Με χαρά υποδεχτήκαμε στα Αρχεία της ΑΣΚΣΑ δέκα μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Βουλιαγμένης και τη διευθύντρια του σχολείου, κυρία Μανώλη. Σκοπός της επίσκεψής τους; Να δούν από κοντά το αρχείο του ποιητή Τάκη Σινόπουλου (1917-1981). Δεν ήταν η πρώτη φορά που μας επισκεπτόταν το Λύκειο Βουλιαγμένης. Πριν από μερικά χρόνια, πάλι με πρωτοβουλία της κ. Μανώλη, είχε έρθει η λογοτεχνική ομάδα του σχολείου για να μελετήσουν το αρχείο του Στράτη Μυριβήλη. Αυτή τη φορά μας εξέπληξε το ενδιαφέρον τους για έναν ποιητή, ο οποίος είναι μεν γνωστός στους ερευνητές και στους μυημένους στον κόσμο της ποίησης, αλλά άγνωστος στα σχολικά εγχειρίδια. Όπως μας εξήγησαν τα παιδιά και η καθηγήτριά τους, η συγκεκριμένη δράση οφείλεται στη συνεργασία του Λυκείου Βουλιαγμένης με το Λύκειο Τροπαίων Γορτυνίας, με κοινό θέμα την ποίηση του Τάκη Σινόπουλου, ο οποίος καταγόταν από την Πελοπόννησο και μεγάλωσε στον Πύργο της Ηλείας.

Την ξενάγηση ανέλαβε ο συνάδελφος ιστορικός Αλέξης Μάλλιαρης, ο οποίος είχε επεξεργασθεί και καταλογογραφήσει το Αρχείο Σινόπουλου στο παρελθόν. Τα παιδιά είδαν από κοντά γράμματα των ποιητών Γιώργη Παυλόπουλου και Νίκου Καχτίτση προς τον Σινόπουλο, διάβασαν και απήγγειλαν από τα χειρόγραφα του Σινόπουλου και είδαν μερικά από τα εικαστικά που σώζονται στο αρχείο του ποιητή. Νομίζω ότι απόλαυσαν την επίσκεψή τους και δεν θα υπερβάλλω, εάν πω ότι δεν ήθελαν να φύγουν. (Εδώ video με την μαθήτρια Πέγκυ Ιεροπούλου να διαβάζει ποιήμα από χειρόγραφο του Σινόπουλου.)

Το αρχείο Σινόπουλου δωρήθηκε στην ΑΣΚΣΑ το 1991 μετά από επιθυμία του Σινόπουλου, που υλοποιήθηκε από τη σύζυγό του Μαρία. Ο κατάλογος του αρχείου είναι προσβάσιμος από την ιστοσελίδα των Αρχείων της ΑΣΚΣΑ. Ο Σινόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της λεγόμενης Πρώτης Μεταπολεμικής Γενιάς. Η ποίησή του σκοτεινή και αγωνιώδης είναι βαθιά επηρεασμένη από τα γεγονότα του Πολέμου και του Εμφυλίου, στη διάρκεια των οποίων ο Σινόπουλος προσέφερε τις υπηρεσίες του ως γιατρός.