Stephanos Dragoumis Papers - Notes on Organization

Αρχείο Στέφανου Δραγούμη

Η οργάνωση και ταξινόμηση του καταλόγου - Notes on Organization

Ο όγκος και η διάρθρωση του αρχείου καθόρισαν και το είδος του καταλόγου. Πρόκειται για μία αρκετά αναλυτική περιγραφή περιεχομένων, σε επίπεδο φακέλου, υποφακέλου, ενότητας μέσα στον υποφάκελο κλπ. Το αρχείο ήταν ήδη διαρθρωμένο με εσωτερική λογική και λειτουργικότητα και είναι προφανές ότι είχε ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα και αποτελούσε απαραίτητο εργαλείο στον κάτοχό του. Η βασική ταξινόμηση του αρχείου διατηρήθηκε, χωρίς να αποκλείσει ορισμένες συμπληρωματικές επεμβάσεις.

- Το αρχείο αποτελείται από 278 φακέλους συνολικά.

- Η αρίθμηση των φακέλων είναι συνεχής.

- Η αρίθμηση των υποφακέλων είναι ιδιαίτερη για κάθε φάκελο.

- Η αρίθμηση των εγγράφων δεν είναι συνεχής, αλλά ξεχωριστή για κάθε φάκελο.

- Η παύλα δηλώνει μια μικρή ενότητα του υποφακέλου και αντιστοιχεί συνήθως σε ό,τι περιλαμβάνεται σε ένα λευκό δίφυλλο.

- Στον τίτλο του φακέλου προτάσσεται ο τίτλος της ενότητας και ακολουθεί ο τίτλος του συγκεκριμένου φακέλου με τις ακραίες ημερομηνίες του.

- Όπου υπάρχει μόνο ο αριθμός του φακέλου χωρίς άλλη αναγραφή, εννοείται ότι εντάσσεται στην ίδια ενότητα και έχει τον ίδιο τίτλο με τον προηγούμενο φάκελο.

- Στις παραπομπές, όταν δεν αναφέρεται τίτλος ενότητας, αλλά μόνο τίτλος φακέλου, εννοείται ότι παραπέμπω σε φάκελο της ίδιας ενότητας.
- Δεν υπάρχει index κυρίως ονομάτων, γιατί θεώρησα ότι θα επιβάρυνε υπερβολικά σαν όγκος πληροφοριών τον κατάλογο, χωρίς να προσθέτει πολλά στη χρήση του. Εκείνο που ενδεχόμενα θα ήταν σκόπιμο, είναι ένα index κυρίων επιστολογράφων, το οποίο όμως καλύπτεται με την ονομαστική καταγραφή των βασικών αποστολέων, όπου υπάρχουν φάκελοι αλληλογραφίας.

- Υπάρχει όμως ένα θεματικό index, το οποίο απαρτίζεται από 440 περίπου θεματικές αναγραφές για ολόκληρο το αρχείο τις οποίες θεώρησα άξιες εντοπισμού και μνείας. Η επιλογή έγινε ασφαλώς υποκειμενικά, ωστόσο έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν σαν κριτήρια η έκταση και η σπουδαιότητα των λημματικών ενοτήτων στην περιγραφή των περιεχομένων.

- Εδώ βρίσκεται επίσης συγκεντρωμένη η πολιτική και φιλολογική εργογραφία του Στέφανου Ν. Δραγούμη κάτω από τα λήμματα: αγορεύσεις και μελέτες.


Σημείωση: Την ταξινόμηση του αρχείου και τη σύνταξη του καταλόγου ανέλαβε και επιμελήθηκε η ιστορικός κ. Χριστίνα Βάρδα.