Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά

By registering you will be able to submit your questions through Q&A on Zoom.


Η συζήτηση αυτή θα γίνει στα αγγλικά και θα επικεντρωθεί στο πόσοι από τους σημαντικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς αγώνες στην Ελλάδα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις μέρες μας έχουν διεξαχθεί μέσω και γύρω από τις μεταβαλλόμενες ιστορικές ερμηνείες του 1821. Για την Αριστερά, ο δημοτικισμός και ειδικότερα η ανάδυση μιας ελληνικής μαρξιστικής ιστοριογραφίας διαμόρφωσαν μια νέα προσέγγιση στην Ελληνική Επανάσταση. Προκάλεσαν, επίσης, την άνοδο αντισταθμιστικών συντηρητικών αντι-υλιστικών αναγνώσεων πριν, κατά και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και κυρίως μετά το 1967, ήρθε ο δυτικός ενστερνισμός του θέματος του φιλελεύθερου φιλελληνισμού. Μετά το 1974, η εξάπλωση των σύγχρονων ιστορικών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια οδήγησε σε ένταση μεταξύ της δημόσιας μνήμης του 1821 και της επιστημονικής αναθεώρησης και καινοτομίας. Τέλος, οι συχνά σκληρές και πολωμένες αντιπαραθέσεις που έλαβαν χώρα στον 20ό αιώνα έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τις σχετικά νηφάλιες εκδηλώσεις μνήμης του 2021: τι μας λέει η απουσία ιστοριογραφικής συζήτησης τη χρονιά που γιορτάζεται η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση για την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής σήμερα;

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Η Έφη Γαζή είναι Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μεταξύ των πρόσφατων δημοσιεύσεων της συγκαταλέγονται τα: Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο αιώνων (Αθήνα, 2015, σε συνεργασία με τους Μάνο Αυγερίδη και Κωστή Κορνέτη)· «Άγγλοι, Γάλλοι και Σενεγαλέζοι: αντιλήψεις για το ελληνικό έθνος, τη φυλή και τις αυτοκρατορίες στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», στο Φυλετικές Θεωρίες στην Ελλάδα (Ηράκλειο, 2017) και έχει επιμεληθεί τον τόμο Greek Historiography in the 20th century. Opening a Research Agenda, του περιοδικού Historein 16 (1-2) (2017). Η τελευταία μονογραφία της με θέμα Άγνωστη χώρα. Ιδέες για την Ελλάδα και την Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το 2020.

 

 

Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Η τρέχουσα ερευνητική δουλειά του αφορά στους διακρατικούς κόσμους του Κουμουνισμού στην Ελλάδα και επικεντρώνεται σε εμπειρίες εκτοπισμού, εξορίας και κινητικότητας.

 

 

 

 

Ο Mark Mazower έχει την έδρα Ira D. Wallach Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου διευθύνει το Ινστιτούτο Ιδεών και Φαντασίας που φέρνει σε επαφή μελετητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες κάθε κατεύθυνσης. Διευθύνει, επίσης, την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’, το οποίο  υποστηρίζει μια σειρά προγραμμάτων που υλοποιούν ιδέες και ενοράσεις των ανθρωπιστικών επιστημών χάριν του ελληνικού κοινού. Μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του για το 1821.