Λίγα λόγια για τη διάλεξη:

Το Διεθνές Δίκαιο γεννήθηκε στη χριστιανική Δύση και αναπτύχθηκε σε διεθνείς διασκέψεις στις οποίες συμμετείχαν οι μεγάλες αυτοκρατορίες και τα νεοπαγή κράτη-έθνη της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Η εμπειρία των δύο παγκοσμίων πολέμων ενέτεινε την πίεση για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης με την βοήθεια των νεοσύστατων διεθνών οργανισμών. Οι οργανισμοί αυτοί υπέστησαν αναταράξεις κάτω από τη διπλή πίεση της Σοβιετικής Ένωσης και των κρατών που προήλθαν από την απο-αποικιοποίηση. Παράλληλα τα τελευταία εντάχθηκαν, ως επι το πλείστον, στο Κίνημα των Αδεσμεύτων. Μετά τη λήξη του Ψυχρού πολέμου  οι χώρες που συμμετείχαν σ’ αυτό το κίνημα, μαζί με τα διάδοχα κράτη της Σοβιετικής Ένωσης και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν συγκροτήσει ένα μέτωπο που είναι πλέον γνωστό ως Παγκόσμιος Νότος. Το μέτωπο αυτό είναι ανταγωνιστικό προς τη Δύση. Η αντιπαράθεση είναι γενική – εκδηλώνεται σε επίπεδο αξιών και συμφερόντων. Μπορεί κάποια θεσμικά επιτεύγματα, αλλά και το συμφέρον επιβίωσης της ανθρωπότητας, να καθοδηγήσουν τις διεθνείς εξελίξεις στην κατεύθυνση της Διαρκούς Ειρήνης;

Σχετικά με τον ομιλητή:

 

 Ο Κωνσταντίνος Στεφάνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών και Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Σχολή της Γενεύης. Εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Διεθνών Σπουδών, και ως νομικός συνεργάτης στην εταιρία SIFIDA- μέτοχος της οποίας ήταν η InternationalFinanceCorporation, μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1974 ο Κωνσταντίνος Στεφάνου έκανε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό και τον Οκτώβριο του 1976 διορίστηκε επιστημονικός συνεργάτης στην Πάντειο ΑΣΠΕ στην έδρα του Διεθνούς Δικαίου που κατείχε ο τότε Πρύτανης Γεώργιος Τενεκίδης. Παράλληλα εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ευρωπαϊκό δίκαιο με θέμα «Βιομηχανική ιδιοκτησία και κοινή αγορά» και επιβλέποντα καθηγητή τον Δημήτριο Ευρυγένη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής - η οποία του απένειμε το 1980 το διδακτορικό δίπλωμα με τον βαθμό άριστα. Από το 1982 ως το 2016 υπήρξε μέλος ΔΕΠ του Παντείου Πανεπιστημίου και ειδικότερα από το 1996 του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Το 1992 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Συμβούλιο του απένειμε έδρα ευρωπαϊκoύ δικαίου JeanMonnet(την πρώτη σε ελληνικό πανεπιστήμιο). Το 1994 εισηγήθηκε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΠΜΣ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Ελλάδα, το 1999 έγινε καθηγητής Α΄ βαθμίδας και το 2016 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου. 

Κατά την περίοδο 1985-95 συντόνισε από ελληνικής πλευράς τις ελληνογαλλικές συναντήσεις ευρωπαϊκού δικαίου που κατέληξαν σε εκδόσεις στα PressesuniversitairesdeFrance. Ο ίδιος δίδαξε σε πολλά γσλλόφωνα πανεπιστήμια και το 2003 τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνος της Τιμής. Κατά την περίοδο 2012-18 δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο και στο GlobalStudiesInstituteτου Πανεπιστημίου της Γενεύης. 

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, ο Κωνσταντίνος Στεφάνου άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα, με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό και το χρηματοπιστωτικό δίκαιο. Κατά την περίοδο 1996-2000 διατέλεσε Αντιπροέδρος της Εμπορικής Τραπέζης και, στη συνέχεια, μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Από το 1985 ως το 2005, διατέλεσε μέλος των Συμβουλευτικών Ομάδων του Υπουργείου Εξωτερικών που συστάθηκαν για την επεξεργασία των αναθεωρήσεων των ευρωπαϊκών συνθηκών.