«Γιαρ Γιαρ Αμάν»: Μνήμες Πόντου με τον Αθανάσιο Στυλίδη και τον Christopher C. King
Contact
210-72.10.536 (εσ. 301)Ο βιρτουόζος στην ποντιακή λύρα Θανάσης Στυλίδης θα παίξει με τρεις ακόμα μουσικούς για μία ξεχωριστή βραδιά ποντιακής μουσικής στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
Ο Θανάσης Στυλίδης γεννήθηκε το 1969 στα Παλατίτσια της Βέροιας. Είναι τρίτης προσφυγικής γενιάς με καταγωγή από το χωριό Σαντά της Τραπεζούντας. Μεγάλωσε σε ποντιακό περιβάλλον και επηρεάστηκε από παλαιούς παραδοσιακούς μουσικούς. Παίζει ποντιακή λύρα από δώδεκα χρονών και διαμορφώθηκε καλλιτεχνικά στο μουσικό περιβάλλον του χωριού του πριν αυτό αλλοιωθεί από άλλα ακούσματα. Ως λυράρης έχει εκδώσει τέσσερεις μουσικές συλλογές. Στόχος του, όπως λέει, είναι ο επαναπροσδιορισμός της ποντιακής μουσικής στις αρχικές της καταβολές με το βλέμμα όμως στο παρόν και το μέλλον. Επαγγελματικά ασχολείται με τη δικηγορία.
Ο Γιάννης Γκόσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989. Η καταγωγή του είναι από το Χορτερό και το Κεφαλοχώρι Σερρών. Μεγαλωμένος σε περιβάλλον με έντονο το ποντιακό στοιχείο, σύντομα αφομοίωσε τη διάλεκτο και τις μουσικές παραδόσεις του ποντιακού λαού. Καταλυτική ήταν η επίδραση των παππούδων του, η καταγωγή των οποίων είναι από τα χωριά Μαντρανόι, Κοσμά και Κουστουλάντων της περιοχής Γαλίαινας του Πόντου. Η ενασχόλησή του με το ποντιακό τραγούδι ξεκινά βιωματικά από την ηλικία των εννέα ετών. Περαιτέρω είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής με Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Είναι επαγγελματίας μουσικός.
O Σταύρος Καρυπίδης γεννήθηκε το 1998 και ζει στη Σκύδρα του Ν. Πέλλας. Είναι Πόντιος τέταρτης γενιάς με καταγωγή από την περιοχή του Καρς και της Νικοπόλεως. Στα δεκαοκτώ του χρόνια ξεκίνησε να παίζει λύρα και νταούλι. Καθοριστικές στη μουσική του εξέλιξη ήταν οι ηχογραφήσεις του Νίκου Παπαβραμίδη, γνωστού λυράρη, που γεννήθηκε στον ιστορικό Πόντο. Μετά από αυτό μελετά συστηματικά και αποκλειστικά ακούσματα της πρώτης προσφυγικής γενιάς Ποντίων μουσικών.
Ο Νικηφόρος Φουλιράς γεννήθηκε το 1991 στη Μεσοποταμία Καστοριάς. Είναι τέταρτης προσφυγικής γενιάς Πόντιος. Είναι επίσης μισός Μακεδόνας. Οι ποντιακές του ρίζες είναι από τα χωριά Τσιμερά και Σίσια Αργυρούπολης και τα χωριά Καρλούκ και Αργαλί Τραπεζούντας. Χορεύει ποντιακά από 6 χρόνων και παίζει λύρα από 15 χρονών. Στην πορεία των χρόνων έχει μελετήσει διάφορα παραδοσιακά μουσικά όργανα του Πόντου, όπως τουλούμ, χειλιαύλιν-φλογέρα, ζουρνά, κεμανέ, βιολί, αλλά και όργανα από άλλες περιοχές του ελληνισμού.
Ο φίλος τους Christopher C. King, βραβευμένος με βραβείο Grammy, παραγωγός, εθνομουσικολόγος, αρχειονόμος και συγγραφέας (Ηπειρώτικο μοιρολόγι: οδοιπορικό στην αρχαιότερη ζωντανή δημώδη μουσική της Ευρώπης) θα παρουσιάσει τη μουσική τους.
Θα παίξει, επίσης, δίσκους 78 στροφών με ποντιακή μουσική από τις δεκαετίες του 1930 έως και του 1950 και θα παρουσιάσει το περιεχόμενο του μουσικού αυτού είδους της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Θα είναι μία σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού να παρακολουθήσουν αυτή τη γιορτή της μουσικής.
Την παρουσίαση και συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Ζομπανάκης, Πρόεδρος των Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. [Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά].
Τα τραγούδια θα είναι στην ποντιακή διάλεκτο, ενώ θα υπάρχει ελληνική και αγγλική μετάφραση των στίχων στην οθόνη.
Είσοδος ελεύθερη.