Ο Όμηρος στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη: σπάνιες εκδόσεις ομηρικών επών

Επιμέλεια-Κείμενα: Ειρήνη Σολομωνίδη

72 σελίδες, 90 έγχρωμες φωτογραφίες

21 εκ. Χ 24 εκ.

Χαρτί, ISBN: 978-960-99945-7-6

Ημερομηνία Έκδοσης: Απρίλιος 2024

Κατάσταση: Διαθέσιμο

Περιγραφή

Ο διπλωμάτης και βιβλιόφιλος Ιωάννης Γεννάδιος δώρισε την προσωπική του βιβλιοθήκη στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το 1926 και τα βιβλία του αποτελούν σήμερα τον πυρήνα της συλλογής της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται περίπου 6.000 εκδόσεις Ελλήνων Κλασικών, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη ενότητα της προσωπικής συλλογής του Γεννάδιου. Το βιβλίο Ο Όμηρος στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη παρουσιάζει 39 εξαιρετικούς θησαυρούς από αυτή τη συλλογή, αναδημιουργώντας το ομηρικό σύμπαν από την οπτική του Γεννάδιου ως συλλέκτη.

Το υλικό φέρνει στο φως τις διαδρομές και τις μετουσιώσεις της πρωτογενούς ομηρικής ύλης στο χρόνο και το χώρο. Παρουσιάζονται μοναδικοί θησαυροί, όπως η πρώτη έκδοση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας (Φλωρεντία, 1488) και η πρώτη παράφραση της Ιλιάδας στα νέα ελληνικά (Βενετία, 1526), δίπλα σε μεταφράσεις των ομηρικών επών σε λατινικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά, καθώς και εικονογραφήσεις του John Flaxman. Τα έργα αυτά αναδεικνύουν τη διασπορά του κειμένου, πρωτότυπου, μεταφρασμένου ή παραφρασμένου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Ειρήνη Σολομωνίδη είναι Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριος της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.