Ο Διονύσιος Σολωμός, από την αρχή: Νέα ποίηση για μια επαναστατική εποχή
Presented By
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
Speaker(s)
Σίμος Ζένιος, Αναπληρωτής Διευθυντής, Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού, UCLA
Location
ΑΣΚΣΑ, Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, 106 76 ΑθήναΣυμμετέχοντας μέσω Zoom, μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο, μέσω Q&A.
Λίγα λόγια για τη διάλεξη
Τι σήμαινε, τη δεκαετία του 1820, να κατανοεί κανείς τα γεγονότα στον ελληνικό χώρο ως επανάσταση; Ποιους αναπροσανατολισμούς έφερνε η επανάσταση – φαινόμενο διακριτό από μια απλή εξέγερση, εθνική αφύπνιση ή πολεμική σύρραξη – στις συνειδήσεις και στον λόγο όσων στρατεύτηκαν σε αυτήν; Στην ομιλία αυτή θα εξετάσουμε το νεανικό έργο του Διονύσιου Σολωμού υπό το φως αυτών των ερωτήσεων. Κινούμενοι πέρα από τη βαριά σκιά του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, θα στραφούμε στον Διάλογο και σε μια σειρά λυρικών ποιημάτων που είναι γνωστά ως «Ωδή στη σελήνη», «Η σκιά του Ομήρου» και «Μήνιν άειδε». Στόχος είναι η σκιαγράφηση του χαρακτήρα της ποίησης που προτείνει θεωρητικά και έμπρακτα ο Σολωμός, έτσι ώστε να συντονίσει την ατομική δημιουργία, όπως αυτή γίνεται κατανοητή στον ευρωπαϊκό (προ)ρομαντισμό, με τη ριζικά καινοτόμα και συλλογική πράξη της επανάστασης. Μια τέτοια προσέγγιση δεν ενισχύει μόνο την κατανόηση παραγνωρισμένων πτυχών του σολωμικού έργου, αλλά επιτρέπει την ένταξη του νεαρού Σολωμού, ως ώριμου ήδη ποιητή, στην παγκόσμια λογοτεχνία της Εποχής των Επαναστάσεων.
Η διάλεξη διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης "Διονύσιος Σολωμός... δύο φλόγες... Μανώλης Χάρος" και θα γίνει στα ελληνικά.
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό 6.00-9.00μμ.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή
Ο Σίμος Ζένιος είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού στο UCLA. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Συγκριτική Φιλολογία (Harvard University), έχοντας προηγουμένως σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Γενική και Συγκριτική Φιλολογία (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη λογοτεχνία και την ιστορία των ιδεών κατά τον δέκατο όγδοο και δέκατο ένατο αιώνα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Οι πρόσφατες και άμεσα επικείμενες επιστημονικές δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν μελέτες για τον Διονύσιο Σολωμό, τον Αδαμάντιο Κοραή και την επαναστατική βία, το φιλελληνικό έργο του Percy Bysshe Shelley, θεωρίες μεταφοράς στην αισθητική σκέψη του βρετανικού Διαφωτισμού και την κυπριακή λυρική ποίηση της Αναγέννησης. To 2015-16 έλαβε την υποτροφία M. Alison Frantz από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, ενώ το 2023 συνεπιμελήθηκε την έκθεση «Διονύσιος Σολωμός…δύο φλόγες…Μανώλης Χάρος».