Το Έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων. Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου
Presented By
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
Speaker(s)
David Ricks, King’s College London
Location
Cotsen Hall, υβριδική διάλεξη, Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι 10676
Επιμέλεια: Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan και Νατάσα Λαιμού
20 Οκτωβρίου 2022 - 20 Φεβρουαρίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 18.00
Πέμπτη: 16:00 – 22:00 (η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό στις 6 Ιανουαρίου 2023)
Χώρος: Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη, Σουηδίας 54 (Google Maps)
Είσοδος Ελεύθερη
Συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας
* Η έκθεση θα ανοίξει στο κοινό μετά το πέρας της διάλεξης.
Οι πόλεμοι που προηγήθηκαν του 1922 και η προσφυγιά που ακολούθησε καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την πνευματική παραγωγή των εκπροσώπων της λεγόμενης Γενιάς του ‘30, ειδικά αυτών που βίωσαν τον ξεριζωμό. Για να τιμήσει τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα διοργανώνει έκθεση με τίτλο: Το Έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων. Η Μικρασιατική Καταστροφή στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου.
Στην έκθεση που διαρθρώνεται σε έντεκα ενότητες με πάνω από διακόσια εκθέματα και βασίστηκε σε σπάνιο και άγνωστο στο ευρύ κοινό υλικό από τα προσωπικά αρχεία των Στράτη Μυριβήλη, Ηλία Βενέζη, Γιώργου Θεοτοκά και Γιώργου Σεφέρη), παρουσιάζονται: ημερολόγια, αλληλογραφία, εφημερίδες, φωτογραφίες, ζωγραφιές, χειρόγραφα, όπως και δυσεύρετες πρώτες εκδόσεις των βιβλίων τους. Η τελευταία ενότητα είναι αφιερωμένη στο αποτύπωμα που άφησε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος (1919-1922) στη σύγχρονη τουρκική λογοτεχνία, κυρίως στα έργα συγγραφέων όπως η Halide Edip και ο Yakup Kadri Karaosmanoğlu.
Όταν γίνεται αναφορά σε λογοτεχνικά έργα με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, δύο έργα κυριαρχούν στην αντίληψη των Ελλήνων αναγνωστών: Το Νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη και Η ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα – και οι δύο συγγραφείς με καταγωγή από το Αϊβαλί (Κυδωνίες). Η διάλεξη του David Ricks θα επικεντρωθεί στη σύγκριση των δύο, σχεδόν σύγχρονων, έργων: Το Νούμερο 31328 εκδόθηκε σε αυτοτελή μορφή το 1931 και Η ιστορία ενός αιχμαλώτου το 1929. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο έργα αναθεωρήθηκαν εκτενώς από τους συγγραφείς τους με την πάροδο του χρόνου.
Παρότι και τα δύο βιβλία έχουν ως κοινό θέμα την αιχμαλωσία και την τελική σωτηρία, στην πραγματικότητα οι συγγραφείς τους χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές γραφής, εγείροντας διαφορετικά ερωτήματα για τη μαρτυρία, ως είδος γραφής, και της βιωματικής πεζογραφίας γενικότερα. Το κάθε έργο προσφέρει άφθονη τροφή για σκέψη σε τούτη την επετειακή χρονιά που διανύουμε.
Ο David Ricks είναι ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο King’s College του Λονδίνου, καθώς και επίτιμος ανώτερος συνεργάτης ερευνητής, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Είναι συντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Byzantine and Modern Greek Studies και επιτελεί καθήκοντα σύμβουλου στην επιτροπή του Αρχείου Παραστάσεων Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δράματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει να επιδείξει ευρύ συγγραφικό έργο όσον αφορά στην νεοελληνική λογοτεχνία και ιδιαίτερα την ποίηση, ενώ συχνά επικεντρώνεται στην κλασική παράδοση. Οι μεταφράσεις του, μεταξύ των οποίων ποιήματα του Καβάφη, Καρυωτάκη και Γκανά, έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και ανθολογίες.