Stephanos Skouloudis Papers

Αρχείο Στέφανου Σκουλούδη


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ - COLLECTION OVERVIEW

Collection Number: GR ASCSA GL SS 044
Name(s) of Creator(s): Stephanos Skouloudis (1838-1928)
Title: Stephanos Skouloudis Papers
Date [bulk]: 1854-1928
Date [inclusive]:
Language(s): Greek, French, Italian
Summary: The collection consists of Skouloudis’s official correspondence, scrapbooks of press cuttings, and books from his private library. They provide a wealth of information for the political career of Skouloudis and the history of Modern Greece in the last part of the 19th and the first quarter of the 20th century.  Skouloudis was also the founder of the Lake Compais Company Ltd (1883), which undertook the project of the drainage of the Copais Lake in the late 19th century.
Quantity: 9 linear meters
Immediate Source of Acquisition: Gift of G. Athenogenni, 1986
Information about Access: The papers are catalogued and available for research.
Cite as: American School of Classical Studies at Athens, Archives, Stephanos Skouloudis Papers (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Στέφανου Σκουλούδη)
Notes: This collection was catalogued by Eleftheria Daleziou, 2004

For more information, please contact the ARCHIVES at:
The American School of Classical Studies at Athens
54 Souidias Street
Athens 106 76, Greece
Phone: +30 213 000 2400 (ext. 425)
Contact via E-mail


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - BIOGRAPHICAL NOTE

Ο Στέφανος Σκουλούδης γεννήθηκε στο Πέραν της  Κωνσταντινούπολης στις 23 Νοεμβρίου του 1838. Οι γονείς του, ο Ιωάννης και η Zénou Σκουλούδη, κατάγονταν απο την Κρήτη. Ο πατέρας του ήταν έμπορος.  Πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το 1852 οι γονείς του τον έστειλαν στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1856 πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά πολύ σύντομα αποφάσισε ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά με το εμπόριο στην οικογενειακή επιχείρηση και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1859 προσελήφθη στον περίφημο εμπορικό οίκο Ράλλη.  Το 1863 διορίστηκε διευθυντής όλων των καταστημάτων της επιχείρησης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια επέκτεινε τη δραστηριότητά του στον τραπεζιτικό χώρο. Το 1871 υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της Τράπεζας Κωνσταντινουπόλεως μαζί με τον Ανδρέα  Συγγρό, τον Γεώργιο Κορωνιό και τον Αντώνιο Βλαστό. Απέκτησε μεγάλη περιουσία και αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα το 1876. Πριν ακόμη από την εγκατάστασή του στην Ελλάδα διατηρούσε στενές επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και θεωρούνταν ‘ειδικός’ στις διπλωματικές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σταδιακά ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική και το δημόσιο βίο. Το 1877, με το ξέσπασμα της Ανατολικής Κρίσης και το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό το ναύαρχο Κανάρη και υπουργό εξωτερικών τον Χαρίλαο Τρικούπη, ο Σκουλούδης διορίστηκε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς. Το διάστημα από 7 έως 14 Δεκεμβρίου 1877 είχε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Αβδούλ Μπέη και τον Μεχμέτ-Αλήβεη στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την προετοιμασία για μια ενδεχόμενη συμμαχία των δύο πλευρών σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης.  Οι επίσημες διμερείς διαπραγματεύσεις έγιναν στην Κέρκυρα, τον Ιανουάριο του 1878. Μετά το τέλος του Ρωσοτουρκικού πολέμου, τον Αύγουστο του 1879, ο Σκουλούδης ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει μέρος, ως εκπρόσωπος της πόλης των Ιωαννίνων, στις διαπραγματεύσεις του Πρωτοκόλλου της Συνθήκης του Βερολίνου, η οποία παραχωρούσε τη Θεσσαλία και μέρος της Ηπείρου στην Ελλάδα. 

Παράλληλα με την ‘διπλωματική’ του δραστηριότητα ο Σκουλούδης ανέπτυξε και έντονη επιχειρηματική δράση. Ίδρυσε στην Αθήνα το 1882 την εταιρία που ανέλαβε την αποξήρανση της Λίμνης Κωπαίδας.  Το 1880 εξελέγη σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και παρέμεινε μέχρι το 1883. Σταδιακά εγκατέλειψε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στην πολιτική. Το 1881 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Σύρου και στη συνέχεια βουλευτής Θηβών με το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη. Απο το Νοέμβριο του 1882 έως το Δεκέμβριο του 1884 ο Σκουλούδης υπηρέτησε ως επιτετραμμένος της Ελλάδας στην πρεσβεία της Μαδρίτης.  Το 1886, μετά την Βουλγαρική κατάληψη της Ανατολικής Ρωμυλίας, η κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηλιγιάννη διόρισε τον Σκουλούδη εκπρόσωπό της στις διαπραγματεύσεις της Κων/πολης.  Το 1892 εκλέχθηκε βουλευτής Θηβών και στη συνέχεια, με την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη, ανέλαβε για πρώτη φορά υπουργικά καθήκοντα  για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο Υπουργείο Εκπαιδεύσεως και Εκκλησιαστικών και εν συνεχεία στο Υπουργείο Ναυτικών. 

Την περίοδο 1893-1896 ο Σκουλούδης είχε αναλάβει διάφορες αποστολές στο εξωτερικό για τη σύναψη δανείων, συμμετέχοντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τρικούπη και Δηλιγιάννη, για τη διευθέτηση του οικονομικού προβλήματος.  Η επόμενη κυβερνητική θέση που ανέλαβε ο Σκουλούδης το 1897 ήταν το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Δημητρίου Ράλλη.  Από τη θέση του αυτή βίωσε τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο και τις διαπραγματεύσεις για την προκαταρκτική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το 1905 εξελέγη πάλι βουλευτής Θηβών. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο Στέφανος Σκουλούδης απομακρύνθηκε απο την πολιτική. Μετά την στρατιωτική επανάσταση στο Γουδί το 1909 το όνομά του ακούστηκε παράλληλα με αυτό του Στέφανου Δραγούμη για την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης. Επικράτησε η λύση Δραγούμη, με την ‘παρέμβαση’ Βενιζέλου, ο οποίος και σχημάτισε τελικά κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 1910. Εντούτοις, ο Σκουλούδης κλήθηκε απο την κυβέρνηση Βενιζέλου το Νοέμβριο του 1912 να παραστεί στη Διάσκεψη της Συνθήκης Ειρήνης των Βαλκανικών κρατών με την Τουρκία  στο Λονδίνο ως πληρεξούσιος της Ελλάδας. 

Τον Οκτώβριο του 1915, μεσούσης της κρίσης στην ελληνική πολιτική σκηνή για την στάση της Ελλάδας στον πόλεμο και μετά την αναχώρηση του Βενιζέλου για τη Θεσσαλονίκη, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ανέθεσε στον Σκουλούδη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.  Το έργο της κυβέρνησης Σκουλούδη αναλώθηκε σε ζητήματα σχετικά με τον πόλεμο και τη διατήρηση της ελληνικής ουδετερότητας, προτάσεις για δάνεια και τα πάγια εξωτερικά ζητήματα. Το 1918, με την επιστροφή του Βενιζέλου,  ο Σκουλούδης βρίσκεται κατηγορούμενος επί εσχάτη προδοσία για την ΄σύμπραξή’ του με τον βασιλιά.  Προφυλακίστηκε και παραπέμθηκε σε δίκη μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο σε Ειδικό Δικαστήριο. Η δίκη διήρκησε μέχρι τον Νοέμβριο του 1920. Οι κατηγορίες ατόνησαν και τελικά εγκαταλείφθηκαν μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 και την εκλογική ήττα του Βενιζέλου. Το 1921 η Εθνική Συνέλευση κήρυξε επίσημα άκυρη την κατηγορία και όλη τη διαδικασία. Η διάρκεια της πρωθυπουργίας του Σκουλούδη ήταν η τελευταία παρουσία του στην ελληνική πολιτική σκηνή. Πέθανε στις 19 Αυγούστου του 1928. Κληροδότησε πολλά περιουσιακά στοιχεία του σε διάφορα ιδρύματα, μεταξύ αυτών έργα τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ - SCOPE AND CONTENT

Η δωρεά του Αρχείου Στέφανου Σκουλούδη έγινε απο το Γεώργιο Αθηνογένη το 1986. Η πρώτη πρόχειρη καταγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά απο το προσωπικό του Αρχείων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Το 1988 ταξινομήθηκαν και καταγράφηκαν  οι φάκελοι οι σχετικοί με την Κωπαΐδα απο τους ερευνητές Ν.Μέλιο και Απ. Παπαδόπουλο. Την πλήρη ταξινόμηση του αρχείου και τη σύνταξη του καταλόγου ανέλαβε και επιμελήθηκε η ιστορικός Δρ. Ελευθερία Δαλέζιου, το 2004.

Το Αρχείο αποτελείται απο εννέα ενότητες:

Ενότητα Ι. Τα πρώτα χρόνια. Οι φάκελοι περιέχουν αλληλογραφία, τετράδια σημειώσεων, εκθέσεις του Σκουλούδη της περιόδου των γυμνασιακών του χρόνων.

Ενότητα ΙΙ. Πολιτική Σταδιοδρομία. Η ενότητα αναφέρεται στην πολιτική καριέρα του Σ.Σ. Περιέχει αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα απο τις θητείες του: στη πρεσβεία της Μαδρίτης, στο Υπουργείο Εκπαιδεύσεως και Εκκλησιαστικών, στο Υπουργείο Ναυτικών, στο Υπουργείο Εξωτερικών, για τις συμμετοχές του σε διάφορες διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, συνθήκες, συνδιασκέψεις.

Ενότητα ΙΙΙ. Επιχειρηματική - Εξωκοινοβουλευτική Δραστηριότητα.  Η ενότητα περιλαμβάνει υλικό σχετικό με  την Τράπεζα Κωνσταντινουπόλεως, το Κρητικό ζήτημα, δημόσια έργα κ.α

Ενότητα IV. Ποικίλα- Προσωπικά. Η ενότητα περιλαμβάνει υλικό σχετικό με ιδιωτικές υποθέσεις του Σκουλούδη καθώς και κείμενα και αλληλογραφία για διάφορα ζητήματα.

Ενότητα V. Αλληλογραφία. Οι φάκελοι περιέχουν αλληλογραφία προσωπική και επαγγελματική.

Ενότητα VI. Λίμνη Κωπαΐδος. Στην ενότητα έχουν ενταχθεί οι φάκελοι οι σχετικοί με την αποξήρανση της Λίμνης Κωπαΐδος.

Ενότητα VII. Συγγραφικό έργο Στέφανου Σκουλούδη. Η ενότητα περιλαμβάνει αντίτυπα των βιβλίων του.

Ενότητα VIII. Τύπος. Η ενότητα περιλαμβάνει είκοσι δεμένους τόμους σε χρονολογική σειρά με τίτλο ‘Εκ των περισωθέντων’ με αποκόμματα εφημερίδων.

Ενότητα IX. Βιβλία και έντυπα. H ενότητα περιλαμβάνει βιβλία και έντυπα απο τη προσωπική βιβλιοθήκη του Στέφανου Σκουλούδη (Οικονομολογικά, έντυπα περί Μακεδονίας, κ.α).


