Ανάγνωση σεναρίου βασισμένου στο έργο του Μυριβήλη “Ο Βασίλης ο Αρβανίτης”
Ο Μυριβήλης παρουσίασε μια πρώτη μορφή του αφηγήματός του «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης» σε τρεις συνέχειες στην εφημερίδα «Η Πρωία» στις 10, 17 και 18 Ιουνίου 1934. Το 1938 επεξεργάστηκε εκ νέου το έργο του, προκειμένου να το συμπεριλάβει στη συλλογή διηγημάτων «Το γαλάζιο βιβλίο» που κυκλοφόρησε το 1939. Ενδεικτική του εθνικού χαρακτήρα του «Βασίλη του Αρβανίτη» είναι η επισήμανση του Κ. Α. Δημάδη ότι «εξαιτίας της διηγήματος αυτού καθυστέρησε επί δεκατέσσερις μήνες η έκδοση της συλλογής, επειδή η λογοκρισία φοβόταν την αντίδραση του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα» (Κ. Α. Δημάδης, Δικτατορία, Πόλεμος και Πεζογραφία (1936-1944). Η οριστική μορφή της νουβέλας δόθηκε από τον Μυριβήλη στα χρόνια της Κατοχής με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού μετά την εξάντληση της πρώτης έκδοσης το 1943 χρειάστηκε να γίνει και μία δεύτερη την άνοιξη του 1944.
Το σενάριο, ο χάρτης πάνω στον οποίο χτίζεται κάθε κινηματογραφική ταινία, έχει διασκευαστεί από την Ειρήνη Βαχλιώτη και τον Παναγιώτη Κλειδαρά. Γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν στην πολυβραβευμένη ταινία της πρώτης, το “Skipper Straad” που βασίστηκε στην ποίηση του Νίκου Καββαδία. Είναι και οι δύο κινηματογραφιστές, η Ειρήνη Βαχλιώτη με μια μακρά πορεία στο χώρο του ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την αγγλική τηλεόραση, και ο Παναγιώτης Κλειδαράς με μια πολυβραβευμένη πορεία στη διεύθυνση φωτογραφίας για το σινεμά. Η φιλία τους δημιούργησε την όρεξη για συν-δημιουργία στο έργο «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης», μια ιδιαίτερη κινηματογραφική προσέγγιση που βρίσκεται στο στάδιο της προ-παραγωγής.
Το σενάριο ζωντανεύει ποιητικά το μαγικό κόσμο ενός ήρωα στις αρχές του 20ού αιώνα στη Λέσβο - η θάλασσα, το απέναντι, δύο λαοί και η λαχτάρα για ελευθερία... Κι όμως, αινιγματικά στον «Βασίλη Αρβανίτη» δεν υπάρχει ελευθερία, υπάρχει μόνο ελεύθερος άνθρωπος.
Η ανάγνωση ταξίδεψε το κοινό σε έναν κόσμο που κάποτε ζούσε πιο κοντά στο νερό, στη φωτιά, στον αέρα και σ’ αυτή τη γη… σε μια εποχή μεγάλης αλλαγής. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, καθώς μία μικρή σκηνή είχε διαμορφωθεί στο χώρο του Aναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης, με αντικείμενα που δημιούργησαν μία αίσθηση τόσο οικεία και τόσο μακρινή.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μία μικρή έκθεση με υλικό από το Αρχείο του Μυριβήλη που φυλάσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, όπως το αυθεντικό χειρόγραφο του «Βασίλη του Αρβανίτη», φωτογραφίες, πρωτότυπες εκδόσεις, και προσωπικά αντικείμενα του Μυριβήλη που προσέφερε η οικογένεια του συγγραφέα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της εγγονής του Στράτη Μυριβήλη Χριστίνας Αγγελοπούλου και της εταιρείας παραγωγής “View Master Films” που έχει αναλάβει το έργο.
Μετά το πέρας της ανάγνωσης ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.