Vassilis Vassilikos Papers - Acquisition History

ΑΡΧΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗΣ


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗΣ

Το Αρχείο Βασίλη Βασιλικού περιήλθε στις συλλογές των Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2012.

Μέρος του υλικού είχε κατατεθεί στο Αρχείο Βοβολίνη στις εγκαταστάσεις των εκδόσεων Economia το 2002 και είχε υποστεί μια πρώτη επεξεργασία και τεκμηρίωση κατά το διάστημα 2004-2007 από τους Γεωργία Πανσεληνά και Μιχάλη Σόβολο. Το εν λόγω υλικό περιείχε εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία του Β.Β. (2000 περίπου τεκμήρια), φωτογραφικό υλικό, εργογραφία (προσχέδια έργων, επεξεργασμένες μορφές, σενάρια και άλλα, δημοσιευμένο και αδημοσίευτο υλικό), αποκόμματα τύπου καθώς και προσωπικά τεκμήρια του συγγραφέα.

Από τον Φεβρουάριο του 2012 ο Βασίλης Βασιλικός συνέχισε να εμπλουτίζει το αρχείο του με προσθήκες στις ενότητες της αλληλογραφίας (εισερχόμενης και εξερχόμενης) προσωπικής/οικογενειακής αλλά και επαγγελματικής (οι προσθήκες απο την αρχική καταγραφή είναι τριπλάσιες) καθώς και σε ενότητες που αφορούν στο συγγραφικό έργο του, άλλες δραστηριότητες του, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.

Η εκ νέου επεξεργασία του υπάρχοντος υλικού καθώς και η ενσωμάτωση των προσθηκών ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012. Αρχικά έγινε αναδιοργάνωση στις ενότητες που είχαν ήδη διαμορφωθεί  (Αλληλογραφία, Έργο, Αποκόμματα) και προστέθηκαν καινούριες ενότητες και υποενότητες, όπως αυτές προέκυψαν από την αναθεώρηση του ήδη υπάρχοντος υλικού αλλά και από νέες προσθήκες υλικού (από το 2012 έως σήμερα). Το αρχείο Βασίλη Βασιλικού  αποτελείται από δώδεκα ενότητες (με αρκετές υποενότητες η κάθε μία από αυτές). Η δωδέκατη ενότητα  προστέθηκε μετά τον θάνατο του συγγραφέα και περιλαμβάνει υλικό/δωρεά του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Βασίλη Βασιλικού Πέτρου Χελιώτη.

Σημείωση: Αρχειακό υλικό κατατέθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον Βασιλικό στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στο Howard Gottlieb Archival Research Center (μέρος της αλληλογραφίας του με ξένες προσωπικότητες και συνεργάτες καθώς και  χειρόγραφα, δακτυλόγραφα έργων του και προσωπικά τεκμήρια).