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - CONTENT

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 1: ΕΠIΣΤΟΛΕΣ - ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 1856
ΦΑΚΕΛΟΣ 2: ΣΠΟΥΔΕΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ, 1854

ΦΑΚΕΛΟΣ 3: ΣΠΟΥΔΕΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ, 1854

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 4: ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ - ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ, 1877-1907

4.1: ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1877)
-Διορισμός Σκουλούδη ως απεσταλμένου στην Kωνσταντινούπολη
-Έκθεση Σκουλούδη προς Τρικούπη σχετικά με τη συνάντηση Σκουλούδη και Αβδούλ-Μπέη, 7/19 Δεκεμβρίου 1877
-Έκθεση Σκουλούδη προς Τρικούπη σχετικά με τη συνάντηση Σκουλούδη, Αβδούλ-Μπέη και Μεχμέτ-Αλήβεη και τις προτάσεις των Αλβανών, 9/21 Δεκεμβρίου 1877
-Έκθεση Σκουλούδη προς Τρικούπη, αναφορά σε τηλεγράφημα του Τρικούπη για τερματισμό των διαπραγματεύσεων, 14/26 Δεκεμβρίου 1877
-Έκθεση Σκουλούδη προς Τρικούπη σχετικά με τη συνάντηση Σκουλούδη με τον Αβδούλ-μπέη, 16/26 Δεκεμβρίου 1877
-Επιστολή Τρικούπη προς Σκουλούδη με εντολή λήξης των διαπραγματεύσεων, 14/26 Δεκεμβρίου 1877

4.2: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1878)
-Έκθεση με αντίγραφα εγγράφων σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Σκουλούδη με τους Αλβανούς αντιπροσώπους.

4.3: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1886)
- Αναφορά Σκουλούδη προς το Βασιλιά. Kωνσταντινούπολη 8 Ιανουαρίου 1886
- Αναφορά Σκουλούδη 15 Ιανουαρίου 1886
- Αναφορά Σκουλούδη 17 Ιανουαρίου 18867
- Επιστολή Τρικούπη προς Σκουλούδη. Κέρκυρα 5 Φεβρουαρίου 1886
- Επιστολή του πρεσβευτή της Ελλάδας στην Kωνσταντινούπολη Ανδρέα Γ. Κουντουριώτη στον Σκουλούδη, 10 Μαΐου 1886
- Απόκομμα των The Times του Λονδίνου –ανταπόκριση από Βιέννη σχετικά με το ανατολικό ζήτημα, 21 Ιανουαρίου 1886
- Αντίγραφο επιστολής Σκουλούδη προς Whitaker (Πρεσβεία Αγγλίας στην Kωνσταντινούπολη)
- Αντίγραφο επιστολής Edgar Whitaker προς το Lord Randolph Churchill – Memorandum England, Turkey and the Balkans
- Αντίγραφο Memorandum Whitaker με τίτλο The Balkan Peninsula

4.4: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 1877-1879
- Αντίγραφα επιστολών Σκουλούδη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης του Βερολίνου

4.5: ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 1880-1881
- Επιστολές - τηλεγραφήματα Σκουλούδη στον Τρικούπη και Τρικούπη προς Σκουλούδη

4.6: ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΧΕΙΡΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
-Επιστολές Καραπαναγιώτη προς Σκουλούδη
-Αντίγραφα επιστολών Σκουλούδη προς Καραπαναγιώτη
-Αντίγραφα επιστολών Σκουλούδη προς Ευγενίδη
-Επιστολές Ευγενίδη προς Σκουλούδη

4.7: ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
-Κείμενο με σημειώσεις με τίτλο περί των προσόντων των επιφανέστερων μητροπολιτών στην Τουρκία. Ανυπόγραφο
-Επιστολή Ιωακείμ Γ΄ προς Σκουλούδη
-Αποκόμματα εφημερίδων Απριλίου/Μαϊου 1909 σχετικά με τον Ιωακείμ Γ΄
-Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με τη διαμαρτυρία των μητροπολιτών Μακεδονίας Θράκης κατά των βουλγαρικών επιθέσεων και το υπόμνημα του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄

4.8: ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
-Εξαρχία Παναγίου Τάφου – έγγραφα (αντίγραφα) σταλθέντα στον Σκουλούδη σχετικά με τη δημιουργία ρωσικού ξενώνα δίπλα στο ναό της Αναστάσεως, επιστολή Αρχιμανδρίτη Ρουκέρη και έγγραφα, 1902
-Επιστολές και αντίγραφα επιστολών Σκουλούδη προς τρίτους 1903-1904
-Κείμενο πρωτοκόλλου της επιτροπής του ελληνο-αλβανικού συνδέσμου (22 Μαρτίου 1907), στα γαλλικά, χειρόγραφο αντίγραφο /μετάφραση στα ελληνικά

ΦΑΚΕΛΟΣ 5: ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΩΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1882 – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1884)

5.1: ΘΗΤΕΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ – ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΓΓΡΑΦΑ
-Διορισμός Σκουλούδη - τηλεγράφημα Τρικούπη - απάντηση Σκουλούδη
-Λίστα με ονόματα και διευθύνσεις ισπανών πολιτικών, αυλικών, πρεσβευτών άλλων χωρών στη Μαδρίτη (lista des visitas)
-Έγγραφο παραίτησης Σκουλούδη από τη θέση του πρεσβευτή, Νοέμβριος 1884 – έγγραφο αποδοχής υπουργού εξωτερικών Α. Κοντόσταυλου, 10 Δεκεμβρίου 1994
-Προσκλήσεις σε συνεστιάσεις
-Επιστολές. Αποδείξεις. Έξοδα παραστάσεων
-Τρεις φάκελοι με cartes visites πρεσβευτών, Ισπανών πολιτικών, μελών της ισπανικής αυλής
-Βιβλίο του Π. Μαζαράκη με τίτλο ‘Πολιτικαί φυσιογνωμίαι – Χαρίλαος Τρικούπης - Αλ. Κουμουνδούρος,’ Αθήνα 1946. Περιέχει αναφορά στον Σκουλούδη και τη θητεία του στην πρεσβεία της Μαδρίτης

5.2: ΘΗΤΕΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ – ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΓΓΡΑΦΑ
-Επιστολές Σκουλούδη
-Αναφορές Σκουλούδη προς τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Α. Κοντόσταυλο (Ιουν.-Δεκ. 1883)

5.3: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1883 – 1884
-Ιδιωτική αλληλογραφία - αιτήματα - αποδεικτικά δωρεών

5.4: ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
-Τηλεγραφήματα υπουργείου εξωτερικών προς Σκουλούδη
-Επιστολές υπουργείου εξωτερικών Ισπανίας προς πρεσβεία Ελλάδας στη Μαδρίτη
-Επιστολές ξένων αντιπροσωπειών (Κίνας, Λιβερίας)
Επιστολές από τη Βουλή των Ελλήνων
-Προσκλήσεις σε συνεστιάσεις

ΦΑΚΕΛΟΣ 6: ΘΗΤΕΙΕΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ 1892-1893

6.1: ΘΗΤΕΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΚKΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ 1892
- Έκθεση-αναφορά από το ειδικό λογιστήριο του υπουργείου σχετικά με τα κληροδοτήματα (10 Αυγ. 1892)
- Χειρόγραφη έκθεση ‘περί μεσαιωνικών μνημείων’ και μέτρα για τη διάσωσή τους.
- Έκθεση-αναφορά επιτροπής Μονής Δαφνίου με σχέδια για την αποκατάσταση ζημιών. Χωρίς ημερομηνία
- Χειρόγραφη έκθεση με το μισθολόγιο του προσωπικού του υπουργείου
- Έκθεση-αναφορά για τη Ριζάρειο Σχολή και το κληροδότημά της
- Έκθεση-αναφορά για την εκκαθάριση διάφορων κληροδοτημάτων του 1870

6.2: ΘΗΤΕΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ 1892-1893 ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ
- Υπηρεσιακά σημειώματα σχετικά με παραγγελίες, αγορές, προμήθειες, υλικού
- Έκθεση-αναφορά ‘περί των ταχυβόλων πυροβόλων του μεγάλου διαμετρήματος’ του Λυκούργου Τσουκαλά Σημαιοφόρου Β΄ του Ναυτικού, χωρίς ημερομηνία
- Απόκομμα εφημερίδας Νέα Εφημερίς με άρθρο για τα συστήματα Krupp - Canet
- Έκθεση ‘περί ναυπηγήσεως των πλοίων’ με αναλυτικά έξοδα. Χωρίς ημερομηνία
- Αντίγραφα αποφάσεων του επί των ναυτικών υπουργού της Γαλλικής Δημοκρατίας ως προς της somme à valoir και την ποινική ρήτρα των θωρηκτών Ύδρας και Σπετσών (Ιανουάριος 1892)
- Απόκομμα εφημερίδας Το Άστυ (10 Μαρτίου 1896) με την αγόρευση Σκουλούδη στη Βουλή της 7ης Μαρτίου 1896
- Αντίγραφο διαθήκης Παπαζή Βασσάνη εξ Αιγύπτου που κληροδοτεί μέρος της περιουσίας του για την ανέγερση κτιρίου της ναυτικής σχολής στον Πειραιά
- Πίνακας με δαπάνες υπουργείου κατά το 1892
- Επιστολές προς τον υπουργό και αντίγραφα απαντητικών επιστολών υπουργού
- Έκθεση του διευθυντού του Ναυτικού νοσοκομείου κ. Γιαννακόπουλου προς τον υπουργό (Οκτώβριος 1892).

