Απεικονίζοντας τη Μικρά Ασία. Οι φωτογραφίες του John Henry Haynes

Έκθεση με τίτλο "Απεικονίζοντας τη Μικρά Ασία. Οι φωτογραφίες του John Henry Haynes" στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Οι αρχαιολογικές φωτογραφίες του John Henry Haynes (1849-1910), πρωτοπόρου στον κλάδο της αρχαιολογικής φωτογραφίας στην Αμερική, αποτελούν το αντικείμενο έκθεσης η οποία εντάσσει τη φωτογραφική εξερεύνηση της Μικράς Ασίας στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης αμερικανικής πολιτιστικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια εποχή ιδρύεται και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (1881).
Ο Haynes ήταν ο φωτογράφος των αμερικανικών ανασκαφικών δραστηριοτήτων  στην Άσσο (1881-1883) και στη Νιπούρ της Μεσοποταμίας (1889-1900).  Το 1884 και το 1887 ταξίδεψε σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία, όπου συχνά υπήρξε ο πρώτος που φωτογράφισε περιοχές ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οι απαράμιλλες φωτογραφίες του αντιπαραβάλλονται με σπάνια ταξιδιωτικά βιβλία από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και μοναδικό υλικό από τα Αρχεία της ΑΣΚΣΑ, που ζωντανεύουν τον κόσμο της Μικράς Ασίας στο 19ο και τον πρώιμο 20ο αι.
Χρησιμοποιώντας τη βιογραφία του Haynes ως  άξονα, η έκθεση ανοίγει με τις μαρτυρίες περιηγητών και χαρτογράφων της Μικράς Ασίας από το 18ο και 19ο αι., συμπεριλαμβανομένων των ανασκαφών του Ερρίκου  Σλήμαν στην Τροία. Η Αθήνα του τέλους του 19ου αι. είναι ένας σημαντικός σταθμός μιας και ο Haynes μαθαίνει την τέχνη της φωτογραφίας από τον Stillman στην Ακρόπολη, ενώ η ίδρυση της ΑΣΚΣΑ το 1881 αποτελεί το σύνδεσμο με τους ανασκαφείς-ερευνητές της ευρύτερης περιοχής. Ακολουθούν 60 περίπου φωτογραφίες του Haynes από τις περιοχές Eflatun Pinar, Άσσος, Κωνσταντινούπολη, Φρυγία, Καππαδοκία, Ικόνιο, Binbirkilise, Zincirli και Χατούσα. Η έκθεση ολοκληρώνεται με τις ανασκαφές του Κολοφώνα και των Σάρδεων με σημαντικό αρχειακό υλικό του 1921-1922 από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Robert Ousterhout και Μαρία Γεωργοπούλου, με τη συμβολή των Ναταλίας Βογκέικωφ-Brogan και Ιόλης Βιγγοπούλου.

Τα εγκαίνια της πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα Basil της Βιβλιοθήκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2013 και θα είναι επισκέψιμη κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης ως εξής: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00 – 17:00, Πέμπτη: 9:00 – 20:00 και Σάββατο: 9:00 – 14:00.

 

Απεικονίζοντας τη Μικρά Ασία. Οι φωτογραφίες του John Henry Haynes from ASCSA on Vimeo.

;