“Η Μουσική βρίσκει την Ποίηση...”. Μια συνομιλία από νότες και λέξεις με την πιανίστα Χαρά Ιακωβίδου και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο
Presented By
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Location
ΑΣΚΣΑ, Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, 106 76 ΑθήναΗ Γεννάδειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει μία μουσική-ποιητική βραδιά με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο και την πιανίστα Χαρά Ιακωβίδου, όπου οι λέξεις του ποιητή συνομιλούν με έργα για πιάνο των Schubert, Stravinsky, Chopin, Gluck, και Brahms σε μια κοινή στις δύο τέχνες έκφραση συγκίνησης, στοχασμού, χιούμορ και ανάτασης, που συμβαίνει όταν -όπως λέει ο ποιητής- "σε βρίσκει η ποίηση...".
Λίγα λόγια για τους συντελεστές
Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στρατευμένος αρχικά στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951-1952) και στον Άη Στράτη (1952-1953). Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε κοινωνιολογία στην École Pratique des Hautes Études του Παρισιού και πήρε μέρος σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά στη διάρκεια της δικτατορίας κατέφυγε ξανά στο Παρίσι, όπου εργάστηκε στην έδρα της Unesco στο Παρίσι και στη Fao στη Ρώμη. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1975 και εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και λογοτεχνικός μεταφραστής. Το 1982 επέστρεψε στη θέση που κατείχε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών πριν το 1967. Στην Αθήνα εργάστηκε, επίσης, στο Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών.
Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό "Ξεκίνημα της Νιότης", ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο "Χωματόδρομος". Έκτοτε έχει δημοσιεύσει πάνω από είκοσι ποιητικές συλλογές. Ήταν ιδρυτικό μέλος του περιοδικού "Επιθεώρηση Τέχνης" από το 1954, στις στήλες του οποίου δημοσίευσε πολλά άρθρα και κριτικές, ενώ πολλά δοκίμιά του συμπεριλήφθηκαν σε συγκεντρωτικές εκδόσεις. Ασχολήθηκε, επίσης, με τη μετάφραση και την πεζογραφία, ενώ τα περισσότερα κοινωνιολογικά έργα του είναι γραμμένα στα γαλλικά. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Το 1994 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Το Φεβρουάριο του 2020 έλαβε τα διάσημα του Αξιωματούχου του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών από τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave. Έχει τιμηθεί, επίσης, με: το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών (2008), το Premio Letterario Internazionale "Laudomia Bonanni" (2009), το Max Jacob Étranger (2016), καθώς και το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών (2022).
Το 2017 δημοσιεύτηκαν συγκεντρωμένα τα ποιήματά του σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Κίχλη και το 2020 κυκλοφόρησε η τελευταία συλλογή του "Ο δρόμος και πάλι".
Η Χαρά Ιακωβίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μεγάλη οικογένεια καλλιτεχνών. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι και τις ΗΠA ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών, με τους M-F. Bucquet, L. Fleischer, J. Perry, και J-Cl. Pennetier. Παράλληλα, έκανε φιλολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Καθοριστική για τη μουσική της εξέλιξη υπήρξε η γνωριμία και πολύχρονη μαθητεία της κοντά στον Alfred Brendel.
Εμφανίζεται σε ατομικά ρεσιτάλ και με σύνολα μουσικής δωματίου σε μεγάλες αίθουσες στην Ευρώπη (Παρίσι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γενεύη, Τορίνο, Πράγα, Βαϊμάρη, Μονακό, κ.α.), στην Ασία (Βιετνάμ) και τις ΗΠΑ (Λος Αντζελες, Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, κ.α.). Συμμετέχει σε Διεθνή Φεστιβάλ και έχει συμπράξει ως σολίστ με την Kρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Nice, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Orléans και τη Συμφωνική Ορχήστρα του USC στο Los Angeles.
Στο ρεπερτόριό της σημαντική θέση κατέχουν ο Schubert και οι Βιεννέζοι κλασικοί, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως και για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, κάνοντας συχνά ελληνικές και παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων. Έχει ηχογραφήσει έργα για πιάνο των Schubert, Mozart, Haydn, Beethoven και Ravel για τη γαλλική δισκογραφική εταιρεία Lyrinx, σε δίσκους που απέσπασαν διεθνώς διθυραμβικές κριτικές. Έχει, επίσης, ηχογραφήσει με την Κ. Zenz έργα μουσικής δωματίου των Γ. Ιωαννίδη και Α. Κουνάδη, καθώς και John Cage για την εταιρεία Naxos.
Η Χαρά Ιακωβίδου έχει βραβευτεί από την Fondation Natexis στο Παρίσι. Τέλος, έχει μεταφράσει στα ελληνικά τα δοκίμια του Alfred Brendel πάνω στη μουσική (εκδόσεις Νεφέλη).