6.3: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΩΝ 1892-1893
- Εκθέσεις
- Επερωτήσεις βουλευτών στον υπουργό
- Αντίγραφα φύλλων κυβερνήσεως

6.4: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

6.5: ΤΕΥΧΗ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΦΑΚΕΛΟΣ 7: ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

7.1: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΜΕ Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
- Σχεδιάγραμμα πορείας χρηματιστηρίου και συναλλάγματος από τον Ιανουάριο 1890- Μάιος 1892
- Αντίγραφα επιστολών Σκουλούδη προς Τρικούπη
- Τέσσερα cartes postales με τη φωτογραφία του Τρικούπη με προσωπικά σημειώματα της Σοφίας Τρικούπη προς τον Σκουλούδη
- Τηλεγραφήματα του βασιλιά Γεωργίου προς τον Σκουλούδη με ευχαριστήρια για τη διαμεσολάβηση του τελευταίου για τις διαπραγματεύσεις
- Γράμματα τρίτων προς Σκουλούδη απο εκπρόσωπους τραπεζών
- Αντίγραφο επιστολής Σκουλούδη προς την κυρία Σοφία Τρικούπη
- Τηλεγραφήματα και χειρόγραφα σημειώματα Τρικούπη προς Σκουλούδη και Σκουλούδη προς Τρικούπη Νοέμβριος 1889
- Γράμματα τρίτων προς Σκουλούδη από τράπεζες σχετικά με τα δάνεια

7.2: ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ‘ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΩΝ’ 1893
- Αποκόμματα εφημερίδων
- Τηλεγραφήματα Charles Heston (νομικός εκπρόσωπος των ελληνικών συμφερόντων στο Λονδίνο για τα δάνεια) προς Σκουλούδη
- Χειρόγραφο αντίγραφο Project de Convention ανάμεσα στον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης υπουργό εσωτερικών Θεόδωρο Θεοτόκη και τον εκπρόσωπο του αγγλικού οίκου C. J Ηambro & Son και του γαλλικού E. Hoskier 1893
- Επιστολή Charles Heston προς Σκουλούδη
- Έγγραφο Υπουργού Οικονομικών για την κατάσταση του δημόσιου χρέους έως την 31 Δεκεμβρίου 1892

7.3: ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
- Χειρόγραφα αντίγραφα συμβάσεων ελληνικής κυβέρνησης με τράπεζες του εσωτερικού (1881, 1882, 1883, 1884, 1887)

7.4: ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ‘ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΦΙΔΟΚΑΡΠΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ’
- Σχέδιο νόμου με χειρόγραφα σχόλια του Σκουλουδη
- Σχέδιο νόμου δακτυλογραφημένο
- Σχέδιο νόμου με χειρόγραφα σχόλια Τρικούπη
- Βιβλίο με τίτλο ‘The Currant Trade and Prospects thereon’ του Leon M. Messinesi – προξένου της Ελλάδας στο Λονδίνο
- Επιστολή διοίκησης Σταφιδικής Τραπέζης της Ελλάδας για το νομοσχέδιο
- Χειρόγραφη αναφορά Σκουλούδη προς Τρικούπη σχετικά με τη Σταφιδική Τράπεζα και τις παρακρατήσεις 1894

ΦΑΚΕΛΟΣ 8: "ΠΕΡΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ" 1894

8.1: ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ‘ΠΕΡΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ’ ΜΕ ΑΓΓΛΟΥΣ, ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
- Απόκομμα εφημερίδας Ακρόπολη (26 Οκτ. 1896) σχετικά με έκθεση των Γερμανών αντιπρόσωπων για το συμβιβασμό του δημόσιου χρέους
- Αντίγραφα τηλεγραφημάτων από τις πρεσβείες στο Παρίσι και στο Λονδίνο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις – Σεπτέμβριος - Ιούλιος 1894
- Αντίγραφα επιστολών ελληνικής κυβέρνησης και ελλήνων πρεσβευτών Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο
- Αναφορές Σκουλούδη προς το βασιλιά Γεώργιο σχετικά με την πορεία τον διαπραγματεύσεων και τις πιστώσεις
- Επιστολές προς τον Σκουλούδη

8.2: ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ‘ΠΕΡΙ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ’
- Νομοσχέδιο περί κανονισμού του εξωτερικού χρέους. Χειρόγραφο με σημειώσεις
- Επιστολές σχετικά με το διακανονισμό του χρέους (Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι)
- Χειρόγραφο αντίγραφο στα γαλλικά του διακανονισμού περί συμβάσεων δημόσιου χρέους
- Αντίγραφο στα γαλλικά του κειμένου της συνόδου για το διακανονισμό με τους άγγλους αντιπρόσωπους
- Σχέδια συμβάσεων
- Αποκόμματα της Le Monde Diplomatique
- Δύο Aide Mémoires των γάλλων αντιπρoσώπων

8.3: ΠΙΝΑΚΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
- Έγγραφα υπουργείου οικονομικών
- Χειρόγραφα με παρατηρήσεις επί του διακανονισμού
- Πίνακες παραδόσεων δανείων

ΦΑΚΕΛΟΣ 9: ΘΗΤΕΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (1897)

9.1: ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Δελτάριο με τίτλο ‘Le facteur grec dans le problème oriental’ του A.Z. Stephanopoli, διευθυντή του Messager d’Athènes, Αθήνα 1896
- Δελτάριο με τίτλο ‘Extradition des criminels étrangers se réfugiant en Turquie,’ Αθήνα 1894
- Έκθεση του γερμανικού κομιτάτου των κατόχων ελληνικών ομόλογων περί των διαπραγματεύσεων μετά των ελληνικών κυβερνήσεων, Αθήνα 1898
- Απόκομμα Révue d’ orient
- Έκθεση με τίτλο “Les sporades et les capitulations”
- Απόκομμα του Messager d’ Àthènes
- Διάφορες επιστολές προς τον Σκουλούδη για το θέμα των capitulations μετά το τέλος του πολέμου (Ελληνική πρεσβεία Κωνσταντινουπόλεως)
- Αντίγραφο οθωμανικής διαταγής απο τη Χίο προς τους Έλληνες υπηκόους (7 Aπριλíου 1897)

9.2: ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
- Αλληλογραφία Σκουλούδη με ξένους πρεσβευτές
- Προσωπικά σημειώματα Σκουλούδη
- Διάφορες cartes visites με σημειώσεις

9.3: ΑΝΑΦΟΡΕΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΠΑΛΑΙΩΝ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
- Χειρόγραφο αντίγραφο επιστολής Σκουλούδη προς τον πρωθυπουργό Ράλλη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του 18 Απριλίου 1897
- Αποκόμματα εφημερίδων
- Επιστολή Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιου
- Χειρόγραφα σημειώματα/τηλεγραφήματα
- Έγγραφα-αναφορές σχετικά με το συμβιβασμό των παλαιών χρεών
- Δελτάριο του υπουργείου οικονομικών με τίτλο ‘Χρέη του κράτους – διαπραγματεύσεις περί συμβιβασμού’ (Αθήνα 1896)

9.4: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1897 ΠΡΑΚΤΙΚΑ - ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - ΑΝΑΦΟΡΕΣ
- Πρακτικά συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη (6/18 Σεπτεμβρίου 1897)
- Αποκόμματα εφημερίδων
- Σχέδιο νόμου περί διεθνούς ελέγχου (19 Φεβρουαρίου 1898)
- Αγόρευση Δ.Ράλλη επί των προκαταρκτικών όρων της ειρήνης
- Αναφορά-Έκθεση Ε. Ευγενίδη για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

9.5: ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
- Χειρόγραφες σημειώσεις Σκουλούδη χωρίς ημερομηνία σχετικά με τον έλεγχο στα οικονομικά της Ελλάδας
- Αποκόμματα ελληνικού και ξένου τυπου (L’Aurore, Le Figaro, L’Économiste d’Orient, Νεολόγος Κωνσταντινουπόλεως, Εφήμερα, Το Άστυ, Οικονομολόγος, Πρωία, Messager d’Αthènes)

ΦΑΚΕΛΟΣ 10: ΘΗΤΕΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

10.1: ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ –ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
- Αντίγραφα τηλεγραφημάτων από πρεσβείες Βερολίνου, Παρισίων, Ρώμης, Λονδίνου, Βιέννης αναφορικά με την κατάσταση μετά τον πόλεμο

10.2: ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
- Χειρόγραφη έκθεση ‘Étude sur les financières de la Grèce’ και post scripture
- Χειρόγραφο αντίγραφο έκθεσης για τις πολεμικές αποζημιώσεις
- Πληροφορίες-χειρόγραφες σημειώσεις Σκουλούδη για τις πολεμικές αποζημιώσεις και αποκόμματα με άρθρα από τον L’ économiste d’ Orient
- Σημειώσεις με τίτλο ‘μέτρα οικονομικά του πάσχοντος έθνους’
- Σχέδιο νόμου ‘περί τροποποιήσεως των περί εργολαβίας διατάξεων του νόμου του 1871 περί εισπράξεων των δημόσιων εσόδων’
- Αντίγραφο επιστολής Σκουλούδη στο Γάλλο πρέσβη στην Αθήνα Boure
- Αντίγραφο χειρόγραφου άρθρου της Daily Chronicle

10.3: ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ – ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΟΥ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ
- Σχέδιο νόμου περί δανείου για την πληρωμή της πολεμικής αποζημίωσης
- Projet d’arrangement
- Έκθεση περί της εταιρείας της διαχειρίσεως του μονοπωλίου της Ελλάδας
- Τεύχος της εφημερίδας της κυβερνήσεως (12 Δεκεμβρίου 1895)

ΦΑΚΕΛΟΣ 11: ΘΗΤΕΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

11.1: ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1897,  ΕΚΤΟΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

11.2: ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ/ΠΑΡΙΣΙΩΝ/ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ/ΒΙΕΝΝΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1897
- Τηλεγραφήματα προς πρεσβευτές με οδηγίες
- Έκθεση-αναφορά με τίτλο ‘description générale de la nouvelle ligne frontière turco-hellène en Thessalie, après la carte de la frontière turco-grecque à l’échelle de 1/50000 exécutée pour la commission de delimitation en 1881
- Πρωτόκολλο sur la demarcation de la ligne qui sépare les armées ottomanes et greques durant l’armistice
- Αποκόμματα εφημερίδων για τον πόλεμο

11.3: ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ - 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1897

11.4: ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΒΙΕΝΝΗ, ΡΩΜΗ, ΠΑΡΙΣΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΟΝΤΑ ΑΡΙΘΜΟ (11 ΙΟΥΝΙΟΥ - 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 1897)

11.5: ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ FITZGERALD LAW (15-19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1897) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ANDRÉ SYNGROS (17 ΙΟΥΛΙΟΥ-29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1897)

11.6: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
- Ευχαριστήρια επιστολή Σκουλούδη (αντίγραφο) προς τον επικεφαλής των Άγγλων εθελοντών στον ελληνο-τουρκικό πόλεμο, Lieutenant C. C. Birch (25 Ιουλίου 1897)
- Επιστολή-απάντηση του Lieutenant C. D. Birch (30 Οκτωβρίου 1897) και επιστολή του W. Kinnaird Rose με την οποία συνοδεύει την αποστoλή στον Σκουλούδη δύο αντιτύπων του βιβλίου του με τίτλο With the Greeks in Thessaly, Λονδίνο 1897. Ένα αντίτυπο βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη (HG 690 R 79)
- Προσωπικές επιστολές προς τον Σκουλούδη από πρέσβεις και προσωπικούς του φίλους στο Παρίσι, Βουκουρέστι, Κάιρο κλπ

ΦΑΚΕΛΟΣ 12: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΛΟΝΔΙΝΟ 1912-1913)

12.1: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΟΥΛΟYΔΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
- Ευχαριστήρια τηλεγραφήματα του Κωνσταντίνου Β΄ προς τον Σκουλούδη για τη συμβολή του στη συνδιάσκεψη
- Προσωπικές επιστολές
- Επιστολές του ανιψιού του, Ι. Σκουλούδη
- Φυλλάδιο με τίτλο ‘The plea of Albania’ της Αλβανικής αντιπροσωπείας, Λονδίνο 1913
- Αντίγραφα επιστολών Σκουλούδη προς τρίτους
- Άρθρο και σκίτσο της Daily Telegraph με τίτλο ‘The siege of Janina’, 7 Μαρτίου 1913
- Αντίγραφο διακήρυξης για τα νησιά του Αιγαίου σε σύσκεψη της ειδικής επιτροπής, 31 Δεκεμβρίου 1912
- Αντίγραφο διακήρυξης από τον Sir Arthur Evans που υιοθετήθηκε από την επιτροπή για τα βαλκανικά ζητήματα
- Τηλεγραφήματα από το Υπουργείο Εξωτερικών
- ‘Memorial in favour of a lasting peace in the Near East’ υπογεγραμμένο από γνωστά ονόματα της ακαδημαϊκής κοινότητας , καθηγητές, κληρικούς. (ενδεικτικά αναφέρονται οι: R. M. Burrows, Sir Arthur Evans, Sir W. M. Ramsay, G. M. Trevelyan)

