Σχετικά με την διάλεξη:

Tο Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης, σας προσκαλεί  στην ομιλία του Πάνου Καλογερόπουλου, Πρέσβη ε.τ. με θέμα «Αγία Έδρα/Κράτος Βατικανού: Ιστορική διαμόρφωση, σχέσεις με Ελλάδα», την Τετάρτη 29 Ιουνίου και ώρα 7.00 μμ. (Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9).
 
Το Βατικανό, η Παπωσύνη, οι Καρδινάλιοι ασκούν διαχρονικά ένα ζωηρό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη έλξη στο ευρύ κοινό όλων των χωρών, ειδικά σε όσες δεν ανήκουν στον Ρωμαιοκαθολικό κόσμο. Η ομιλία θα περιγράψει την ιστορική εξέλιξη που οδήγησε στη σημερινή πραγματικότητα του Κράτους της Πόλης του Βατικανού και στις σχέσεις του με την Ελλάδα. Μετά  σύντομη περιγραφή επιλεκτικών οργάνων της εσωτερικής διάρθρωσης του Βατικανού, θα εξετασθεί πώς προσπάθησαν οι πολιτικοί ταγοί της Εθνεγερσίας του 1821 να προσεγγίσουν την Αγία Έδρα επιδιώκοντας πολιτική νομιμοποίηση του Αγώνα και την θετική παρέμβασή της στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις της εποχής της Παλινόρθωσης. Θα γίνει μνεία στις λεπτές ισορροπίες μέχρι την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αγία Έδρα (1979). Αναφορά θα γίνει και στην περιώνυμη Βατικανή Βιβλιοθήκη.

Σχετικά με τον ομιλιτή:
Ο Πρέσβης ε.τ. Πάνος Καλογερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και εν συνεχεία αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  To 1982 εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου των Εξωτερικών. Υπηρέτησε, μεταξύ άλλων,  στις Πρεσβείες της Ελλάδος στη Βόννη και στη Μόσχα και ως Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη.  Διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδος στη Βηρυττό, στη Λισσαβώνα, στο Βερολίνο και στο Ν. Δελχί. Αφυπηρέτησε τον Ιανουάριο ως Πρέσβης στην Αγία Έδρα.