Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα  παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο «Επέστρεφε» στηνΠτέρυγα Μακρυγιάννη, από τις 23 Ιουνίου 2022, σε επιμέλεια της διευθύντριας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρίας Γεωργοπούλου, με την υποστήριξη της Μικρής Άρκτου.

Τα έργα της έκθεσης, όλα μελάνια σε χαρτί, διάστικτα από αναφορές στο καφαβικό σύμπαν, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα διάλογο τόσο με τον ίδιο τον ποιητή και το βίο του, όσο και με τους πρωταγωνιστές του έργου του. Με έναν απόλυτα προσωπικό τρόπο, ο Ανδρέας Γεωργιάδης δημιουργεί ένα δικό του φως, διάφανο και πλούσιο σε τονικές διαβαθμίσεις, συχνά μεταφυσικό, επιτρέποντας στη σκιά, πυκνή και στέρεη, να εισχωρήσει, και να ταράξει με την υπόνοια, τον συμβολισμό και την αμφιβολία, τα ήρεμα νερά της ζωγραφικής του περιπέτειας. Οι τόποι και οι διαδρομές του καβαφικού βίου δημιουργούν μια γεωγραφία μνήμης, όπου η απουσία και η υποβολή συντάσσουν ποιητικές ατμόσφαιρες και συμβολισμούς μεταφορών, προτείνοντας πολλαπλές αναγνώσεις των ίδιων ιστοριών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, στις 8.00 μ.μ., διάλεξη του Δημήτρη Δασκαλόπουλου με τίτλο «Κ. Π. Καβάφης: ένας εικαστικός», στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, στο Κολωνάκι.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Γεωργοπούλου, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στην έκθεση «Επέστρεφε» ο Ανδρέας Γεωργιάδης συνομιλεί με τα ποιήματα του Καβάφη τονίζοντας την αμεσότητα και τη σημασία που έχει ο χώρος, ο τόπος, η ιστορία, αλλά και τα πρόσωπα στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ο τίτλος, αναφορά στο ερωτικό ποίημα του Καβάφη, αλλά συνάμα και ένδειξη της επίμονης έλξης που ασκεί πάνω στον καλλιτέχνη η γεωγραφία και η ιστορία της πόλης της Αλεξάνδρειας. Η αμεσότητα του σχεδίου, οι γήινοι τόνοι, η σκοτεινή ατμόσφαιρα, το έντονο διαπεραστικό φως της Μεσογείου συνθέτουν μια σκηνογραφία μυστηριακή που μας φέρνει πιο κοντά στη μνήμη αλλά και στη δημιουργία του Καβάφη.

Η έκθεση του Γεωργιάδη προσφέρει μια τέχνη εικονική αλλά και ακαθόριστη, γεμάτη δημιουργική έμπνευση που αντλεί ενέργεια και ζωντάνια από τον πλούσιο ποιητικό κόσμο του Καβάφη και του ελληνισμού της εξωτικής Αλεξάνδρειας. Τα έργα μας καλούν να επιστρέψουμε ξανά και ξανά στην πατρίδα του μεγάλου Αλεξανδρινού μέσω του χρωστήρα του Ανδρέα Γεωργιάδη».

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος γράφει μεταξύ άλλων για την καβαφική ζωγραφική του Ανδρέα Γεωργιάδη στον κατάλογο της έκθεσης:

«Η παρούσα έκθεση δεν εικονογραφεί απλώς στίχους του Καβάφη. Συνιστά μια πρόταση και ερμηνευτική απόπειρα να αποδοθεί ο εσωτερικός ρυθμός που διατρέχει πολλά ερωτικά ποιήματα του Αλεξανδρινού, καθώς και η ατμόσφαιρα της γενέθλιας πόλης του, όπως ο ίδιος θέλησε να την αποτυπώσει και όπως την εισπράττει ακόμη και σήμερα ο ταξιδιώτης. Ο Ανδρέας Γεωργιάδης παραδίδει την προσωπική του γοητευτική εκδοχή, όπως την κατέγραψε στη διαρκή συνομιλία του με τον ποιητή Κ. Π. Καβάφη και σφυρηλατεί έναν εντελώς δικό του ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των εικαστικών που έχουν σχολιάσει μέχρι σήμερα τον ποιητή.

