Επιχορήγηση για την ανακαίνιση των βιβλιοθηκών της Αμερικανικής Σχολής

Πρόσοψη της Γενναδείου Βιβλιοθήκης

H Aμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ΑΣΚΣΑ) με χαρά αναγγέλλει ότι έλαβε από το Εθνικό Κληροδότημα για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες των Η.Π.Α. σημαντική επιχορήγηση (Challenge Grant) ύψους $578.750. Η Σχολή καλείται να επαυξήσει την επιχορήγηση αυτή με δωρεές σε ποσοστό ένα προς τρία δηλαδή περίπου 1.8 εκατομμύρια δολλάρια. Αυτή η επιχορήγηση θα υποστηρίξει την αναμόρφωση και ανακαίνιση των δύο σημαντικών βιβλιοθηκών της Σχολής, τη βιβλιοθήκη Blegen και τη Γεννάδειο βιβλιοθήκη. Οι συνολικές δαπάνες για την ανακαίνιση και των δύο βιβλιοθηκών ανέρχονται στο ποσό των 10 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Οι συλλογές της Blegen και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης παρέχουν από κοινού ένα ασύγκριτο υλικό για όλες τις πτυχές των ελληνικών σπουδών. Η βιβλιοθήκη Blegen καλύπτει ουσιαστικά ολόκληρο τον τομέα της προϊστορικής και κλασικής αρχαιότητας με συλλογές που αποτελούνται από περισσότερους από 94.000 τόμους και υποστηρίζουν την έρευνα σπουδαστών και μελετητών. Η αρχική αποστολή της Σχολής επεκτάθηκε σημαντικά το 1922 από μια δωρεά 26.000 σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων και αρχείων του Ιωάννη Γενναδίου (1844-1932), ενός βιβλιόφιλου πρέσβη της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία. Το όνειρό του ήταν να γίνει η Γεννάδειος βιβλιοθήκη ένα «παγκόσμιο κέντρο μελέτης του Ελληνισμού.» Η αρχική συλλογή του Γενναδίου έχει επαυξηθεί και φτάνει πιά τους 116.000 τόμους. Αποτελεί έναν εξαιρετικό θησαυρό για σπουδαστές και μελετητές από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, και άλλες χώρες σχετικά με την ιστορία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και την τέχνη της Ελλάδας, ειδικά από τη βυζαντινή περίοδο έως τις μέρες μας.

ASCSA Photo

Η ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης Blegen περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού και τη δημιουργία μιας τεχνολογικά άρτιας αίθουσας διδασκαλίας. Μια πλήρης αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού θα βοηθήσει στο να κρατηθούν η θερμοκρασία και η υγρασία σε βέλτιστα επίπεδα για τα βιβλία, καθώς επίσης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολλών ερευνητών που χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη όλο το χρόνο. Τα κεφάλαια της επιχορήγησης του Εθνικού Κληροδότηματος για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες θα υποστηρίξουν επίσης τη δημιουργία μιας τεχνολογικά «έξυπνης» τάξης χρησιμοποιώντας την πιό εξελιγμένη τεχνολογία για συστήματα τηλεσυνεδριάσεων και μάθησης εξ αποστάσεως καθώς και τον πιό πρόσφατο εξοπλισμό παρουσίασης. Δεδομένου ότι ο κόσμος γίνεται μικρότερος λόγω της βελτίωσης των τηλεπικοινωνιών, η Σχολή στοχεύει να προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ μελετητών στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ελλάδα, και παγκοσμίως. Αυτή η νέα αίθουσα θα είναι μεγαλύτερη από τον υπάρχοντα χώρο σεμιναρίων και θα έχει την ευελιξία να φιλοξενεί τα μικρά σεμινάρια (για 20-30 συμμετέχοντες) καθώς επίσης και συνεδριάσεις ή εργαστήρια των 30-60 ατόμων, για τα οποία δεν υπάρχει αυτήν την περίοδο κανένας κατάλληλος χώρος στη Σχολή.

