Η ψηφιακή συλλογή των λευκωμάτων του Ιωάννη Γενναδίου
January 28, 2009
Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” την περίοδο 2007-2008 ψηφιοποιήθηκαν και τεκμηριώθηκαν περίπου 300.000 τεκμήρια από τις συλλογές της Αμερικανικής Σχολής τα οποία είναι διαθέσιμα στους ερευνητές μέσω του ψηφιακού κόμβου της Σχολής.
35 τόμοι από τα λευκώματα του Ιωάννη Γενναδίου είναι πλέον προσβάσιμοι ηλεκτρονικά και το σπάνιο υλικό τους είναι αναζητήσιμο ψηφιακά και συνεπώς προσιτό σε όλους. Η ψηφιοποίηση και επιστημονική τεκμηρίωση μέρους αυτού του υλικού μέσα στα πλαίσια του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας καλύπτει μια καίρια ανάγκη της βιβλιοθήκης για διάσωση και δημοσιοποίηση μιας ομάδας υλικού τόσο σημαντικού για την τεκμηρίωση της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, ενώ η δημοσίευσή του στο διαδίκτυο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα αλλά επίσης και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Τα λευκώματα (scrapbooks) του Ιωάννη Γεννάδιου είναι μια από τις σημαντικότερες συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης που περιέχει ανεκτίμητες πληροφορίες για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Στα λευκώματά του o Γεννάδιος μάζευε φωτογραφικό υλικό καθώς και άλλα εφήμερα (αποκόμματα από εφημερίδες και βιβλία, γκραβούρες, έντυπο υλικό, προγράμματα από εκδηλώσεις, προσκλήσεις και πολλά άλλα). Οι 116 τόμοι των λευκωμάτων πραγματεύονται διαφορετικά θέματα: ιστορικά, τοπογραφικά, αρχαιολογικά, εθνολογικά (ιματιογραφία), αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά, βιβλιογνωστικά, δημοσιογραφικά καθώς και τα οικογενειακά του Γενναδίου. Κάθε τόμος αποτελείται κατά μέσο όρο από 60-70 φύλλα μεγάλου μεγέθους.
Υπεύθυνες για την τεκμηρίωση ήταν οι ιστορικοί Άννα Τσοκανή και Μαριάννα Χριστοπούλου υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρίας Γεωργοπούλου. Η Ασημίνα Ρόδη ανέλαβε την τεκμηρίωση πολλών παλιών εφημερίδων και περιοδικών που αποτελούν μια σημαντική ενότητα των λευκωμάτων, τη Δημοσιογραφία. Στην έρευνα τις βοήθησαν οι: Αλίκη Ασβεστά, Γιάννης Βαλούρδος, Μαρία Βολτέρα, Ελευθερία Δαλέζιου, Λήδα Κωστάκη, Λεωνόρα Ναβάρη, Κατερίνα Παπαθεοφάνη και Ειρήνη Σολομωνίδη.
Η νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής και της Γενναδείου.