Υπό την καθοδήγηση της Δρ. Μαρίας Γεωργοπούλου, το έργο, που χρηματοδοτείται από επιχορήγηση ύψους 400.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και δύο επιχορηγήσεις ύψους 250.000 δολαρίων η καθεμία από τα ιδρύματα Andrew W. Mellon και Horace W. Goldsmith, ξεκινά τον Ιούλιο. Το έργο αρχίζει με την ανακατάταξη των τριών βιβλιοθηκών της Σχολής (Γεννάδειος, Blegen και Εργαστηρίου Wiener) σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και παρέχει τους περισσότερους από 250.000 τίτλους των συλλογών της με ετικέτες ασφαλείας και ταυτοποίησης.

Επιπλέον, η Γεννάδειος θα επικεντρωθεί στη βιβλιοδεσία και γενικότερη συντήρηση των μοναδικών συλλογών της. Με το άνοιγμα της νέας Πτέρυγας Μακρυγιάννη, θα καταστεί εφικτός ο διαχωρισμός των ερευνητικών από τις ειδικές συλλογές και έτσι η Bιβλιοθήκη θα γίνει ευκολότερα προσβάσιμη στους χρήστες της και το ευρύτερο κοινό: η Γεννάδειος θα δώσει έμφαση στο ρόλο της ως βιβλιοθήκη ειδικών συλλογών, ενώ οι ερευνητικές της συλλογές θα φυλάσσονται πλέον σε ανοικτά βιβλιοστάσια. Η Βιβλιοθήκη Blegen θα έχει την κύρια ερευνητική συλλογή, με τη Βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου Wiener να λειτουργεί επικουρικά. Αυτό όχι μόνο θα εισαγάγει τις Βιβλιοθήκες της Αμερικανικής Σχολής στον 21ο αιώνα, αλλά θα προσφέρει και μια σταθερή πλατφόρμα, ώστε να αξιοποιηθούν οι εξελίξεις που θα φέρει η επόμενη γενιά σε θέματα διαχείρισης βιβλιοθηκών. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η περισσότερη αποτελεσματική λειτουργία των Βιβλιοθηκών προς όφελος των χιλιάδων χρηστών που εξυπηρετούνται κάθε χρόνο από αυτές.

Το έργο ξεκινά και θα συνεχιστεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι χρήστες, οι βιβλιοθήκες θα κλείσουν σταδιακά. Το πρώτο προγραμματισμένο κλείσιμο είναι της Γενναδείου Βιβλιοθήκης: από τις 5 Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου 2017. Για ερωτήσεις αναφορικά με θέματα των  βιβλιοθηκών, μπορείτε να απευθύνεστε στην Επικεφαλή Βιβλιοθηκάριο της Γενναδείου κα Ειρήνη Σολομωνίδη (isolomonidi.genn@ascsa.edu.gr) και την Επικεφαλή Βιβλιοθηκονόμο της Blegen κα Μαρία Τουρνά (mtourna.blegen@ascsa.edu.gr).