Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Η εκδήλωση προβάλλει τη συμβολή και παρακαταθήκη του πρωτοπόρου Ελληνοαμερικανού κλασικιστή και λαογράφου James A. Notopoulos, ο οποίος συγκέντρωσε μία από τις σημαντικότερες συλλογές ηχογραφήσεων παραδοσιακής ελληνικής μουσικής του 20ου αιώνα. Στη διάρκεια της επιτόπιας έρευνάς του στην Ελλάδα και την Κύπρο, την ακαδημαϊκή χρονιά 1952-1953, ο Νοτόπουλος ηχογράφησε τραγούδια, ζωντανή μουσική, απαγγελίες ποίησης και αφηγήσεις. Οι ηχογραφήσεις αυτές, διάρκειας 120 ωρών, συνιστούν ένα ζωντανό αρχείο για την καλλιτεχνική ζωή στην ελληνική επαρχία στα ταραχώδη χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που ακολούθησε.

 

Η ομιλία θα επικεντρωθεί στις ηχογραφήσεις που έκανε ο Νοτόπουλος στη δυτική Κρήτη το Μάιο του 1953. Πρόκειται για συλλογή τραγουδιών που χρησιμοποιούν πλήθος παραδοσιακών ειδών για να αφηγηθούν και να επεξεργαστούν το τραύμα αλλά και τον θρίαμβο της κρητικής αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής του νησιού. Μέσα από λεπτομερή ανάλυση των ηχογραφήσεων, των σημειώσεων και των μεταγραφών του Νοτόπουλου, συνεντεύξεις με απογόνους του,  αλλά και την πολυετή εμπειρία του στη μελέτη της μουσικής της δυτικής Κρήτης, ο Δρ. League θα μας ξεναγήσει στη διαχρονική σημασία της συλλογής από μια μουσική, ποιητική και ιστορική οπτική γωνία. Εκτός από ηχητικά και φωτογραφικά δείγματα από τη συλλογή Νοτόπουλου, η παρουσίαση θα συνοδεύεται και από ζωντανή μουσική με Κρητικούς μουσικούς που συνεχίζουν την εξαιρετική αυτή παράδοση.     

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Panayotis League (PhD στην Εθνομουσικολογία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ) είναι μουσικολόγος, ερμηνευτής και συνθέτης. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Μουσικολογίας και Διευθυντής στο Κέντρο για τη Μουσική της Αμερικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Με καταγωγή από οικογένεια εμπόρων  σφουγγαριών από την Κεφαλονιά και το ναυπηγική πόλη του Γαλαξιδίου, πέρασε την παιδική του ηλικία στην ελληνική κοινότητα του Tarpon Springs στη Φλόριντα, όπου μυήθηκε από πολύ νωρίς στην παραδοσιακή μουσική και την προφορική ποίηση του Αιγαίου. Ερευνητής με διεπιστημονική οπτική και με σημαντική εμπειρία στο πεδίο, έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά, ενώ δίνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο φέρνοντας μια πρακτική εμπειρία ζωής στην ανάλυσή του για τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της ελληνικής μουσικής και χορού. Η πρώτη του μονογραφία με τίτλο Echoes of the Great Catastrophe: Re-Sounding Anatolian Greekness in Diaspora κυκλοφόρησε το 2021 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Μίσιγκαν. Έχει βραβευτεί για την έρευνά του από το Ίδρυμα Fulbright, την Ένωση Νεοελληνικών Σπουδών, την Εταιρεία Εθνομουσικολογίας και την Αμερικανική Μουσικολογική Εταιρεία, ενώ έχει ανακηρυχθεί δύο φορές ‘Master Artist’ από το Florida Folklife Program.

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά.