Συναυλία ‘Ανοιξιάτικο Μπαρόκ’
Presented By
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Speaker(s)
Σύνολο Barocco
Γιώργος Γουμενάκης, μαντολίνο μπαρόκ
Μαρία Κολέτου, φλάουτο με ράμφος
Κατερίνα Κτώνα, τσέμπαλο
Fabiola Ojeda, βιολοντσέλο μπαρόκ
Location
ΑΣΚΣΑ, Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, 106 76 ΑθήναΤο «Σύνολο Barocco» θα ερμηνεύσει έργα των κυριότερων εκπροσώπων της εποχής μπαρόκ, όπως των Antonio Vivaldi, Domenico Scarlatti, Georg Fr. Telemann. Τα διαχρονικά αυτά έργα χαρακτηρίζοντια από ζωντάνια στο ύφος, μελωδικότητα στη φράση, καθώς και χορευτικό ρυθμό στα μοτίβα. Το «Σύνολο Barocco» παίζει σε όργανα αντίγραφα του 17ου και 18ου αιώνα και σκοπό έχει να μεταφέρει νοερά τον ακροατή στο θαυμαστό κόσμο της παλιάς μουσικής.
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες
Ο Γιώργος Γουμενάκης σπούδασε μαντολίνο στο κονσερβατόριο “Giuseppe Verdi” του Μιλάνου, παίρνοντας το δίπλωμά του με δάσκαλο τον Ugo Orlandi. Ίδρυσε το Αθηναϊκό Κουϊντέτο“Δημήτρης Δούνης” και επανασύστησε την Αθηναϊκή Μαντολινάτα “Νικόλαος Λάβδας” υπό την αιγίδα του Φ. Σ. Παρνασσός. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Αλβανία και Κροατία. Συνεργάστηκε με την Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την ορχήστρα των Χρωμάτων, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Καμεράτα ορχήστρα Φίλων της Μουσικής τόσο σε συναυλίες όσο και σε ηχογραφήσεις. Με τους Solisti Veneti και μαέστρο τον Claudio Scimone εμφανίστηκε ως σολίστ στο Veneto Festival για την παγκόσμια ημέρα της μουσικής και στο Teatro Olimpico di Vicenza, ηχογραφώντας τη σερενάτα του R. Drigo από το μπαλέτο “I milioni d’ Arlecchini”. Συμπράττει με τον πιανίστα Σταύρο Κόλλια, ερμηνεύοντας πρωτότυπο ρεπερτόριο για μαντολίνο και πιάνο και με τον τσεμπαλίστα Γεράσιμο Χοΐδά σε πρώιμο ρεπερτόριο με όργανα εποχής. Διδάσκει μαντολίνο στο ωδείο “Kodaly” Αθηνών.
Η Μαρία Κολέτου ξεκίνησε τις σπουδές φλάουτου με ράμφος στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης. Το 1996 εισάγεται στο «Σολιστικό» καθώς και στο «Παιδαγωγικό» Τμήμα του Πανεπιστημίου Μουσικής και Υποκριτικής Τέχνης του Graz της Αυστρίας , από όπου αποφοίτησε και από τα δύο τμήματα αποκτώντας τους ακαδημαϊκούς τίτλους “Bachelor of Art ”και “Master of Art” με την Prof. Luisi και με “Άριστα παμψηφεί”. Παράλληλα φοιτά στο «Σολιστικό» και στο «Παιδαγωγικό» τμήμα του ίδιου Πανεπιστημίου στη τάξη Φαγκότου της Prof. Faludy από όπου απέκτησε και από τα δύο τμήματα τους ακαδημαϊκούς τίτλους “Bachelor of Art” και Master of Art” . Έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες και διδάξει επί σειρά ετών σε ωδεία και μουσικά σχολεία. Σήμερα διδάσκει φλάουτο με ράμφος και φαγκότο στο Ωδείο Athenaeum και στο Κορινθιακό Ωδείο. Είναι μόνιμο μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα, αριστούχος της Ανωτάτης Κρατικής Σχολής του Μονάχου, διαγράφει μία σταθερά ανοδική πορεία στον κόσμο της μπαρόκ μουσικής. Ιδρυτικό μέλος των συνόλων μπαρόκ SINFONIA, CANTO SOAVE, BAROCCO BRILLANTE έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, σεμινάρια και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2023 έδωσε ρεσιτάλ τσέμπαλου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, με επιλεγμένη μουσική και αποσπάσματα από την ελληνική και ξένη ποίηση. Το 2022 παρουσίασε στην Zivasart Gallery ένα πρωτότυπο ρεσιτάλ τσέμπαλου, συνδυάζοντας έργα ιταλών συνθετών του 17ου αιώνα με τη μουσική από επιλεγμένες κινηματογραφικές επιτυχίες του συνθέτη Nino Rota. Το 2023 στο φεστιβάλ Musifanto στην Σίφνο έπαιξε τσέμπαλο και κέλτικη άρπα. Το 2024 παρουσίασε στο Εράτειο Ωδείο έργα μπαρόκ και σύγχρονης μουσικής για βιολί και τσέμπαλο με τη βιολονίστα Στέλλα Τσάνη. Διδάσκει τσέμπαλο στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας».
H Χιλιανή τσελίστα Fabiola Ojeda είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Μουσικής Ακαδημίας του Muenster της Γερμανίας με καθηγητή τον Matias de Oliveira Pinto, του οποίου έχει διατελέσει βοηθός στο «Julius Stern Institut» του Βερολίνου. Σπούδασε, επίσης, με τον καθηγητή Marcio Carneiro στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold-Γερμανία και την Martha Gerschefski στο Georgia State University των Η.Π.Α. Έχει τιμηθεί με το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Cello Society Atlanta (ΗΠΑ) και την Υποτροφία “Yehudi Menuhin Live Music Now ”- Γερμανία. Συμμετείχε σε «masterclasses» με τους καθηγητές Anatoly Krastev, Maria Kliegel, Collin Carr, Antonio Meneses και Jaap ter Linden. Από το 2009 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως Πρώτο Τσέλο στην Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής (Λυρικής Σκηνής), συνεργάστηκε σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με τη Μπαρόκ Ορχήστρα "Armonia Atena», Εναλλακτική Σκηνή (ΕΛΣ) και με τους Έλληνες συνθέτες Σοφία Μαυρογενίδου, Καλλιόπη Τσουπάκη, Νίκο Μαμαγκάκη, Νίκο Κυπουργό, Γιώργο Κουρουπό, Γιώργο Τσοντάκη και τον Θεόδωρο Αντωνίου. Η Fabiola είναι καθηγήτρια βιολοντσέλου στο Ωδείο Kονταλύ.