Henry Maguire “Nectar and Illusion: Art, Nature, and Rhetoric in Byzantium.”

Στις 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 31η Ετήσια Διάλεξη Walton, που διοργανώνεται στη μνήμη του Francis R. Walton, Διευθυντή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (1961-1976), με ομιλητή τον Henry Maguire.

Η διάλεξη, με τίτλο “Nectar and Illusion: Art, Nature, and Rhetoric in Byzantium” βασίστηκε στην παραδοχή ότι οι βυζαντινοί συγγραφείς αντιμετώπιζαν τη ρητορική με αμφιθυμία. Ορισμένοι εξέφραζαν θαυμασμό για εκείνους που χρησιμοποιούσαν τη ρητορική για να προσδώσουν κομψότητα στο λόγο τους. Άλλοι πάλι θεωρούσαν τις τεχνικές της ρητορικής ως μέσα εξαπάτησης και δόλου. Η αμφιθυμία που ένιωθαν οι Βυζαντινοί για τη ρητορική ίσχυε, επίσης, και για τις ηδονές που προσέφερε η επίγεια φύση, οι οποίες αντιμετωπίζονταν από τη μια μεριά ως πηγή ευχαρίστησης και από την άλλη ως φθαρτές και εφήμερες συγκρινόμενες με τις πνευματικές απολαύσεις του παραδείσου. Οι Βυζαντινοί βρήκαν τρόπους να βάλουν τη φύση στην (υποδεέστερη) θέση της δυναμικά τόσο στη λογοτεχνία όσο και στην τέχνη, ακόμα και όταν ήταν έτοιμοι να αναπτύξουν την οπτική και λεκτική ευγλωττία τους, προκειμένου να εκθειάσουν τις χάρες της.  Το θέμα της διάλεξης σχετίζεται με την επικείμενη έκδοση του καινούργιου βιβλίου του Henry Maguire με τίτλο Nectar and Illusion: Nature in Byzantine Art and Literature (Oxford University Press, Onassis Series in Hellenic Culture).

Ο Henry Maguire είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου δίδαξε από το 2000 έως το 2010. Δίδαξε, επίσης, στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana-Champaign (1979 - 2000), ενώ από το 1973 έως το 1979 εργάστηκε στο Dumbarton Oaks και το Πανεπιστήμιο Harvard. Διετέλεσε Διευθυντής Βυζαντινών Σπουδών στο Dumbarton Oaks από το 1991 έως το 1996.

Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων Art and Eloquence in Byzantium (Princeton University Press, 1981; paperback reprint, 1994), Earth and Ocean: The Terrestrial World in Early Byzantine Art (University Park, 1987) και “The Icons of their Bodies”:  Saints and their Images in Byzantium (Princeton University Press, 1996). Σε  συνεργασία με την Eunice Dauterman Maguire έχει γράψει το Other Icons: Byzantine Secular Culture and the Power of Art (Princeton University Press, 2006), ενώ με την Ann Terry έχουν γράψει το Dynamic Splendor: the Wall Mosaics in the Cathedral of Eufrasius at Porec (Penn State University Press, 2007).

Έχει, επίσης, δημοσιεύσει δύο συλλογές άρθρων: Rhetoric, Nature and Magic in Byzantine Art (Variorum Press, Aldershot, 1998) και Image and Imagination in Byzantine Art (Ashgate/Variorum, Aldershot, 2007). Επίσης, τους καταλόγους των εκθέσεων Art and Holy Powers in the Early Christian House με τις Eunice Dauterman Maguire και Maggie Duncan-Flowers (University of Illinois Press, Urbana, 1989) και Ceramic Art from Byzantine Serres σε συνεργασία με την Eunice Dauterman Maguire και τη Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή (University of Illinois Press, Urbana, 1992). Τέλος, έχει κάνει την επιμέλεια πολλών βιβλίων και περιοδικών.

Η τρέχουσα έρευνά του επικεντρώνεται στη σχέση της βυζαντινής τέχνης με τη φύση, στη σχέση του Βυζαντίου με την τέχνη της Βενετίας, καθώς και στην κουλτούρα της βυζαντινής αυτοκρατορικής αυλής.