12.2: ΣΧΕΔΙΑ, ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ, ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
- Αντίγραφο pro memoria, με σημείωση Σκουλούδη ότι του εδόθη από τον Άγγλο Υπουργό Εξωτερικών Sir Edward Grey
- Σχέδιο πρωτοκόλλου από την αντιπροσωπεία της Τουρκίας
- Αντίγραφο σχεδίου από τον Υπουργό Εξωτερικών Κορομηλά , 23 Φεβρουαρίου 1913
- Αντίγραφο υπομνήματος Ανδρεάδη σχετικά με το δημόσιο οθωμανικό χρέος
- Κάρτα εισόδου του Σκουλούδη στην συνδιάσκεψη του Λονδίνου
- Φάκελος από το Υπουργείο Εξωτερικών προς τον Σκουλούδη με τίτλο ‘οδηγίαι’, πριν από την άφιξή του στο Λονδίνο

12.3: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΚΘΕΣΕΙΣ/ΑΝΑΦΟΡΕΣ
- Στατιστικά στοιχεία - πίνακες από το Υπουργείο Εξωτερικών  προς τον Σκουλούδη
- Φυλλάδιο με τίτλο ‘Écoles chrétiennes de Macédoine’
- Φυλλάδιο με τίτλο ‘Question de la contribution des états Balkaniques à la dette publique de la Turquie’ με πίνακες και επιπλέον ‘Mémoire sur l’indemnité de guerre’
- Φυλλάδιο με τίτλο ‘Mémoire sur la non participation des états Balkaniques à la dette publique Ottomane’
- Φυλλάδιο με τίτλο ‘Mémoire sur la maximum de la dette publique ottomane dont les états Balkaniques pouraient être chargés’

12.4: ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ (19 ΜΑΪΟΥ 1913)

ΦΑΚΕΛΟΣ 13: ΔΡΑΣΗ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1915-1916

13.1: ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1914-1917- ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
- Αναφορά-έκθεση με τίτλο “η επί της κατηγορίας των υπουργών του πρώην υπουργείου Σκουλούδη πλην του ναύαρχου Κουντουριώτου” (προανακριτική επιτροπή της βουλής)
- Αποκόμματα εφημερίδων με άρθρα σχετικά με την πολιτική κατάσταση
- Υπόμνημα Σκουλούδη στα ελληνικά/αγγλικά/γαλλικά για τα γεγονότα μετά τη διακήρυξη της 14/27 Ιουνίου 1917 από τον εκπρόσωπο των μεγάλων δυνάμεων Jonnart
- Υπόμνημα Σκουλούδη στα ελληνικά/αγγλικά/γαλλικά σχετικά με τα γεγονότα μετά την αναχώρηση του βασιλιά και την ανάληψη καθηκόντων από τον πρίγκιπα Αλέξανδρο
- Υπόμνημα Σκουλούδη στα ελληνικά με σημειώσεις (Μάρτιος του 1918). Στάλθηκε από τον ίδιο προς δημοσίευση σε εφημερίδες στην Αγγλία
- Αντίγραφο άρθρου της εφημερίδας Politicα (Ιανουάριος 1919) με τίτλο “Où Mr. Venizelos sacrifie sa partie pour sauver sa personne et sa révolution.”

13.2: ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ
- Δακτυλογραφημένα αντίγραφα των εννέα σημειωμάτων με τις απαιτήσεις και αιτήσεις των σύμμαχων
- Έκθεση-αναφορά Σκουλούδη για τη σχέση των δυνάμεων της συνεννόησης (Εntente) με την ελληνική κυβέρνηση
- Διάφορες επιστολές πρεσβευτών προς Σκουλούδη
- Τηλεγραφήματα του αρχηγού του επιτελείου Τρουπάκη για την κατάσταση στην Αθήνα και του υποστράτηγου Δούσμανη για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

13.3: ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ
- Αναφορές υπουργικού συμβουλίου, 9, 13 και 17 Νοεμβρίου 1915
- Εμπιστευτικό σημείωμα περί διπλωματικών μεταβολών
- Υπόμνημα Γενικού Επιτελείου, 27 Ιανουαρίου 1916, σχετικά με συνομιλία με τον Άγγλο στρατιωτικό ακόλουθο Αντισυνταγματάρχη Cunningham
- Αντίγραφο υπομνήματος περί αποστρατεύσεως (12 Φεβρουαρίου 1916)
- Σημειώσεις Σκουλούδη (4 Αυγούστου 1916)

13.4: ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ – ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ

13.5: ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 1916-1917

13.6: ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
- Αντίγραφα επιστολών προς Σκουλούδη
- Τηλεγραφήματα

ΦΑΚΕΛΟΣ 14: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1915-1916

14.1: ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 1915-16

14.2: ΕΓΓΡΑΦΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

14.3: ΕΓΓΡΑΦΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ – ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

14.4: ΕΓΓΡΑΦΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ – ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ
- Τουρκικά αιτήματα και κατάσταση ελληνισμού Τουρκίας
- Κατάλογος εμπορικών πλοίων (1916)
- Φάκελος εγγράφων μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και εξωτερικών και την αγγλική πρεσβεία για το ζήτημα των ασφαλιστικών εταιρειών στις νέες χώρες (1915)

ΦΑΚΕΛΟΣ 15: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1915-1916

15.1: ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ- 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 1916
- Επιστολές από πρεσβείες Λονδίνου, Παρισίων, Βερολίνου.
- Αντίγραφα επιστολών Σκουλούδη προς τρίτους
- Ενδοϋπηρεσιακά θέματα

15.2: ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΔΑΝΕΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
- Επιστολές Διοικητού Εθνικής Τράπεζας
- Σχέδια Εθνικής Τράπεζας για τους όρους
- Αναφορές υπουργείου οικονομικών και Σκουλούδη για τα δάνεια
- Σχέδια νόμων

15.3: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ
- Χειρόγραφο συνομιλίας Σκουλούδη με το Λόρδο Κίτσενερ, 7 Νοεμβρίου 1915
- Αποκόμματα εφημερίδων

15.4: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ
- Συμβούλια στέμματος, 6 Νοεμβρίου 1916, 27 Δεκεμβρίου 1916, 29 Μαϊου 1917
- Συνεντεύξεις Στρέιτ- Πολίτη, Λονδίνο (Ιανουάριος 1913)

ΦΑΚΕΛΟΣ 16: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

16.1: ΕΓΓΡΑΦΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1915 – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1916
- Αντίγραφα τηλεγραφημάτων Σκουλούδη προς τις ελληνικές πρεσβείες Παρίσι/Λονδίνο/Ρώμη /Αγ. Πετρούπολη
- Αναφορές πρεσβευτών προς την ελληνική κυβέρνηση

16.2: ΕΓΓΡΑΦΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1916 – ΙΟΥΝΙΟΣ 1916
- Αντίγραφα τηλεγραφημάτων Σκουλούδη προς τις ελληνικές πρεσβείες Παρίσι/Λονδίνο/Ρώμη /Αγ. Πετρούπολη
- Αναφορές πρεσβευτών προς την ελληνική κυβέρνηση

16.3: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ Α. ΚΡΙΕΖΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1915 – 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 1916

16.4: ΕΓΓΡΑΦΑ - ΑΝΑΦΟΡΕΣ - ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1915
- Κατακράτηση ελληνικών ατμόπλοιων από την Entente και διαμαρτυρία βασιλικής κυβέρνησης 30 Οκτωβρίου – 7 Δεκεμβρίου 1915
- Επεισόδια μεταξύ στρατηγού Jamail και συνταγματάρχη Μεσσάλα, 3-16 Οκτωβρίου 1915
- Δηλώσεις αυστριακής κυβερνήσεως ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα τα ελληνικά εδάφη τα επονομαζόμενα territoire de Grèce 4-5 Δεκεμβρίου 1915
- Συνεννοήσεις κυβερνήσεως - Entente για τη θέση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Μακεδονία, 22 Νοεμβρίου -2 Δεκεμβρίου 1915
- Διάβημα βασιλικής κυβέρνησης στο Βερολίνο, 1-9 Δεκεμβρίου1915
- Διαμαρτυρία βασιλικής κυβέρνησης για την ανέγερση οχυρωματικών έργων στη Μακεδονία από τους Συμμάχους, 2-6 Δεκεμβρίου 1915
- Παράπονα στρατηγού Sarail κατά του Έλληνα αντιστράτηγου στη Θεσσαλονίκη για τη χρήση του σιδηρόδρομου - αλληλογραφία και σχετικά διαβήματα, 1- 4 Δεκεμβρίου 1915
- Διάβημα Entente προς την Ελλάδα, 13-20 Νοεμβρίου 1915
- Περί αμέμπτου συμπεριφοράς αγγλικών στρατιωτικών αρχών στη Μακεδονία και ευχαριστίες βασιλικής κυβέρνησης, 5-11 Δεκεμβρίου 1915
- Διάφορα προβλήματα στη Μακεδονία σχετικά με τη σιδηροδρομική γραμμή μεταφοράς συμμαχικών στρατευμάτων, 29 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 1915
- Στάση των δυνάμεων της Εntente απέναντι στην Ελλάδα, 4-6 Νοεμβρίου 1915
- Συνέντευξη πρεσβευτή Ρωσίας με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Νέα Ημέρα
- Δηλώσεις κυβέρνησης Σκουλούδη, 2 Νοεμβρίου 1915
- Δηλώσεις Σκουλούδη κατά την διάρκεια συνάντησης με το Lord Kitchener και τον πρεσβευτή της Αγγλίας, 7/20 Δεκεμβρίου 1915
- Δυσπιστία δυνάμεων Entente απέναντι στην Ελλάδα, 24 Οκτωβρίου –16 Νοεμβρίου 1915
- Πρώτο διάβημα Entente προς την Ελλάδα, 14 Νοεμβρίου 1915
- Τηλεγράφημα Γενικού Επιτελείου Στρατού 14ης Νοεμβρίου προς τις πρεσβείες Παρισιού, Λονδίνου, Ρώμης σχετικά με την κρίσιμη θέση του αγγλογαλλικού στρατού στη Μακεδονία, 14-16 Νοεμβρίου 1915
- Δηλώσεις του Γάλλου υπουργού επικράτειας Cechin σχετικά με το ταξίδι του στην Ελλάδα, 25-26 Νοεμβρίου 1915
- Δηλώσεις γερμανικής κυβέρνησης για το διάβημα της Entente στην Ελλάδα, 16-22 Νοεμβρίου 1915

16.5: ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ (25 ΜΑΪΟΥ - 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1916) – ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 1916)

