσία από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών και έλαβε, επίσης, το Βραβείο Έρευνας της Ένωσης Φαρμακευτικών Κατασκευαστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αιωνία του η μνήμη.