Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, ο καθηγητής Roderick Beaton και η ποιήτρια Alicia Stallings θα μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους για τον Βύρωνα και την Ελλάδα.  

Ο Roderick Beaton θα μιλήσει με θέμα “From London to Missolonghi – and back in a barrel of rum: Byron’s life in Greece” και η Alicia Stallings θα διαβάσει ένα ποίημα που έγραψε πρόσφατα εμπνεόμενη από το κράνος του Λόρδου Βύρωνα, ενώ θα κάνει και μία σύντομη ομιλία με θέμα “The Isles of Greece”.

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά.

Το Κεντρικό Αναγνωστήριο, όπου εκτίθεται αρχειακό υλικό από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης γύρω από το Βύρωνα, θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 6.00μμ έως τις 8.00μμ.

 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Ο Roderick Beaton είναι Ομότιμος Καθηγητής Νέας Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην έδρα Κοραή του King’s College του Λονδίνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο, όπου σπούδασε λατινικά και αρχαία ελληνικά. Στη συνέχεια σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Peterhouse του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, όπου εκπόνησε και το διδακτορικό του στη νεοελληνική φιλολογία.

Το 1981 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του King’s College, αρχικά ως Λέκτορας της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ από το 1988 έως τη συνταξιοδότησή τους το 2018 είχε την έδρα Κοραή. Για δέκα χρόνια ήταν Επικεφαλής του Τμήματος Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών, ενώ από το 2012 έως το 2018 διετέλεσε Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Είναι Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας (FBA, 2013), Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (2019), ενώ το 2023 έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα. Σήμερα είναι Πρόεδρος των Επιτρόπων της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

Η A. E. (Alicia) Stallings είναι Καθηγήτρια Ποίησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μεγάλωσε στο Decatur, στην Georgia των ΗΠΑ, και σπούδασε Κλασική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Georgia και της Oξφόρδης. Μεταξύ των ποιητικών της συλλογών περιλαμβάνονται οι: Like (2018), φιναλίστ για το Βραβείο Πούλιτζερ, Olives (2012), που προτάθηκε για το Εθνικό Βραβείο Κριτικών του Κύκλου Βιβλίου, Hapax (2006) και Archaic Smile (1999), που κέρδισε το Βραβείο Richard Wilbur και υπήρξε φιναλίστ για τα Βραβεία Yale Younger Poets Series και Walt Whitman. 

Ποιήματά της έχουν περιληφθεί στις ανθολογίες The Best American Poetry των ετών 1994, 2000, 2015, 2016, και 2017, ενώ συχνά συνεργάζεται με τα Poetry και Times Literary Supplement.

Το 2019 έκανε τη μετάφραση του ψευδο-ομηρικού έπους Βατραχομυομαχία, μία  εικονογραφημένη έκδοση σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Paul Dry Books, ενώ το τελευταίο της πόνημα είναι μία συλλογή ποιημάτων με τίτλο This Afterlife (2022, FSG). Έχει τιμηθεί με υποτροφία από τα ιδρύματα Guggenheim και MacArthur. Ζει μόνιμα στην Αθήνα.