ΦΑΚΕΛΟΣ 17: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1915-1916

17.1: ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1915- ΙΟΥΝΙΟΣ 1916
- Αντίγραφα τηλεγραφημάτων που βρέθηκαν στην οικία Βενιζέλου για το διάστημα 4-20 Αυγούστου 1915)
- Αντίγραφο υπομνήματος με τίτλο Pourparlers avec la Serbie en vue d’une coopération militaire, 2 Νοεμβρίου 1915
- Αντίγραφο αναφοράς με τίτλο ‘Προτάσεις των δυνάμεων της Συνεννόησης προς την Ελλάδα περί συμμετοχής εις τον πόλεμο’
- Αντίγραφο τηλεγραφήματος J.N. Stavridi σχετικά με τη συνομιλία του με τον Lloyd George, 28 Οκτωβρίου 1915
- Αναφορές και τηλεγραφήματα σχετικά με τη σύλληψη των προξένων των κεντρικών μοναρχιών, Τουρκίας και Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη (3 Δεκεμβρίου 1915-28 Ιανουαρίου 1916)
- Κατάληψη Κέρκυρας από τους Γάλλους (28 Δεκεμβρίου 1915-10 Φεβρουαρίου 1916)
- Κατάληψη Καραμπουρνού από τους συμμάχους (15-23 Ιανουαρίου 1916)
- Απόβαση Iταλών στην Κέρκυρα (23 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου 1916)
- Αυθαιρεσίες γαλλικών ναυτικών αρχών στην Ελλάδα και διάφορες συλλήψεις από τους Γάλλους (27 Νοεμβρίου 1915-25 Απριλίου 1916)
- Κατάληψις υπό συμμάχων του λιμένος Αργοστολίου και ζήτημα μεταφοράς Σερβικού στρατού διά της διώρυγος Κορίνθου ή των ελληνικών σιδηρόδρομων (25 Μαρτίου-25 Μαϊου 1916)
- Οι Ιταλοί στη Βόρεια ΄Ηπειρο (11 Μαρτίου-17 Μαϊου 1916)
- Υπόθεση φρουρίου Ρούπελ και αποκλεισμός των δυνάμεων της Entente (29 Aπριλίου-7 Ιουνίου 1916)
- Φάκελος που περιέχει αντίγραφο συνομιλιών ελληνικής κυβέρνησης με κεντρικές δυνάμεις (20 Νοεμβρίου 1915)

17.2: ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΣ (2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1915)

17.3: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ - ΔΑΝΕΙΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ENTENTE ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΡΤΙΟΣ 1916)
- Προτάσεις σχετικά με παροχή δανείου150 εκατ. δραχμών στην ελληνική κυβέρνηση από τον Αναστάσιο Λιόρη (26 Σεπτεμβρίου –7 Νοεμβρίου 1915)
- Υπόθεση κοπής 10,000,000 κερμάτων από το γαλλικό νομισματοκοπείο (26 Μαρτίου- 6 Απριλίου 1916)
- Ζήτημα δανείου δυνάμεων συνεννοήσεως προς την Ελλάδα (26 Φεβρουαρίου-25 Μαρτίου 1916)

17.4: ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ (25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-19 ΜΑΪΟΥ 1916)

17.5: ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
- Σχέδιο συμβάσεως περί παρατάσεως των προνομίων της Εθνικής Τράπεζας
- Εισαγωγική έκθεση
- Notice pour la commission financière internationale
- Υπόμνημα

ΦΑΚΕΛΟΣ 18: ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ‘ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ’ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

18.1: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1916-1917 ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
- Αποκόμματα εφημερίδας Σκριπ σχετικά με την πυρκαγιά στο Τατόι (Ιούνιος 1917), Φεβρουάριος 1921
- Αποκόμματα εφημερίδας Εσπερινή σχετικά με τη δράση Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (Σεπτ. 1916), Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Απρίλιος 1921
- Απόκομμα εφημερίδας Ακρόπολις, 1 Ιουνίου1917
- Απόκομμα εφημερίδας Νέα Ημέρα της Τεργέστης σχετικά με την κήρυξη αποκλεισμού της Ελλάδας από την Entente, 23 Νοεμβρίου 1916
- Φύλλο εφημερίδας Βulletin hellénique σχετικά με τον Βενιζέλο και τη δράση του στη Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 1916

18.2: ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1917)

18.3: ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 23 ΜΑΪΟΥ 1917)

18.4: ΥΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ (ΒΙΒΛΙΑ, ΤΕΥΧΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ, ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ‘ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ’ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Bιβλίο με τίτλο ‘Η επανάστασις και ο άνθρωπός της – η βενιζελική προπαγάνδα εν τω μετώπω προς κατάρρευσιν αυτού και προπαρασκευή της επαναστάσεως’ του Δρόσου ιατρού, έκδοση της λέσχης Αλεξανδρείας, 1923
- Aποκόμματα εφημερίδας Σκριπ (16-22 Φεβρουαρίου 1924) για την επανάσταση του 1922, τον Πλαστήρα και το Γονατά
- Tεύχος του γαλλικού περιοδικού L’Ιllustration, Κυριακή 5 Ιουλίου 1919, αφιέρωμα στη συνθήκη ειρήνης των Βερσαλλιών (φυλάσσεται εκτός)
- Ministère des Finances, Rapport du Comité des Experts, La conférence des ministres des Finances, 7 Janvier 1925
- Τόμος του περιοδικού Mercure de France (15 Νοεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου 1922)
- Chronique de la quinzaine, τεύχη 1 Οκτωβρίου 1922, 15 Οκτωβρίου 1922, 15 Δεκεμβρίου 1922
- Βιβλίο με τίτλο Le Μystère de l’Orient, του Edouard Driault, Versailles 1921
- Βιβλίο με τίτλο La petite Entente, του Take Jonesko, Paris 1922
- Αποκόμματα εφημερίδων με άρθρα για τη δράση του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (Καθημερινή, Πολιτεία, Ελεύθερος, Ελεύθερος Τύπος, Bulletin Hellénique)

ΦΑΚΕΛΟΣ 19: ΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

19.1: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1918
- Αποκόμματα εφημερίδων (The Times, Εσπερινή, Σκριπ, Πατρίς, Πρόοδος)
- Επιστολές (1916-1917)
- Αντίγραφο κατάστασης με τα ονόματα των οικείων και των συγγενών του Σκουλούδη που μπορούσαν να τον επισκεφτούν στη φυλακή, έγγραφο αστυνομικής διεύθυνσης Αθηνών

19.2: ΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ
- Έγγραφο με τη σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου στη δίκη Σκουλούδη
- Αποκόμματα εφημερίδων
- Δύο γελοιογραφίες από εφημερίδα που απεικονίζουν τον Σκουλούδη έκπληκτο μπροστά στην ανακοίνωση για την αναβολή της δίκης
- Κατάθεση του εισαγγελέα Δ. Πίκουλα στη δίκη

19.3: ΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ
- Εξέταση μαρτύρων (Ν.Πολίτη, Αμβροσίου Νεγρεπόντη)
- Δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με τις καταθέσεις μαρτύρων (Καθημερινή)
- Σημειώσεις Σκουλούδη κατά την ακροαματική διαδικασία
- Δελτάριο στα γαλλικά με τίτλο Les idées de M.N. Politis, Ministre des affaires étrangères de Grèce sur le peuple Grec, Paris 1920
- Δακτυλογραφημένα πρακτικά αντιπαράθεσης Σκουλούδη-Πολίτη κατά τη διάρκεια της δίκης

19.4: ΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ
- Χειρόγραφες σημειώσεις Σκουλούδη για την απολογία του
- Αποκόμματα εφημερίδων ‘Διά την επί του ακροατηρίου απολογία’ του Σκουλούδη με χειρόγραφες σημειώσεις του
- Κατάθεση Σκουλούδη κληθέντος ως μάρτυρος ενώπιον του ανακριτού Α. Παυλόπουλου σχετικά με τη μήνυση της κυβέρνησης κατά της εφημερίδας Πατρίς
- Διάφορες σημειώσεις-γνωμοδοτήσεις
- Απολογητικά υπομνήματα των  Δ. Ράλλη, Μ. Χατζάκου, Στ. Σκουλούδη

ΦΑΚΕΛΟΣ 20: ΔΙΚΗ Σ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ

20.1: ΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ
- Κλητήριο θέσπισμα
- Εκθέσεις
- Καταθέσεις μαρτύρων
- Προτάσεις Σκουλούδη κατά του Ελληνικού Δημοσίου

20.2: ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
- Επιστολές και ευχαριστήρια δικηγόρων Σκουλούδη (Λυκουρέζος, Αγγελόπουλος, Παπαδάκης)

20.3: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ – ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Σ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ

20.4: Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ
- Απολογία Δημητρίου Γούναρη
- Απολογία Νικολάου Στράτου (στα αγγλικά)
- Απολογία Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη
- Αποκόμματα εφημερίδας Σκριπ για την πορεία της δίκης

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ -ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 21: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

21.1: ΤΟΜΟΣ ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1900 - 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1905)

21.2: ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1899 - 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1903)
- Eπιστολές για τραπεζικές συναλλαγές με: Eθνική Tράπεζα, Tράπεζα Αθηνών, Bιομηχανική Tράπεζα, Iονική Tράπεζα, Γεώργιο Σκουζέ, Βαλαωρίτη, Tράπεζα Γ. Εμπεδοκλή, T. J. B. Serpieri, αδελφούς Μαρίνου, Commission Financière, Eταιρεία Διαχειρίσεων, Πανελλήνια Aτμoπλοϊα, Eταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου, Εταιρεία Σιδηρών Θεσσαλίας, Εταιρεία Εργοληψιών, Τράπεζα Γαλανού, Κ. Αραβαντινός, Ε. Κορωνιός, E. Eugenidi (Constantinople), Fils A. Mavrogordato (Constantinople), L. Zarifi (Constantinople). Crédit Lyonnais (Smyrne), Mattes Chrussochi (Smyrne), Paul Athenogenes (Smyrne), N. Sacilly (Paris), D. Belgina (Paris), D. Sgoula (Paris), Ionian Bank (Vienna), N. Scanari (Vienna), National Bank für Deutschland (Berlin), C. J. Hambro & Son (London), Th. Papadacky (Paris)

ΦΑΚΕΛΟΣ 22: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

22.1: ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1903 - 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1908)
22.2: ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1897 - 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1902)

ΦΑΚΕΛΟΣ 23: ΠΕΡΙ ΚΡΗΤΗΣ

23.1: ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1867 – ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ

23.2: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

23.3: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
- Επιστολές προς Σκουλούδη
- Βιβλίο με τίτλο The Eastern Crisis – A letter of Gladstone to the Duke of Westminster, London 1897
- Η ελληνική έκδοση του άνωθεν βιβλίου Η Ανατολική κρίσις – Επιστολή Γλάδστωνος προς το Δούκα του Ουέστμινστερ, Αθήνα 1897
- Φυλλάδιο με τίτλο "The Desire of the Cretan People"

23.4: ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ - ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ, ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ
- Χειρόγραφες περιλήψεις εφημερίδων περιόδου 1897 (Άστυ, Εφημερίς, Εστία, The Standard)
- Αντίγραφα τηλεγραφημάτων
- Συνεντεύξεις Σκουλούδη στον τύπο για το κρητικό ζήτημα
- Αποκόμματα εφημερίδων (Mechveret, Παλιγγενεσία, The Standard, Πρωία, Ακρόπολις, Άστυ)
- ‘Η προς τους Κρήτας επιστολή μου’ 14 Μαρτίου 1897