ASCSA Photo

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι ένας από τους εθνικούς θησαυρούς της Ελλάδας και οι συλλογές της περιλαμβάνουν ζωτικής σημασίας πηγές για Έλληνες και ξένους ερευνητές που μελετούν την ιστορία της Ελλάδας και των γειτονικών της χωρών από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι τις μέρες μας. Τα κεφάλαια της επιχορήγησης του Εθνικού Κληροδότηματος για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και οι επιμέρους δωρεές θα υποστηρίξουν ένα πρόγραμμα αναμόρφωσης της βιβλιοθήκης με σκοπό την πιο εύκολη πρόσβαση στις συλλογές της καθώς επίσης και ένα νέο εκθεσιακό χώρο. Η ανακαίνιση εστιάζει στη δημιουργία χώρου ανοικτής πρόσβασης των αναγνωστών στα βιβλιοστάσια. Προς το παρόν, όλες οι συλλογές της Γενναδείου, δηλαδή σπάνιοι και μη-σπάνιοι τόμοι, είναι μη προσβάσιμοι στο κοινό, και τα βιβλία μεταφέρονται στο αναγνωστήριο απο υπαλλήλους της βιβλιοθήκης. Η διαμόρφωση ανοικτών βιβλιοστασίων για τις μη-σπάνιες ερευνητικές συλλογές καθώς και χώροι μελέτης για σπουδαστές και μελετητές, προϋποθέτει το διαχωρισμό των κλειστών συλλογών και την υπόγεια επέκταση του κτηρίου προς τα δυτικά. Η υπάρχουσα δυτική πτέρυγα θα ανακαινιστεί ώστε να συνδεθεί με τη νέα επέκταση, που προβλέπει περισσότερους χώρους για μελέτη, βιβλιοστάστια και αποθήκευση. Ένας εκθσιακός χώρος για την επίδειξη των μοναδικών συλλογών της βιβλιοθήκης θα δημιουργηθεί κάτω από το κεντρικό Αναγνωστήριο και στη Δυτική Πτέρυγα.

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Κληροδότηματος για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες επαίνεσαν πολλές πτυχές της Σχολής και του προγράμματος. Ακολουθούν μερικά συνοπτικά αποσπάσματα από τα σχόλιά τους:

«Η Αμερικανική Σχολή στην Αθήνα έχει αποδειχθεί στη διάρκεια της λειτουργίας της ένας εξαιρετικά σημαντικός πόρος για τους μελετητές. Έχει προσφέρει στους σπουδαστές που έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματά της σημαντικές εμπειρίες που έχουν αλλάξει τη ζωή τους.»

«Η Σχολή είναι ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, με μακρόχρονη συνεισφορά στην κατανόηση του κόσμου της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας. Οι δύο βιβλιοθήκες είναι τα κύρια αποθετήρια για τους ερευνητές των Ελληνικών σπουδών. Η Σχολή είναι μια ισχυρή κοινοπραξία πανεπιστημίων των Η.Π.Α. (182) με αναπτυγμένα προγράμματα για μεταπτυχιακούς φοιτητές (και διοικείται από 300 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας!) Το περιοδικό Hesperia είναι η κορυφαία δημοσίευση στον κλάδο με σημαντική συμβολή στη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.»

«Η αξία της ΑΣΚΣΑ για τους ερευνητές της κλασικής αρχαιότητας στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο φαίνεται από τον αριθμό των μελετητών που έχουν εκπαιδευθεί εκεί, καθώς επίσης και από τον αριθμό των φορέων που συνδέονται με τη Σχολή. Οι ανακαινίσεις των δύο βιβλιοθηκών θα βελτιώσουν σημαντικά την ερευνητική εμπειρία αυτών των μελετητών, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψουν την καλύτερη συντήρηση των αρχείων (με ένα σύστημα κλιματικού ελέγχου στη βιβλιοθήκη Blegen) και θα παρέχουν χώρο για τα εκθέματα, μια τεχνολογικά άρτια τάξη και ένα νέο δωμάτιο σεμιναρίων. Η νέα αίθουσα σεμιναρίων, παραδείγματος χάριν, θα επιτρέψει την άμεση διαθεσιμότητα των ψηφιακών πηγών για συζητήσεις, σεμινάρια και ομιλίες.»

Από την ίδρυση της η Σχολή πριν από 130 χρόνια, έχει ως βασική αποστολή της τη διδασκαλία, την έρευνα και τη διάδοση της γνώσης. Οι δύο βιβλιοθήκες της Σχολής κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο στην προαγωγή αυτής της αποστολής. Τα κεφάλαια από αυτήν την επιχορήγηση του Εθνικού Κληροδότηματος για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες θα επιτρέψουν στη Σχολή να συνεχίσει να παρέχει σημαντικές ερευνητικές ευκαιρίες για τους σπουδαστές και τους μελετητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από όλο τον κόσμο.
________________________________________
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με:
.(JavaScript must be enabled to view this email address), Administrative Director
Tel: +1-609-683-0800