[…]

Η ματιά του Γεωργιάδη δεν περιορίζεται στο πρόσωπο του ποιητή ούτε σε κάποια επιφανειακά στοιχεία που θα μπορούσαν εύκολα να δηλώσουν στον θεατή την καταγωγική τους σχέση. Έντεχνα και μεθοδικά, αποφλοιώνει ποιήματα, τοπία και πρόσωπα, για να αποκαλύψει τους βαθύτερους αρμούς και τους υπαινιγμούς της καβαφικής έκφρασης».

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάζεται επίσης σπάνιο αρχειακό υλικό σχετικό με την εκδοτική δραστηριότητα του ποιητή, χειρόγραφα, αλλά και μερικά από τα ποιήματα που εξέδωσε όσο ζούσε ο ίδιος ο ποιητής και βρίσκονται στις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, καθώς και σε  ιδιωτικές συλλογές, σε επιμέλεια της Επικεφαλής Βιβλιοθηκαρίου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Ειρήνης Σολομωνίδη, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων στον κατάλογο της έκθεσης:

«Μια πρώτη ματιά στους πίνακες της έκθεσης «Επέστρεφε» του Ανδρέα Γεωργιάδη ζωντάνεψε μέσα μου το φως από στιγμές φευγαλέες σε τόπο γνώριμο από διηγήσεις της παιδικής μου ηλικίας. Φως, χώροι και πρόσωπα, με μαγικό τρόπο, με ταξίδεψαν σε έναν κόσμο, έμμεσης για μένα, οικογενειακής μνήμης, αυτής των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας. Στους πίνακες του Ανδρέα Γεωργιάδη, εικόνες αποκρυσταλλωμένες με μελάνι σε χαρτί, συνομιλούν με την, επίσης αποτυπωμένη σε χαρτί, ποιητική ύλη του Κωσταντίνου Καβάφη. Πίνακες του Γεωργιάδη και βιβλία από τη Συλλογή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης λειτουργούν με τρόπο συμμετρικό. Εικόνες της Αλεξάνδρειας προηγούμενων αιώνων και ελληνικές εκδόσεις που μαρτυρούν τη δραστηριότητα μιας ζωντανής κοσμοπολίτικης κοινότητας δημιουργούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίγεται η έκθεση.

Ένας χώρος βιβλιοθήκης με σημαντικά παλαιά βιβλία, όπως η Γεννάδειος, δείχνει περίτρανα ότι χειρόγραφα και κτητορικά σημειώματα, η ιστορία της ίδιας της διακίνησης του βιβλίου και των ιδεών δηλαδή, σκιαγραφεί δυναμικά ένα διαχρονικό μικρόκοσμο προσωπικών και πολιτισμικών συναντήσεων.

Με παρόμοιο τρόπο, στην έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη εικόνες της Αλεξάνδρειας, βιβλία, χειρόγραφα, και πρόσωπα συναντιούνται, συνομιλούν, αλλά και μετουσιώνονται σε εικόνες από τον καλλιτέχνη. Κάθε ποίημα μεταφράζεται από λόγο σε εικόνα διατηρώντας τη δύναμη του».

Τη σκηνογραφία της έκθεσης υπογράφει η Βιβή Γερολυμάτου, σε συνεργασία με το ζωγράφο, ενώ  την εκθεσιακή αφήγηση συμπληρώνει η απαγγελία ποιημάτων από τον Παρασκευά Καρασούλο.

Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης, κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία δίγλωσσος κατάλογος από τη Μικρή Άρκτο.

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Ζει και εργάζεται στον Υμηττό. Σπούδασε ζωγραφική δίπλα στον Γιώργο Ρόρρη, γραφιστική στην Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. στην Αθήνα, και εικονογράφηση στην Ορλεάνη - Γαλλία.

Έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές Συλλογές. Έχει φιλοτεχνήσει με έργα του βιβλία και δίσκους.

Ως σκηνογράφος έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, αλλά και στο σχεδιασμό πολλών εκθέσεων στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μουσείο Μπενάκη, και αλλού.

Έχει επίσης εργαστεί στο θέατρο ως σκηνογράφος κι ενδυματολόγος.

Ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα της Μικρής Άρκτου.

Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουνίου - 5 Αυγούστου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή 12.00-18.00

Είσοδος ελεύθερη

Επικοινωνία για ξεναγήσεις: Μαρία Σμάλη