23.5: ΣΧΕΔΙΟΝ ΠΕΡΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
- Σχέδιον περί οργανώσεως της Κρητικής Πολιτείας μέρος α΄
- Σχέδιον περί οργανώσεως της Κρητικής Πολιτείας μέρος β΄
- Σχέδιον περί οργανώσεως της Κρητικής Πολιτείας μέρος γ΄

ΦΑΚΕΛΟΣ 24: ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΑ – ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ – ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ

24.1: ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΑ, ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ
- Σύμβαση τράπεζας Κωνσταντινουπόλεως με την κυβέρνηση Δηλιγιάννη για σύναψη δανείου
- Σύμβαση περί κατασκευής ελληνικών κερμάτων
- Φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως (5 Ιανουαρίου 1881)
- Αποκόμματα εφημερίδων (Ελευθερία, Αιών)
- Χάρτης του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας
- Φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως (26 Φεβρουαρίου 1902). Καταστατικό της εταιρείας εκμεταλλεύσεως
- Σύμβαση περί κατασκευής και εκμετάλλευσης σιδηροδρόμου από Πειραιώς μέχρι Δεμερλή και των οθωμανικών συνόρων
- Memorandum and articles of association of the eastern railway construction syndicate, limited

24.2: ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ
- Έκθεση σχετικά με τις υδραυλικές εργασίες του Θριασίου πεδίου
- Rapport sur l’ adduction des eaux de Stymphale à Αthènes

24.3: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ
- Υπουργείο Εσωτερικών, Chemin de fer du Pirée à Larissa, avant- projet, bordereau des pièces (section de Livadia à Lamia, de Lamia à Larissa, profils en travers, profil en long, rapport du directeur de la mission)

24.4: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
- Φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως, 26 Φεβρουαρίου 1902, ‘περί εγκρίσεως του καταστατικού της εταιρείας των ελληνικών σιδηρόδρομων’
- ‘Projet de convention’
- Φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως, 17 Φεβρουαρίου 1900, ‘περί κυρώσεως συμβάσεως περί κατασκευής και εκμεταλλεύσεως σιδηροδρόμου’
- Memorandum and articles of association of the eastern railway construction syndicate
- Bιβλίο με τίτλο De Paris à Athènes en 62 heures, par Dem. Georgiades, Paris, 1899
- Αντίγραφα με σημειώσεις και διορθώσεις του ‘Convention pour la construction et l’exploitation de la ligne à voie du Pirée à Demerly’, 16 Μαρτίου 1900

ΦΑΚΕΛΟΣ 25: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ

25.1: ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – 1861

25.2: ‘ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ’ - 1899
- Χειρόγραφο ‘Περί μεταφράσεως του Ευαγγελίου’ – 1899
- Αποκόμματα εφημερίδων για το ίδιο ζήτημα (Σκριπ, Πατρίς, Το Άστυ, Εμπρός, Καιροί, Πρωία, Ιερός Σύνδεσμος)

25.3: ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 1908-1917 - ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΑΛΙΕΡΗ - ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ
- Επιστολές Σκαλιέρη προς Σκουλούδη
- Αναφορά-έκθεση Σκαλιέρη για την κατάσταση στην Τουρκία, Δεκέμβριος 1912
- Αντίγραφο ανοιχτής επιστολής Σκαλιέρη προς το Μέγαν Βεζίρη Κιαμήλ Πασά, 9 Δεκεμβρίου 1912
- Αναφορά-έκθεση για την κατάσταση στην Τουρκία, 22 Φεβρουαρίου 1914
- Αναφορά- έκθεση για την κατάσταση στην Τουρκία μετά την επανάσταση του 1908, Δεκέμβριος 1915
- Ανυπόγραφη έκθεση για την κατάσταση στο εξωτερικό με ημερομηνία 23 Μαϊου 1917
- Δύο αντίγραφα επιστολών του S. A. Le prince Sabaheddine προς τη γαλλική κυβέρνηση, 16 και 27 Απριλίου 1916

25.4: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟ ΒΑΛΟΥΚΛΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (ΔΩΡΕΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ)
- Επιστολές από το γενικό γραφείο των εθνικών φιλανθρωπικών καταστημάτων στην Κωνσταντινούπολη
- Επιστολές από τους υιούς Μαυρογορδάτους
- Κάτοψη του κτιρίου του Οφθαλμιατρείου
- Τέσσερις φωτογραφίες από τα εγκαίνια θεμελίωσης της κλινικής

25.5: ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

25.6: ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΜΑΞΩΝ 1896-1900

25.7: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΡΕΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV: ΠΟΙΚΙΛΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 26: 1886-1901. ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Σ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ – ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΕΤΕΟΚΛΕΟΥΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

26.1: ΦΑΚΕΛΟΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ

26.2: ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ 1891-1896

26.3: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

26.4: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ 27: ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

27.1: ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΛΙΜΝΗΣ ΚΩΠΑΪΔΑΣ
- Διάφορα έγγραφα
- Κατάλογος (μεταλλεία Νάξου)
- Κατάλογος (λίμνη Κωπαΐδα)

27.2: ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΠΑΥΛΗΣ ΣΤΗ ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ (ΝΥΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ) ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ (1912)
- Έγγραφα παραχώρησης

27.3: ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
- Αλληλογραφία σχετικά με το κληροδότημα Κοργιαλενίου για την ίδρυση Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα
- Επιστολή Α. Μπενάκη προς τον Σ. Αθηνογένη για το αρχείο Σκουλούδη στην Εθνική Πινακοθήκη και απαντητική επιστολή Αθηνογένη
- Αλληλογραφία Σ. Σκουλούδη για την Πινακοθήκη

27.4: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ – ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ
- Αποκόμματα εφημερίδων
- Κατάλογοι εκθέσεων έργων τέχνης

27.5: ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
- Έγγραφο κλήσης Κωνσταντίνου Μελά κατά Στέφανου Σκουλούδη, 5 Οκτωβρίου 1922
- Η δίκη και οι καταθέσεις μέσα από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Καθημερινή, 1921- 1922

ΦΑΚΕΛΟΣ 28: ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΑ Σ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ – ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

28.1: ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΠΟΙΚΙΛΑ
- Επιστολές
- Μηνιαία συνοπτική κατάσταση της Ιονικής Τράπεζας
- Έγγραφο σχετικό με την καταμέτρηση της κτηματικής περιουσίας του δημοσίου
- Πρόγραμμα καταμέτρησης της κτηματικής περιουσίας του δημοσίου
- Απόκομμα εφημερίδας Ακρόπολη, 23 Φεβρουαρίου 1902, με άρθρο του Μητσόπουλου με τίτλο ‘Το πλουτολογικόν της Ελλάδος μέλλον’
- Μετοχές (εκτός φακέλου)

28.2: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1917-1920
- Έκθεσις οικονομικής επιτροπείας επί των δαπανών Υπουργείου Οικονομικών 1917-1920
- Αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών για τις δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών 1917-1920

28.3: ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ – ΕΓΓΡΑΦΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ – ΔΙΑΘΗΚΕΣ
- Πωλητήρια συμβόλαια με ημερομηνίες 5 Δεκεμβρίου 1902, 8 Μαρτίου 1904, 3 Ιουνίου 1899, 7 Ιανουαρίου 1895, 11 Μαϊου 1911
- Διαθήκες Φραγγίσκου Καλαρώνη (θείος Σ. Σκουλούδη), Μιχαήλ Καλαρώνη (υιού Φραγγίσκου)
- Διαθήκη Ιωάννη Σκουλούδη (πατέρα του Σ. Σκουλούδη)

28.4: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ
- Αποκόμματα εφημερίδων ταξινομημένα και αριθμημένα απο τον ίδιο τον Σκουλούδη για την πολιτική του δράση και τη ζωή του

28.5: ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1928
- Σημειώσεις και διάφοροι λογαριασμοί – έξοδα κηδείας μνημόσυνου – αγγελτηρίων κηδείας
- Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και επιστολές και φάκελος με cartes visites για συλλυπητήρια
- Βοηθήματα εις μνήμην Σκουλούδη

ΦΑΚΕΛΟΣ 29: ΚΕΙΜΕΝΑ – ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

29.1: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ – ΑΡΘΡΑ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ
- Επιστολές Γ. Παπαδάκη (εκ των συνηγόρων του Σκουλούδη) την περίοδο της δίκης του
- Κείμενο συμπαράστασης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Ν. Καλογερόπουλου (Αύγουστος 1916), ανυπόγραφο
- Κείμενο στα αγγλικά του Ιωάννη Γενναδίου με τίτλο ‘Τhe recent change of regime in Greece’ δημοσιευμένο στο περιοδικό Advocate of Peace, vol. 84 , Washington, January 1922
- Άρθρο του Ν. Πολίτη με τίτλο ‘La Grèce et l’Entente’
- Προεκλογικό υλικό – φυλλάδια για την υποψηφιότητά του ως βουλευτή Αττικής
- Ιδιόχειρο βιογραφικό σημείωμα Σκουλούδη στα γαλλικά

29.2: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΟΙΚΙΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ 1898-1901
- Σελίδες από το βιβλίο του Μ. Πανταζή ‘Περί του νόθου των Πλάτωνος Νόμων’
- Απόκομμα εφημερίδας Το Άστυ με αγόρευση του Υπουργού Οικονομικών Στρέιτ για το νομοσχέδιο περί ελέγχου των οικονομικών, 23 Φεβρουαρίου 1898
- Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με την Εθνική Εταιρεία 1900
- Επιστολές και αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με την σταφιδική τράπεζα
- Επιστολές, σχέδιο νόμου και φυλλάδιο σχετικά με την ίδρυση σχολής καλών τεχνών 1901
- Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με την ελληνο-ρουμανική προσέγγιση 1901
- Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με τη Ρωσία και την ορθόδοξη εκκλησία 1899
-‘Περί προφοράς της ελληνικής’, επιστολή Σκουλούδη προς τον Muller, Γραμματέα του Φιλελληνικού Συλλόγου του ΄Αμστερνταμ 8 Φεβρουαρίου 1891
- Διάφορα αποκόμματα οικονομικού περιεχομένου

29.3: ΚΕΙΜΕΝΑ – ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΑ – ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΤΡΙΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
- Κείμενα Σκουλούδη
- Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με την αναθεώρηση του συντάγματος
-΄Αρθρο με τίτλο ‘The abdication of King Constantine’

ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 30: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 1871

30.1: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 1871

30.2: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 1871

ΦΑΚΕΛΟΣ 31: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 1873-1878

31.1: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1873

31.2: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1874

31.3: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1876

31.4: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1878

ΦΑΚΕΛΟΣ 32: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 1878-1879

32.1: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1878-9

32.2: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ
- Συγγρός προς Σκουλούδη
- Βλαστός προς Σκουλούδη
- Κορωνιός προς Σκουλούδη
- Τηλεγραφήματα

ΦΑΚΕΛΟΣ 33: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 1871-1927 (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ, ΠΟΙΚΙΛΑ)

33.1: ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1871-1896
- Φάκελος με προσωπικά σημειώματα και cartes visites της Χριστίνης Δοσίου
- Αντίγραφα επιστολών Σκουλούδη
- Επιστολές Σκουλούδη από φίλους και συγγενείς

