Η βιντεοσκοπημένη παρουσίαση είναι πλέον διαθέσιμη στο αρχείο μας.

 


 

Η Κατερίνα Γαρδίκα είναι ιστορικός. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό της από το Κing's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εργάστηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο, ως αναπληρώτρια καθηγήτρια, δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία. Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται τα: Προστασία και εγγυήσεις (1999) και Landscapes of disease: malaria in Modern Greece (2018).

Το θέμα της διαδικτυακής μας διάλεξης είναι:  "Γεωγραφία, Κοινωνία και Ασθένεια: Μαθήματα από την ιστορία της ελονοσίας στην Ελλάδα"

Η ελονοσία, μια αρρώστια που έχουν περιγράψει με ακρίβεια τα ιπποκρατικά κείμενα, ενδημούσε στην Ελλάδα ήδη από τη νεολιθική εποχή. Εξαλείφθηκε από τη χώρα μόλις στο μέσο της δεκαετίας του 1970. Η συχνότητά της  παρουσίαζε διακυμάνσεις ανάλογα με τις κλιματικές, κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές συνθήκες κάθε εποχής. Στο τέλος όμως του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού ένας στους τρεις με τέσσερεις Έλληνες πάθαινε ελονοσία κάθε χρόνο. Το νοσολογικό αυτό φορτίο ήταν βαρύτερο από εκείνο κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1929 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας του ελληνικού λαού ήσαν δύο: n ελονοσία και το ίδιο το υγειονομικό σύστημα της χώρας. 

Η ομιλία θα εστιάσει στην καθημερινή εμπειρία της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την εξάπλωση και την περιστολή αυτής της σημαντικής για την ιστορία μας ασθένειας.


 

Παρακολουθήστε το βίντεο από την διάλεξη της κας. Γαρδίκα.