Ιωάννης Μακρυγιάννης. Ζωντανή έκφραση
- Starts
- Ends
Presented By
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
Location
Πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάννης», Γεννάδειος Βιβλιοθήκη (Σουηδίας 61, Κολωνάκι)
Contact
210-72.10.536 (εσ. 301)
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο Στρατηγό Μακρυγιάννη, μεγάλο ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και ισχυρό εθνικό μύθο, και, σύμφωνα με το νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη, «μεγάλο διδάσκαλο της γλώσσας μας».
Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης είναι 24 εμβληματικοί πίνακες που «εξιστορούν» επεισόδια από την Επανάσταση του 1821. Ο Μακρυγιάννης ανέθεσε στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο από τη Σπάρτη, να απεικονίσουν ξεχωριστές σκηνές από μάχες, όπως ακριβώς τις περιέγραψε στα Απομνημονεύματά του. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από εικόνες αξιοθαύμαστες για τη ζωντάνια και τη δύναμή τους. Από τα τέσσερα αντίγραφα ακουαρέλας της αρχικής σειράς, ο Ιωάννης Γεννάδιος αγόρασε το 1909 εκείνο που ανήκε στο βασιλιά Όθωνα και που τώρα εκτίθεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
Η έκθεση παρουσιάζει, επίσης, αρχειακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του Στρατηγού Μακρυγιάννη, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα, που έχουν ευγενικά δανείσει για την πραγματοποίηση της έκθεσης το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε To Σύνταγμα της Ελλάδος του 1844, χειρόγραφο που ορίζει το τέλος της περιόδου της απόλυτης μοναρχίας του Όθωνα μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, το Αργυρό Αριστείο που χορηγήθηκε στο Μακρυγιάννη το 1836 για την προσφορά του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, την αίτηση του Μακρυγιάννη προς τη Διοίκηση στην οποία, ιστορώντας τα της στρατιωτικής του δράσης, ζητάει βοήθημα (Ναύπλιο, 24 Νοεμβρίου 1824) κά.
Παράλληλα με την έκθεση, έχει πραγματοποιηθεί έκδοση με ομώνυμο τίτλο και σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του μοναδικού εικαστικού συνόλου των πινάκων του Μακρυγιάννη, την ανάδειξη του χρονικού της αγοράς του από τον Ιωάννη Γεννάδιο και τη σφαιρική παρουσίαση όλου του υλικού σε μία έκδοση υψηλής αισθητικής ποιότητας και επιστημονικής αξίας.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από την Τρίτη 5 Ιουνίου έως και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 σύμφωνα με το ακόλουθο ωράριο:
Τρίτη: 11.00-17.00
Τετάρτη: 11.00-17.00
Πέμπτη: 13.00-20.00
Παρασκευή: 11.00-17.00
Σάββατο: 11.00-17.00