33.2: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΜΕ ΤΟΝ SIR BASIL ZAHARROF – ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ SIR BASIL ZAHARROF – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
- Carte visite με χειρόγραφο σημείωμα του Sir Basil Zaharrof συνοδευόμενη από εφημερίδες σχετικά με το θάνατο της συζύγου του Lady Zaharrof (née Maria del Pilar de Maguiro)
- Φωτογραφία του Sir Basil Zaharrof από τη Matin
- Επιστολή Σκουλούδη προς Zaharrof
- Τηλεγράφημα Zaharrof προς Σκουλούδη περί υποψηφιότητας του Πρίγκηπα Χριστόφορου για το θρόνο της Πορτογαλίας 26 Οκτωβρίου 1913
- Επιστολή του ανηψιού του Ιωάννη Αθηνογένη (;) με αναφορά στον Zaharrof, 23 Απριλίου 1922
- Άρθρα
- Επιστολές Zaharrof προς Σκουλούδη

33.3: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

33.4: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜ. ΤΣΟΥΔΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ. ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΣΚΥΛΙΤΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (1916 ΚΑΙ 1920)

33.5: ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1915-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1927)

33.6: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΜΕ ΤΟΝ Σ. Π. ΦΩΚΑ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ L’ENTENTE ET LA GRÈCE PENDANT LA GRANDE GUERRE 1914-1915

33.7: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ (ΠΟΙΚΙΛΗ ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ)

ΕΝΟΤΗΤΑ VI: ΛΙΜΝΗ ΚΩΠΑΪΔΟΣ

ΦΑΚΕΛΟΣ 34: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΙΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ (1880-1893)

34.1: RAPPORT DU COMMISSAIRE (chargé de la vérification des apports) - ALAIN ABADIE

34.2: STATUTS

34.3: BILAN AU 31 DÉCEMBRE 1881

34.4: BILAN AU 31 DÉCEMBRE 1882

34.5: BILAN AU 31 DÉCEMBRE 1883

34.6: NOTE SOMMAIRE SUR LE DERNIER PROJET DE DESSÉCHEMENT (approuvé par le Gouvernement Hellénique, et sur l’état actuel des travaux), 1884

34.7: RENSEIGNEMENTS SUR LA SITUATION ACTUELLE DES TRAVAUX (mai 1884)

34.8: RENSEIGNEMENTS SUR LAMARCHE DES TRAVAUX DU LAC COPAIS (soumis à M. Léonce Vée, Arbitre) - POUR LA COMPAGNIE , 1884

34.9: RAPPORTS DU CONSEIL D’ADMINISTRATION - ASSEMBLÉES GÉNÉRALES DU 10 JUIN, 1885

34.10: INAUGURATION DU CANAL ÉMISSAIRE DE KARDITZA (le 30 mai 1886) - NOTICE SOMMAIRE AVEC UNE CARTE, 1886

34.11: RAPPORT DU CONSEIL D’ADMINISTRATION - ASSEMBLÉE GÉNÉRALE DU 19 JUILLET 1886, 1886

34.12: RAPPORT DU CONSEIL D’ADMINISTRATION - ASSEMBLÉE GÉNÉRALE EXTRAORDINAIRE DU 5 MAI 1887, 1887

34.13: RAPPORT DU CONSEIL D’ADMINISTRATION ET DU COMMISSAIRE DES COMPTES - ASSEMBLÉE GÉNÉRALE ORDINAIRE DU 29 JUIN 1887, 1887

34.13α: RAPPORT DU CONSEIL DE LIQUIDATION - ASSEMBLÉE GÉNÉRALE EXTRAORDINAIRE DU 7 JANVIER 1888, 1888

34.14: RAPPORT DU CONSEIL DE LIQUIDATION - ASSEMBLÉE GÉNÉRALE ORDINAIRE DU 28 JUILLET 1888, 1888

34.15: RAPPORT DU CONSEIL DE LIQUIDATION - ASSEMBLÉE GÉNÉRALE ORDINAIRE DU 24 JUILLET 1889, 1889

34.16: RAPPORT DU CONSEIL DE LIQUIDATION - ASSEMBLÉE GÉNÉRALE ORDINAIRE DU 25 JUILLET 1891

34.17: RAPPORT DU CONSEIL DE LIQUIDATION - ASSEMBLÉE GÉNÉRALE ORDINAIRE DU 5 DÉCEMBRE 1892, 1892

34.18: NOTE SUR LA VALEUR DU DOMAINE DE COPAIS (L. Pochet, 1893)

34.19: RAPPORT DU CONSEIL DE LIQUIDATION - ASSEMBLÉE GÉNÉRALE DU 29 NOVEMBRE 1893, 1893

ΦΑΚΕΛΟΣ 35: ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΙΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ (1880-1892)

35.1: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1880

35.2: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1881

35.3: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1883

35.4: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1886

35.5: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1890

35.6: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1891

35.7: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1892

35.8: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΤΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 36: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΙΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΝ ΤΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ (1886-1894)

36.1: LIQUIDATION (1886-1894)

36.2: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ LÉΟΝ POCHET (1886-1891)

36.3: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ALEX. ELLISSEN (1887-1890)

36.4: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ J. DU MONT (1889-1894)

36.5: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΡΕΤΣΙΝΑ (1894)

ΦΑΚΕΛΟΣ 37: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΜΕ ΤΟΝ CH. CHESTON ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ LAKE COPAIS CO. LTD ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΩΠΑΪΔΟΣ (LAKE COPAIS CO. LTD) (1886-1895)

37.1: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1886

37.2: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1887

37.3: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1890

37.4: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1891

37.5: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1892

37.6: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1893

37.7: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1894

37.8: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1895

37.9: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ (ΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΤΑ)

ΦΑΚΕΛΟΣ 38: ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΚΩΝ ΒΟΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ  ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΙΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ (1886-1892) (Α΄)

38.1: TRIBUNAL DE COMMERCE DE LA SEINE AUDIENCE DU 12 JUILLET 1886 (M.M. Vocotopoulos et consorts contre la société pour le dessèchement et l’exploitation du lac Copais)

38.2: ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

38.3: ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ

38.4: ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡ. 570 ΤΟΥ ΕΝ ΣΥΡΩ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ

38.5: ΔΙΑΦΟΡΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 39: ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΚΩΝ ΒΟΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ  ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΙΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ (1886-1892) (Β΄)

39.1: ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

39.2: ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

39.3: ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

39.4: ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΤΟΥ

ΦΑΚΕΛΟΣ 40: LAKE COPAIS CO. LTD - GUARANTEE (1887-1892)

40.1: ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ GUARANTEE ΤΗΣ LAKE COPAIS CO. LTD ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1887-1892

ΦΑΚΕΛΟΣ 41: ΑΝΑΦΟΡΕΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ LAKE COPAIS CO. LTD - GUARANTEE (1887-1938)

41.1: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1887

41.2: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1888

41.3: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1891

41.4: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1892

41.5: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1893

41.6: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1894

41.7: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1895

41.8: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1896

41.9: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1898

41.10: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1899

41.11: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1900

41.12: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1901

41.13: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1903

41.14: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1905

41.15: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1907

41.16: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1913

41.17: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1916

41.18: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1921

41.19: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1922

41.20: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1929

41.21: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1930

41.22: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1932

41.23: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1934

41.24: ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1938

ΦΑΚΕΛΟΣ 42: ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ, ΝΟΜΟΙ, ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΩΠΑΪΔΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ (1884-1937)

42.1: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝ ΠΕΡΙ ΚΥΡΩΣΕΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΠΟ 30 ΜΑΪΟΥ 1880 ΠΕΡΙ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ ΛΙΜΝΗΣ

42.2: ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΠΕΡΙ ΚΥΡΩΣΕΩΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΓΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ (1902, 1904, 1906, 1908)

42.3: ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ. ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 1893, ΕΚ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ

42.4: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΡ. 1, ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 1894, ΕΚ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ (περιέχει την έκθεσιν της προς διανομήν του Κωπαϊδικού πεδίου επιτροπής)

42.5: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΑΘΗΝΑΙ 1908

42.6: ΝΟΜΟΙ, ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ, ΑΘΗΝΑΙ 1925

ΦΑΚΕΛΟΣ 43: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ LAKE COPAIS CO. LTD (1889-1939)

43.1: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1889

43.2: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1890

43.3: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1891

43.4: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1892

43.5: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1893

43.6: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1907

43.7: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1908

43.8: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1918

43.9: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1922

43.10: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1924

43.11: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1925

43.12: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1926

43.13: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1927

43.14: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1928

43.15: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1929

43.16: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1930

43.17: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1931

43.18: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1932

43.19: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1935

43.20: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1936

43.21: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1937

43.22: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1938

43.23: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1939

43.24: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ (ΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΤΑ)

ΦΑΚΕΛΟΣ 44: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ (1884-1937)

44.1: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1883

44.2: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1884

44.3: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1885

44.4: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1886

44.5: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1892

44.6: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1893

44.7: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1894

44.8: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1902

44.9: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1908

44.10: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1916

44.11: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1922

44.12: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1924

44.13: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1926

44.14: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1928

44.15: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1930

44.16: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1934

44.17: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1936

44.18: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ 1937

44.19: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΤΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 45: ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΠΑΪΔΑ (ΧΑΡΤΕΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΛΠ)

45.1: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΡΟΣ ΕΜΨΥΧΩΣΙΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ (η επιστολή υπογράφεται από πολλούς κατοίκους αλλά είναι άνευ χρονολογικής ενδείξεως)

45.2: PLAN LAKE COPAIS SHOWING KILOMETRIC DIVISIONS (inset to join eastern extremity of plan, Athens 1900)

45.3: ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕ 14 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ

45.4: ΒΙΒΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ DESSÈCHEMENT DU LAC COPAÏS INAUGURATION DU 12 JUIN 1886

45.5: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ, ΑΘΗΝΑΙ 1951 (βιβλίο)
 

ΕΝΟΤΗΤΑ VII: ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ Σ.ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ 46: ΒΙΒΛΙΑ

• Η προς τους Κρήτας επιστολή μου της 14ης Μαρτίου 1897, Αθήνα, 1899. (2 αντίτυπα)
• Απάντησις εις τα λεχθέντα εν τω Βουλευτηρίω, Αθήνα, 1917 (12 αντίτυπα)
• Απολογία επί των απαγγελθεισών κατηγοριών, Αθήνα, 1919 (20 αντίτυπα)
• Σημειώσεις προς απόκρουσιν των κατηγοριών της προανακριτικής επιτροπής της βουλής κατά την ενδεχόμενην επ’ακροατηρίου απολογίαν αυτού. Αθήνα, 1921 (20 αντίτυπα)
• Συνδιαλέξεις μετά προσώπων επισήμων και μη, Αθήνα, 1922 (7 αντίτυπα)

ΕΝΟΤΗΤΑ VIII: ΤΥΠΟΣ

Η ενότητα αποτελείται απο είκοσι δεμένους τόμους σε χρονολογική σειρά με τίτλο ‘Εκ των περισωθέντων’ και δύο φακέλους με αποκόμματα

