Τα λουλούδια της Πρωτομαγιάς στους ελαιώνες του Μυστρά
April 6, 2016
Ο κος Λαδόπουλος σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ (Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Eμπορικών Επιστημών), όπου εν συνεχεία έλαβε ένα μεταπτυχιακό certificate in Business Economics. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία: στο Πανεπιστήμιο του Manchester, στο U.M.I.S.Τ (University of Manchester Institute of Science and Technology) Msc. in Management Sciences. Εργάστηκε σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε marketing και επί 30 έτη σαν οικονομικός εμπειρογνώμονας /σύμβουλος. Διετέλεσε εκδότης του περιοδικού The Athens Financial Gazette για περισσότερα από 10 έτη. Τα τελευταία 15 έτη ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς σε ιδιόκτητα κτήματα στον Μυστρά, εξάγοντας το σύνολο σχεδόν της παραγομένης ποσότητος στις Η.Π.Α. Κατά την καλλιέργεια των κτημάτων, που βρίσκονται ένα χιλιόμετρο περίπου από τον βυζαντινό Μυστρά, παρατήρησε ότι το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά ή φάρμακα, είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την παραγωγή εκλεκτού ελαιολάδου αλλά και την παρουσία αμέτρητων, κυριολεκτικώς, αγριολούλουδων στους ελαιώνες μαζί με όλων των ειδών από αρωματικά βότανα. Επεχείρησε να δείξει κάτι από αυτή την ομορφιά της φύσεως τουλάχιστον μια ημέρα τον χρόνο, διαλέγοντας την Πρωτομαγιά, και ένας σπουδαίος φωτογράφος, ο Σωκράτης Μαυρομάτης, αποτύπωσε αυτήν την ομορφιά στα λουλούδια της Πρωτομαγιάς. Ήταν ένα μικρό δείγμα του πλούτου της ελληνικής γης μία ημέρα τον χρόνο. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα λουλούδια τις άλλες ημέρες και μήνες. Το επόμενο στάδιο ήταν η συγγραφή ενός βιβλίου Πρωτομαγιά στον Μυστρά, Mistra Estates Flora, που σκόπευε να δείξει τη διαχρονικότητα της ελληνικής χλωρίδας, που την ύμνησαν οι ποιητές Σαπφώ, Αλκαίος κ.α., τη μελέτησαν οι Θεόφραστος και Διοσκουρίδης μέχρι την έλευση των Εγγλέζων και άλλων σπουδαίων Ευρωπαίων βοτανολόγων και ζωγράφων τον 18ο αιώνα και μετά, που μελέτησαν και αποτύπωσαν σε υπέροχα σχέδια την ελληνική χλωρίδα. Η Flora Graeca ήταν το έναυσμα αυτής του της προσπάθειας.Οι φωτογραφίες από τα αγριολούλουδα του Μυστρά έχουν γίνει και μεταξωτά μαντήλια στο Σουφλί.
Η διαχρονικότητα της παρουσίας της ελληνικής χλωρίδος από την εποχή που την ύμνησαν και την μελέτησαν οι αρχαίοι λυρικοί ποιητές και συγγραφείς, μέχρι την πιο πρόσφατη εποχή με τους σημαντικούς βοτανολόγους και ζωγράφους του 18 αιώνα, φωτίζεται με τις πρόσφατες φωτογραφίες των λουλουδιών της Πρωτομαγιάς στους ελαιώνες του Μυστρά. Οι Έλληνες λυρικοί ποιητές, όπως ο Αλκαίος (ἦρος ἀνθεμόεντος ἐπάιον ἐρχομένοιο) και η Σαπφώ, ύμνησαν την άνοιξη και τα άνθη, οι δε Θεόφραστος, Διοσκουρίδης και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς έθεσαν τις βάσεις της βοτανολογίας και της ιατρικής επιστήμης.
Η έλευση στον τότε ελληνικό χώρο των επιφανών βοτανολόγων και ζωγράφων, όπως ο Sibthrop και ο Bauer, είχε σαν απoτέλεσμα την έκδοση του 10τομου σημαντικότατου έργου της Flora Graeca τον 19 αιώνα, ένα πλήρες αντίτυπο του οποίου ευρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Αυτό απετέλεσε τη βάση της ομωνύμου εκθέσεως, καθώς και σειράς διαλέξεων για τη Flora Graeca.
Πέντε μοναδικές υδατογραφίες της Flora Graeca του Frederick Bauer παρατίθενται πιο κάτω σε αντιπαραβολή με τις υπέροχες φωτογραφίες αγριολούλουδων του Σωκράτη Μαυρομάτη την Πρωτομαγιά του 2007 στους ελαιώνες του Μυστρά. Συνοδεύονται, όπου δει, από σχετικά ποιήματα της Σαπφούς και μια ρήση του Ησιόδου. Πολύ περισσότερες υδατογραφίες αγριολούλουδων, κυρίως από τη Flora Graeca και φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομάτη, μαζί με τα σχετικά κείμενα και περιγραφές των λουλουδιών, ευρίσκονται στο βιβλίο μου εκδόσεως 2011: Πρωτομαγιά στον Μυστρά - A Short Visit in Mistra on May 1, Mistra Estates Flora.
Cistus Salvifolious Ροδολαδανιά
… καì πολυανθέμοις ἀρούραις •
ἀ δ΄ἐέρσα κάλα κέχυται…
(Σαπφὼ fr. 46)
Rosa sempervirens Άγριο τριαντάφυλλο
… βρόδοισοι δέ παῑς
ỏ χῶρος ἐσκίαστ’,
αἰθυσσομένων δὲ φύλλων
κῶμα κατέρρει…
(Σαπφὼ fr. 2)
Olea europea Ελιά
… καρπὸν δὲ φέρει
ζήδωρος ἄρουρα..
(Ὴσίοδος, Ἒργα καì ἡμέραι, 75)
Spartium junceum Σπάρτο