ΦΑΚΕΛΟΣ 47: ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 48: AΠΟΚΟΜΜΑΤΑ

ΤΟΜΟΣ 1. 1865 - 1895
Εκ των περισωθέντων 1865-1895
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• το θάνατο του Ιωάννη Σκουλούδη (Ώρα, 11 Μαϊου 1877) και το θάνατο της Ζένης Σκουλούδη (Εφημερίς, 31 Οκτωβρίου 1886)
• την υποψηφιότητα Σ. Σκουλούδη για τη βουλευτική έδρα της Σύρου (Αναγέννησις, 1 Σεπτεμβρίου 1879, Πατρίς, 18 Σεπτεμβρίου 1879)
• τον διορισμό Σ. Σκουλούδη ως πρεσβευτή στη Μαδρίτη (Αναγέννησις, 28 Δεκεμβρίου 1882)
• την εκλογή Σκουλούδη στη βουλευτική έδρα των Κυκλάδων (Πατρίς, 19 Ιανουαρίου 1887)
• το διορισμό Σκουλούδη στο υπουργείο Ναυτικών με την κυβέρνηση Τρικούπη (Ακρόπολις, 11 Ιουνίου 1892)

ΤΟΜΟΣ 2. 1896 - 1903
Εκ των περισωθέντων 1896-1903
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• αγορεύσεις Σκουλούδη στη βουλή (Το Άστυ, 10 Μαρτίου 1896)
• το Κρητικό ζήτημα (Το Άστυ, 27 Ιουνίου 1896, The New York Herald, 5 July 1896)
• την εκλογή νέου αρχηγού στο Τρικουπικό κόμμα (Το Άστυ, 16 Οκτωβρίου 1896)
• την υποψηφιότητα Σκουλούδη ως βουλευτή Πατρών (2 Μαρτίου 1900)

ΤΟΜΟΣ 3. 1897
Εκ των περισωθέντων 1897
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• τον ελληνοτουρκικό πόλεμο (The Times, 1 May 1897 – 30 September 1897)

ΤΟΜΟΣ 4. 1897 - 1899
Εκ των περισωθέντων 1897-1899 και 1901-1903
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• το Κρητικό ζήτημα (Παλιγγενεσία, 21 Νοεμβρίου 1898, Νεολόγος Κωνσταντινουπόλεως, 26 Ιανουαρίου 1899)
• την ανεύρεση χάλκινων αγαλμάτων στη θάλασσα των Αντικυθήρων (Το Άστυ, 1 Απριλίου 1901)

ΤΟΜΟΣ 5. 1904 - 1907
Εκ των περισωθέντων 1904-1907
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• το Μακεδονικό ζήτημα (Το Νέον Άστυ, 6 Ιανουαρίου 1904)
• την υποψηφιότητα Σκουλούδη για τη βουλευτική έδρα της Σύρου (Η Φωνή των Κυκλάδων και Αθηνών, 24 Ιουνίου 1904)
• το σταφιδικό ζήτημα (Οικονομικά Χρονικά, 23 Οκτωβρίου 1904)
• την υποψηφιότητα Σκουλούδη για τη βουλευτική έδρα των Θηβών (Ακρόπολις, 10 Φεβρουαρίου 1905)
• την υποψηφιότητα Σκουλούδη ως βουλευτή Αττικής (Νέο Άστυ, 25 Φεβρουαρίου 1906)
• την δωρεά Σκουλούδη για την ανέγερση Οφθαλμιατρείου στην Κωνσταντινούπολη στη μνήμη των γονιών του (Εμπρός, 18 Ιουνίου 1907)

ΤΟΜΟΣ 6. 1908 - 1909
Εκ των περισωθέντων 1908-1909
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• την επαναληπτική εκλογή Αττικής (Σκρίπ, 17 Μαϊου 1908)
• την υποψηφιότητα Σκουλούδη (Εμπρός, 14 Ιουνίου 1908)
• το Κρητικό ζήτημα (Αστραπή, 27 Φεβρουαρίου 1909)

ΤΟΜΟΣ 7. 1910 - 1911
Εκ των περισωθέντων 1910-1911
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μετά το κίνημα (Le Monde Hellénique, 22 Ιανουαρίου 1910)
• το σχηματισμό νέας κυβέρνησης (Σκρίπ, 19 Ιανουαρίου 1910)
• το Κρητικό ζήτημα (Εμπρός, 6 Αυγούστου 1911)

ΤΟΜΟΣ 8. 1912 - 1913
Εκ των περισωθέντων 1912-1913
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• το Κρητικό ζήτημα (Αθήναι, 21 Ιουνίου 1912)
• την αποστολή Σκουλούδη στο Λονδίνο για τις διαπραγματεύσεις (Ακρόπολις, 24 Νοεμβρίου 1912)
• τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Λονδίνο (Figaro, 28 Δεκεμβρίου 1912)
• τη δολοφονία του Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη (Daily Telegraph, 10 Μαρτίου 1913)
• την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης (The Times, 31 Μαϊου 1913)

ΤΟΜΟΣ 9. 1913 - 1914
Εκ των περισωθέντων 1913-1914
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης (The Daily Chronicle, 31 Μαϊου 1913)
• τον απολογισμό των διαπραγματεύσεων (Les Temps, 11 Ιουνίου 1913)
• την επιστροφή του Σκουλούδη στην Ελλάδα μετά από την οκτάμηνη παραμονή του στο Λονδίνο για τις διαπραγματεύσεις (Αθήναι, 29 Ιουνίου 1913)
• τις συμβάσεις της Εθνικής Τράπεζας με την κυβέρνηση (Εστία, 31 Οκτωβρίου 1914)

ΤΟΜΟΣ 10. 1913 - 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1915
Εκ των περισωθέντων 1913 - 1914 – 10 Νοεμβρίου 1915
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• την πολιτική κρίση (Εμπρός, 20 Φεβρουαρίου 1913)
• τον τερματισμό της κρίσης και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Σκουλούδη (Νέα Ημέρα Τεργέστης, 23 Οκτωβρίου 1915)
• την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης (Εφημερίς, 25 Οκτωβρίου 1915)
• την υποδοχή της νέας κυβέρνησης απο τον ξένο τύπο (Daily Chronicle, 8 Νοεμβρίου 1915)
• τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τη στάση ουδετερότητας (Journal of Commerce, New York, 9 Νοεμβρίου 1915)
Στον τόμο υπάρχουν δύο φωτογραφίες α. Φρουρά Ελλήνων στρατιωτών μπροστά από την πόρτα της οικίας του Σ. Σκουλούδη, Μάρτιος 1913, και β. Ο διάδοχος της Σερβίας Πρίγκηπας Αλέξανδρος εξερχόμενος της οικίας Σκουλούδη, Μάρτιος 1913

ΤΟΜΟΣ 11. 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1914 - 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1915
Εκ των περισωθέντων 4-10 Νοεμβρίου 1915
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• την επίσκεψη του Λόρδου Κίτσενερ στην Αθήνα και τις διαβουλεύσεις του με τον Σκουλούδη (Σκριπ, 8 Νοεμβρίου 1915)

ΤΟΜΟΣ 12. 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1915 - 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1915
Εκ των περισωθέντων 15 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου 1915
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, M. Denys Cochin, στην Αθήνα (Petit Comtois Besancon, 18 Νοεμβρίου 1915)
• τις πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει εγγυήσεις στις συμμαχικές δυνάμεις (New York Herald, 18 Νοεμβρίου 1915)

ΤΟΜΟΣ 13. 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1915 - 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1916
Εκ των περισωθέντων 5 Δεκεμβρίου 1915 - 4 Ιανουαρίου 1916
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• τις ελληνικές διαμαρτυρίες για τις κατηγορίες των συμμάχων (Daily Telegraph, 20 Δεκεμβρίου 1915)
• τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης διά στόματος Σκουλούδη (Daily Telegraph, 23 Δεκεμβρίου 1915)
• την αποβίβαση των Σερβικών δυνάμεων στην Κέρκυρα (Le Matin, 13 Ιανουαρίου 1916)

ΤΟΜΟΣ 14. 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1916 - 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1916
Εκ των περισωθέντων 5 Ιανουαρίου - 27 Μαρτίου 1916
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• την παρουσία συμμαχικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη (Daily Telegraph, 18 Ιανουαρίου 1916)
• τη στάση της Ελλάδας (Révue de Paris, 1 Φεβρουαρίου 1916)
• την επίσκεψη του στρατηγού Σαραίγ στην Αθήνα (La Gazette d’ Athènes, 21 Φεβρουαρίου 1916)
• την επίσκεψη των πρεσβευτών της Αντάντ στον Σκουλούδη (Καιροί, 22 Μαρτίου 1916)

ΤΟΜΟΣ 15. 28 ΜΑΡΤΙΟΥ - 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1916
Εκ των περισωθέντων 28 Μαρτίου - 21 Δεκεμβρίου 1916
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• το αίτημα των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα για παραχώρηση σιδηροδρόμων (Καιροί, 30 Μαρτίου 1916)
• τη συνάντηση του Γάλλου πρεσβευτή Γκυγιεμέν με τον Σκουλούδη (Νέα Ημέρα Τεργέστης, 20 Μαϊου 1916)
• την υπουργική κρίση (Le Messager d’ Athènes, 21 Ιουνίου 1916)

ΤΟΜΟΣ 16. 1915 - 1917 ΡΩΣΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΔΑΜΩΦ - ΤΡΟΤΣΚΥ
Εκ των περισωθέντων 1915-1917 Ρωσικά ΄Εγγραφα Αδάμωφ - Τρότσκυ
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• τα επίσημα έγγραφα Ρώσων πρεσβευτών για το ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (Σκρίπ, 9 Νοεμβρίου 1926)

ΤΟΜΟΣ 17. Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ 1917 - 1921
Εκ των περισωθέντων Η Δίκη της Κυβερνήσεως Σκουλούδη 1917- 1921
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• τη δίκη Σκουλούδη ( Εστία, Εμπρός, Ελεύθερος Τύπος, Πατρίς, Καθημερινή)

ΤΟΜΟΣ 18. ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 1918 - 1924
Εκ των περισωθέντων Μεταφράσεις – Περιέχει Δημοσιεύματα 1918 – 1924
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• τη δίκη του Ζόναρ στην Ελλάδα (Χρόνος, 14 Ιανουαρίου 1918)
• τα απομνημονεύματα του Ναυάρχου Φουρνέ (Εμπρός, 7 Μαϊου 1920)

ΤΟΜΟΣ 19. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1917 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1922
Εκ των περισωθέντων Ιανουάριος 1917 - Ιανουάριος 1922
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με
• τη δίκη Σκουλούδη (Νέα Ημέρα, 8 Φεβρουαρίου 1918)
• την πινακοθήκη Σκουλούδη (Εστία, 9 Αυγούστου 1920)

ΤΟΜΟΣ 20. 1922 - 1926
Εκ των περισωθέντων 1922 - 1926
Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με τη δίκη για τη δολοφονία Δραγούμη (Η Απογευματινή, 15 Μαρτίου 1922)

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΧ: ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ

Η ενότητα περιλαμβάνει βιβλία και έντυπα απο τη προσωπική βιβλιοθήκη του Στέφανου Σκουλούδη (Οικονομολογικά, έντυπα περί Μακεδονίας, κ.α)

ΦΑΚΕΛΟΣ 49: ΒΙΒΛΙΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ 50: BΙΒΛΙΑ